Χρήστος Στεφάνου
Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 9 δις. ευρώ που θα κατευθυνθούν κυρίως για την υλοποίηση των πράσινων επενδύσεων της επιχείρησης, την αναβάθμιση των δικτύων διανομής αλλά και στις νέες δραστηριότητες όπως τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, η ψηφιοποίηση και η ενεργειακή αποδοτικότητα.
Ως γνωστόν η ΔΕΗ έχει θέσει στόχο το διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν στο νέο σχεδιασμό το 68% της συνολικής ισχύος της εταιρείας.
Από το συνολικό επενδυτικό πλάνο των 9 δις. ευρώ περίπου 4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 2 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, 1,1 δισ. για ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή (σταθμοί αντλησιοταμίευσης, CCGT, κλπ), 700 εκατ. ευρώ για το δίκτυο χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες, 400 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση και ενεργειακή αποδοτικότητα, 400 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και την ηλεκτροκίνηση, ενώ σε 700 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα μερίσματα.
Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία με την υλοποίηση του ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου business plan μέχρι το 2026, η ΔΕΗ θα επιτύχει:
– Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026.
– Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ οι οποίες θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2026 από 43% σήμερα. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.
– Συνολικές επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ και αναβάθμιση δικτύων
– Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, που θα αποφέρουν έσοδα αυξημένα κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023. Η χρηματοδότηση τους θα γίνει κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και με δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί.
– Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.
– Είσοδο σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.
– Βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση έντασης εκπομπών CO2 κατά 74% (Scope 1 και 2, 3 (cat.3)) και μείωση κατά 42% των εκπομπών του Scope 3 το 2030 σε σχέση με το 2021, καθώς και στόχο για μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (Net Zero) μέχρι το 2040.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου