Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Θερινό Ηλιοστάσιο 2024 , η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και η επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου

 

Σήμερα 20 Ιουνίου 2024 η έναρξη του καλοκαιριού,  και ώρα 23:50, όταν ο ήλιος θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο.

Σήμερα έχουμε την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, οπότε από αύριο οι μέρες θα αρχίσουν να μικραίνουν σιγά-σιγά μέχρι να εξισωθούν με τις νύχτες, κάτι που θα συμβεί κατά τη λεγόμενη φθινοπωρινή ισημερία.

Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο η Πέμπτη θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Πότε γίνεται

Τα ηλιοστάσια, καθώς και οι ισημερίες συμβαίνουν στον κόσμο, κατά την διάρκεια των εποχών του έτους, διότι οι ημέρες δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Αίτια αποτελεί το γεγονός ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,5 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «δρομάκι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο έχει κλίση περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το θερινό ηλιοστάσιο, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς προαναγγέλλει και επίσημα την άφιξη του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα