Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ON LINE ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΕΗ/ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ:"ΦΥΣΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ"

Επειδή η παραπληροφόρηση και η άγνοια κυριαρχούν στην σημερινή ειδησιογραφία , το "ON LINE" προσπαθεί να ενημερώνει και να δίνει το έναυσμα στον αναγνώστη να "ψάξει" και να προσεγγίσει την "αλήθεια" της είδησης.

ΦΥΣΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ / ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ;

Μονοπώλιο ονομάζεται η κατάσταση στην αγορά, κατά την οποία ένα αγαθό ή μια
υπηρεσία προσφέρεται μόνο από μία επιχείρηση.Η ύπαρξη μονοπωλίου προϋποθέτει ότι στην αγορά δεν υπάρχουν άλλα ανταλλάξιμα προϊόντα για τους αγοραστές.Οι συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία μονοπωλίου είναι πολλές: κρατική νομοθεσία που απαγορεύει τη δραστηριοποίηση άλλων εταιρειών σε μια αγορά, συντριπτική υπεροχή μιας επιχείρησης απέναντι στους ανταγωνιστές της, εξουδετέρωση των αντιπάλων με κατάλληλες στρατηγικές από τη μονοπωλιακή επιχείρηση, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς που επιτρέπουν την κερδοφόρα δραστηριοποίηση μόνο μιας επιχείρησης είναι μερικές από αυτές.
Η μονοπωλιακή επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει την ποσότητα ή την τιμή ενός αγαθού, όπως αυτή θέλει, αφού μπορεί και ελέγχει την αγορά.


Φυσικό μονοπώλιο δημιουργείται όταν, λόγω της ιδιομορφίας της αγοράς, μία επιχείρηση μπορεί να προσφέρει φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά τα αγαθά απ' ό,τι περισσότερες. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση και επένδυση σε δύο ή περισσότερα παράλληλα δίκτυα H/E από περισσότερες επιχειρήσεις αυξάνει το κόστος διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το κόστος που θα είχε μία μοναδική επιχείρηση, η οποία θα εκμεταλλευόταν το μοναδικό δίκτυο στον μέγιστο βαθμό. Έτσι, η παρουσία περισσότερων εταιρειών με δικά τους δίκτυα αυξάνει αντί να μειώνει το κόστος και τελικά την τιμή του αγαθού.



Μια παράμετρος που δεν έχει αναλυθεί, είναι τα έμμεσα κόστη που δημιουργεί η λειτουργία της αγοράς, πέρα από το κόστος του εξοπλισμού και εισαγωγής του καυσίμου. Κόστη που σε μεγάλο βαθμό θα ήταν ανύπαρκτα σε συνθήκες φυσικού μονοπωλίου.





Ενώ λοιπόν παρακολουθούμε ιδιωτικές εταιρείες να ενώνονται για να πετύχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα (πρόσφατο παράδειγμα η ενοποίηση των δικτύων WIND και VODAFONE  σε ένα δίκτυο) στην περίπτωση της ΔΕΗ η κυβέρνηση με την Τρόϊκα "σπάνε" τη ΔΕΗ σε κομμάτια-θυγατρικές προς ξεπούλημα για τον "καλό" των καταναλωτών.Στο τρίτο μέρος του φακέλου που άνοιξε το "ON LINE" θα δούμε τις συνέπειες που είχε αυτή η πολιτική στον κλάδο της Ηλεκτρικής Ενεργείας ,  όταν εφαρμόστηκε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1980 .
Και το ερώτημα είναι , αυτά δεν τα γνωρίζει η Τρόϊκα , η Ευρωπαϊκή Ένωση , η Κυβέρνηση , οι βουλευτές ;
Γιατί λοιπόν , ενώ υπάρχει ευρωπαϊκο αρνητικό προηγούμενο θέλουν να εφαρμσόσουν το ίδο στην  Ελλάδα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα