Οι αλλεπάλληλες κρίσεις από τις οποίες μπαινοβγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ (εισέρχεται κυρίως) μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, κυριολεκτικώς, κάνουν τις λέξεις να χάνουν πλέον το νόημά τους.
Προδήλως, το πρόβλημα δεν είναι ούτε στην ένδεια... τίτλων, ούτε εντοπίζεται σε "δημοσιογραφικές υπερβολές". Η συριζαϊκή πραγματικότητα ξεπερνά ακόμα και την πιο ευφάνταστη καταγραφή της.
Διάλυση
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συνολικός οργανισμός ο οποίος να λειτουργεί με τη στοιχειώδη σύμπνοια, από καιρό δεν υπάρχει. Η τελική αναμέτρηση των δύο –έως πρότινος– στρατοπέδων (κασσελακικοί και αντιπολίτευση – "87" επιρροής Τσίπρα) μετακυλιόταν συνεχώς (με υποχωρήσεις κυρίως του αντικασσελακικού στρατοπέδου), με ορόσημο πλέον το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε αυτή, όμως, η τελική αναμέτρηση δεν μπορεί να προγραμματιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπου ξάφνου (αψηφώντας το "τερέν" του συνεδρίου, όπου θα ήταν πιο πρόσφορο το έδαφος) η δυσαρέσκεια του Παύλου Πολάκη για τη διαγραφή του και, κυρίως, το "διπλό παιχνίδι" της ηγεσίας για το θέμα με τη βουλευτή Αθηνά Λινού, με την οποία ασχολείται ολημερίς και ολονυχτίς ο Χανιώτης βουλευτής, τον οδήγησε να "απασφαλίσει" και να στραφεί εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, τραβώντας του το χαλί και θέτοντας θέμα νέας ηγεσίας.
Δεν είναι πια διχοτομημένος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τριχοτομημένος: Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα από τα πρόσφατα γεγονότα. Κασσελάκης, Πολάκης και "87" είναι πια τα νέα "μπλοκ" δυνάμεων, που αντιμάχεται το ένα το άλλο, με απρόβλεπτη κατάληξη.
Χάος
Σε μια απόπειρα "τακτοποίησης" του χάους, η εικόνα –βάσει των δεδομένων– έχει ως εξής:
- Ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και έθεσε θέμα ηγεσίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα "παρών" για τον θώκο.
- Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σήκωσε το πολάκειο γάντι και κάλεσε όποιον θέλει να τον αμφισβητήσει στην Κεντρική Επιτροπή.
- Οι "8" (μέλη της Π.Γ. που ανήκουν στους "87" της αντιπολίτευσης) δεν πήραν καμία θέση επ’ αυτών στη συνεδρίαση του Οργάνου, αλλά αποχώρησαν λίγο πριν από την ψηφοφορία, ασκώντας σκληρή –εν συνόλω– κριτική στην ηγεσία.
- Λίγη ώρα μετά ο Στέφανος Κασσελάκης (αδιαμεσολάβητα βέβαια ως συνηθίζει, με ανάρτησή του) αποφάσισε να επιτεθεί στην ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (την οποία κάλεσε grosso modo να του "αδειάσει τη γωνία") και να την καλέσει να... βρει αντίπαλό του για να "ξαναμετρηθούν".
Άλλος έθεσε θέμα ηγεσίας, με άλλον τα "έβαλε" ο κ. Κασσελάκης.
Όχι ανεξήγητα, ασφαλώς. Οι θιασώτες του Παύλου Πολάκη ήταν, εν πολλοίς, εκείνοι που ανέδειξαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Κοινώς, "πήραν γραμμή" από τον "αψύ" Χανιώτη, που ανέλαβε να "προπονήσει" τον εξ Αμερικής νεόκοπο πολιτικό και να τον "σερβίρει" σε ένα αφηνιασμένο, κατά κύριο λόγο, κοινό, που είχε "εκπαιδευτεί" να βλέπει πίσω από τις αποτυχίες και την παραίτηση Τσίπρα μονίμως "υπονομευτές". Κοντολογίς, το Σώμα των θιασωτών Πολάκη-Κασσελάκη ήταν πλήρως ομογενοποιημένο.
Είναι άγνωστο συνεπώς –αν συγκρουστούν έως τέλους Πολάκης με Κασσελάκη– ποιος και τι θα επικρατήσει.
Καθόλου εύκρατο το κλίμα, δηλαδή, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τη βάση του, τέτοια σύγκρουση θα της προκαλέσει... νέο vertigo. Πολάκης και Κασσελάκης, εξάλλου, από την ίδια δεξαμενή παίρνουν στήριξη.
Εξού και ο Στ. Κασσελάκης προσπάθησε να κατονομάσει ως "εχθρούς" την εσωκομματική αντιπολίτευση των "87", στην πραγματικότητα τον Αλέξη Τσίπρα δηλαδή, με τον οποίο η τροχιά σύγκρουσης στην οποία βρίσκεται επισήμως από καιρό δεν του έχει στοιχίσει σε επίπεδο... πολακικής κοπής ψηφοφόρων. Πιθανότατα δε το αντίθετο. Μειοψηφία στο εκλογικό Σώμα μεν, υπολογίσιμη δύναμη στον –διαρκώς συρρικνούμενο όμως– ΣΥΡΙΖΑ.
Σενάρια και πραγματικότητα
Η "τρικυμία" εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εν τω μεταξύ, είναι πιο ηχηρή από ποτέ. Και τούτο γιατί, συνοψίζοντας, οι εξελίξεις "τρέχουν" σε παράλληλα μέτωπα μεν, αλλά απολύτως αλληλένδετα μεταξύ τους.
Στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε, με σχόλιό του στο "Κ", ότι η κατάσταση είναι εντελώς ρευστή και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Ακόμα, φυσικά, και να τιναχτεί το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στον "αέρα".
Τα σενάρια πλέον, βάσει των έως τώρα δεδομένων, είναι περίπλοκα και σίγουρα όχι ευθύγραμμα.
- Οι "87" βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη τη σύγκρουση Πολάκη-Κασσελάκη αφενός, και αφετέρου δεν έχουν καμία πρόθεση να νομιμοποιήσουν ούτε τον έναν ούτε τον άλλο.
- Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στο ερώτημα: Και αν καταθέσει πρόταση μομφής ο Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή, στις αρχές Σεπτεμβρίου, πώς θα κινηθούν οι "87" που θεωρούν ανεπαρκή τον Στ. Κασσελάκη; Θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής;
- Θολός ο "διάδρομος". Κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμο, συνομιλώντας με το "Κ", να συνταχθεί –έστω και αν αυτό αφορά μόνον την πρόταση μομφής– με τον Π. Πολάκη.
- Είναι το ίδιο στέλεχος που αμφισβητεί τόσο το ότι θα φτάσει έως τέλους η σύγκρουση των δύο (αν δώσει γη, ύδωρ και... Λινού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη, θα μπορούσε η διαπραγμάτευση να έχει ήπια κατάληξη, όσο απασφαλισμένος και να εμφανίζεται ο Χανιώτης βουλευτής) όσο και το εάν πράγματι ο Πολάκης θέτει θέμα "ηγεσίας" για λογαριασμό του ή είναι "λαγός" κάποιου άλλου, περιώνυμου στελέχους.
- Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: Τα περί "αρχηγού" που αναζητούν οι "87", όσο και τα διάφορα ονόματα που έχουν ακουστεί, είναι από πρόωρα έως... εξαιρετικά πρόωρα. Εάν πάντως η Κεντρική Επιτροπή "τιναχτεί" στον αέρα, συνέδριο τον Οκτώβριο είναι εξόχως πιθανό να μη γίνει.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου