Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Στάσσης: Κλειδί η διαχείριση του χαρτοφυλακίου - Γεωγραφικές και τεχνολογικές συνέργειες στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΔΕΗ

Μια πλήρη εικόνα για το πως βλέπει η διοίκηση της ΔΕΗ το μετασχηματισμό της και τη δραστηριότητα σε νέους τομείς έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο podcast Redefining Energy.

Αρχικά αναφέρθηκε στο παρελθόν λέγοντας ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση το 2019, η ΔΕΗ δεν ήταν σε καλή κατάσταση οικονομικά λόγω των κακών επιλογών που προηγήθηκαν. Υπήρξε καθυστέρηση στη μετάβαση, όμως η νέα διοίκηση έβαλε τον όμιλο σε αυτή την τροχιά, ανέπτυξε μια στρατηγική απολιγνιτοποίησης, επένδυσε στις ΑΠΕ, τη ψηφιοποίηση, ενώ έδωσε έμφαση στον καταναλωτή και τις υπηρεσίες. Από τότε ενισχύθηκαν τα μεγέθη της ΔΕΗ.

"Τη μετάβαση την κάνουμε για κλιματικους αλλά και οικονομικούς λόγους", εξήγησε ο κ. Στάσσης. "Γίναμε όλο και πιο ισχυροί και κοιτάξαμε και έξω από την Ελλάδα".

Ο κλάδος του ηλεκτρισμού εξελίσσεται και πολλοί άλλοι κλάδοι εξηλεκτρίζονται, άρα πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι. Όπως τόνισε σχετικά, η ηλεκτροκίνηση, οι οπτικές ίνες και η διαχείριση ζήτησης ενδιαφέρουν τους ανθρώπους της ΔΕΗ.

Άλλωστε, η ΔΕΗ ήταν από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που κατασκεύασε αιολικό πάρκο, όμως μετά δεν συνέχισε και έχασε το "πρώτο τρένο". Η διοίκηση δεν ήθελε να χάσει και το δεύτερο, δηλαδή πλέον σε μια εποχή κατά την οποία οι ΑΠΕ είναι οι φθηνότερες πηγές ενέργειας. 

"Όταν αποσύρεται ο λιγνίτης που έχει ανοικτά ορυχεία σε αντίθεση με το λιθάνθρακα, τα οποία μάλιστα είναι μεγέθους πόλης, τότε μπορούμε να βάλουμε εκεί φωτοβολταϊκά. Επίσης, έχεις τρύπες στο έδαφος για αντλησιοταμιευτικά. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα αν λάβεις την απόφαση", σχολίασε ο κ. Στάσσης.

Επίσης, η ΔΕΗ καλείται να προχωρήσει και σε γεωγραφική διαφοροποίηση αφού οι αγορές είναι διασυνδεδεμένες. Η Ελλάδα ήταν καθαρά εισαγωγική χώρα στον ηλεκτρισμό, άρα είχε νόημα η ΔΕΗ να αποκτήσει φυσική παρουσία στις άλλες χώρες και το έκανε μόλις βελτιώθηκε η οικονομική της θέση.

"Παλέψαμε και καταφέραμε να αποκτήσουμε τις δραστηριότητες της enel στη Ρουμανία έναντι πολύ καλής αποτίμησης. Υπάρχει ζήτηση εκεί, φτιάχνουμε νέες ΑΠΕ 1,5 γιγαβάτ, ενώ στοχεύουμε σε 0,5-1 γιγαβάτ σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία. Ένα φωτοβολταϊκό π.χ. στη Βρετανία δεν θα είχε νόημα γιατί δεν υπάρχουν συνέργειες δίχως τις διασυνδέσεις", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι μια παρουσία και στην προμήθιεα στις χώρες που επεκτείνεται, κάτι που έχει να κάνει με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Στο εξής θα υπάρχει μεταβλητότητα στις αγορές: "Κάποιες φορές βγάζεις χρήματα στο ένα σκέλος και άλλες σε διαφορετικό. Χρειάζεται και τεχνολογική διαφοροποίηση. Η Ρουμανία έχει καλύτερο αιολικό δυναμικό κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει καλύτερο ηλιακό δυναμικό".

Αναφερόμενος στις διασυνδέσεις, ο κ. Στάσσης έφερε ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου η Ευρώπη τα κατάφερε να αντέξει μέσω των σχετικών έργων. "Η νέα Κομισιόν πρέπει να ωθήσει τις νέες διασυνδέσεις. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες και για τη Β. Αφρική".

Τέλος, χαρακτήρισε τη ψηφιοποίηση ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για καλύτερη διαχείριση. "Αναπτύσσουμε το δίκτυο οπτικών ινών, όπως και διεθνές καλώδιο με τη Σ. Αραβία και ακόμα παραπέρα. Προχωράμε με το νέο κέντρο δεδομένων στην Αθήνα και στην όλη προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης για τομείς όπως το εμπόριο ενέργειας. Κάναμε την πρώτη κίνηση και εξετάζουμε περισσότερη δραστηριότητα στο εξής", κατέληξε.https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα