Γιώργος Φιντικάκης
Σε συνέχεια του μπαράζ ανακοινώσεων και πληροφοριών τις τελευταίες ημέρες από τους μεγάλους τους χώρου, τουλάχιστον αυτούς που ελέγχουν το 80% της αγοράς, προκύπτει μια μέση χρέωση στα επίπεδα των 15 λεπτών, μετά και την επιδότηση, ίσως και ακόμη χαμηλότερα.
Τα αποκαλυπτήρια σήμερα από την ΔΕΗ που αναμένεται να ανακοινώσει για τρίτο σερί μήνα γενναίες εκπτώσεις, με στόχο να «εκπλήξει θετικά τους πελάτες της», όπως λένε πηγές της εταιρείας, αναμένεται να δείξουν τιμές μεταξύ 16 και 17 λεπτά η κιλοβατώρα. Συνυπολογίζοντας ότι οι άλλοι δύο μεγάλοι έχουν ανακοινώσει χρεώσεις 15,9 λεπτά η Protergia και 15,87 λεπτά η ΗΡΩΝ, διαμορφώνεται μια μέση χρέωση στα επίπεδα των 16 λεπτών η πράσινη κιλοβατώρα για οκτώ στα δέκα νοικοκυριά.
Αν πάνω σε αυτή τη τιμή βάλει κανείς την επιδότηση του περίπου ενός - ενάμισι λεπτού που θα χρειαστεί να δώσει η κυβέρνηση (αύριο οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ) για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος, η χρέωση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ή και λίγο πιο χαμηλά. Δηλαδή στα τιμολόγια κάποιων παρόχων οι τιμές θα «κάτσουν» και ακόμη πιο κάτω, σε ένα εύρος 14 -15 λεπτών η κιλοβατώρα, χρεώσεις που είχαμε να δούμε προτού αρχίσει το ανοδικό σπιράλ του καλοκαιριού.
Ανακοινώνονται μεγάλες εκπτώσεις και στα επαγγελματικά τιμολόγια
Το άλλο μεγάλο στοίχημα αφορά τα επαγγελματικά τιμολόγια και αυτά των επιχειρήσεων, κατηγορίες που δεν επιδοτούνται, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη κοινοτική νομοθεσία. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες από τη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση για τη τροπολογία επιβολής φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δούμε γενναίες εκπτώσεις και σε αυτές τις κατηγορίες.
«...Επειδή δεν υπήρχε χρόνος για να φτιάξουμε ένα ειδικό σχήμα κρατικής ενίσχυσης και να γίνει αποδεκτό από τη Κομισιόν, για το διάστημα αυτής της ανωμαλίας, προτιμήσαμε να ασκήσουμε μια παρότρυνση δια αυτού του φόρου προς τους παρόχους, ώστε να είναι πολύ πιο λογικοί και στις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μένει να φανεί ποιοι από τους παίκτες της αγοράς θα κινηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Και προσθέτοντας ότι «το κλειδί είναι να έχουμε λογικές τιμές για τις επιχειρήσεις από τους ίδιους τους παρόχους».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ πρόκειται να ανακοινώσει γενναίες εκπτώσεις στο επαγγελματικό της τιμολόγιο, το Γ21, ενώ ανάλογη στάση λέγεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι προμηθευτές. Τα επαγγελματικά τιμολόγια πάντως θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού σε μια αγορά με τόσο οξύ ανταγωνισμό ειδικά μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, όπου όλοι προσπαθούν να πάρουν πελάτες από όλους και η κατάσταση θυμίζει συχνά τις προσφορές στα ράφια των σούπερ μαρκετ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελιν, παρ’ ότι έχει μικρό μέγεθος, στη προ ημερών ανακοίνωση της, εκτός από το πάγωμα του πράσινου τιμολογίου για τον Αύγουστο, ανέφερε και ότι θα χορηγήσει έκπτωση 5% στους επαγγελματικούς πελάτες.
Το τοπίο διεθνώς παραμένει ρευστό
Στη μεγάλη εικόνα, οι καταναλωτές θα δουν τον Αύγουστο τιμολόγια, ανάλογα με αυτά των προηγούμενων μηνών, αποφεύγοντας τις πολύ μεγάλες αυξήσεις του Ιουλίου στη χονδρική, ωστόσο τα σινιάλα διεθνώς παραμένουν ανατιμητικά.
Τόσο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μ.Ανατολή, όπου οι φόβοι για ανάφλεξη και αντίποινα στο Ισραήλ, μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, οδήγησαν χθες τον δείκτη TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο μια ανάσα από τα 36 ευρώ/ MWh, όσο και για τα αποθέματα στην ΕΕ μετά το καλοκαίρι. Οι traders θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο να αυξηθούν τα αποθέματα της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα. Στο θέμα είχε αναφερθεί κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου της Metlen και ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, όπου ερωτηθείς για την πορεία των τιμών στο φυσικό αέριο, είχε πει ότι πολλά θα κριθούν από το αν ο χειμώνας 2024-2025 θα είναι το ίδιο ήπιος με τους δύο προηγούμενους. «Αν έχουμε έναν πιο σκληρό χειμώνα από τον προηγούμενο, τότε θα δούμε μετά βεβαιότητας άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο», είχε αναφέρει.
Το τοπίο επομένως παραμένει ρευστό. Εκτός από το φυσικό αέριο που χθες έκλεισε μια ανάσα από τα 36 ευρώ, ανοδικά κινούνται και τα futures στο ρεύμα για τον Αύγουστο, τα οποία πριν από μερικές μέρες βρίσκονταν στα 112 ευρώ / MWh, ενώ χθες «έδειχναν» τα 117 ευρώ.
Η εκτίμηση στελεχών του χώρου είναι ότι η αγορά χονδρικής δεν έχει πλήρως εξομαλυνθεί (128,8 ευρώ σήμερα) και παρά τις επιδοτήσεις του Αυγούστου όλα δείχνουν ότι η υπόθεση ρεύμα θα συνεχίσει να μας απασχολεί και το Σεπτέμβριο, όπου εφόσον θα έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες στο εγχώριο χρηματιστήριο ενέργειας, δεν θα χρειαστεί και να επεκταθεί χρονικά ο φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Ένας φόρος μέσω του οποίου η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει κοντά στα 30 εκατ. ευρώ για να καλύψει τα περίπου 20-25 εκατ ευρώ που θα χρειαστούν για την επιδότηση, και ο οποίος επελέγη τελικά να να μπει τον Αύγουστο και όχι τον Ιούλιο. Και αυτό, τόσο επειδή κατέστη σαφές ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος αναδρομικά, όσο και γιατί η αριθμιτική έδειξε ότι τα ποσά που θα εισέπραττε η κυβέρνηση αν υπολογίζονταν, με βάση την αυξημένη κατανάλωση του Ιουλίου, (κοντά στα 50 εκατ ευρώ), θα ήταν υπερδιπλάσια εκείνων που θα χρειαζόταν να καταβάλει η κυβέρνηση ως επιδότηση.
Το ακριβές ύψος των επιδοτήσεων για το μήνα Αύγουστο πρόκειται να γίνει γνωστό αύριο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Σκυλακάκης και θα αφορά όλα τα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια της αγοράς, πράσινα και κίτρινα, (όχι τα σταθερά), για κατανάλωση μέχρι και 500 KWh το μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου