Το πρόγραμμα διακανονισμών οφειλών προς τη ΔΕΗ που θα δώσει ανάσα σε δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση παρουσίασε χθες στη Ρόδο ο γενικός Διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ, κ. Λάζαρος Καραλάζος.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου. Συμμετείχαν η διευθύντρια του κλάδου νησιών της ΔΕΗ κ. Ευθυμία Τσόγκα, ο διευθυντής του καταστήματος Ρόδου κ. Κώνσταντίνος Μπριάνης, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα ενέργειας κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, εκ μέρους του Δήμου ο κ. Ηλίας Μπούκλας, ο Συνήγορος του Πολίτη και της Επιχείρησης κ. Φίλιππος Τριομμάτης κ.α.
Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Καραλάζος, στη Ρόδο παρουσιάζουν αύξηση οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς την ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα, που παρουσίασε ο γενικός Διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ κ. Λάζαρος Καραλάζος, περιλαμβάνει διακανονισμούς των οφειλών προς τη ΔΕΗ με προκαταβολή 10% μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις, για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Οι δόσεις αυξάνονται σε 40 έως 80 για τις ευάλωτες ομάδες.
«Είναι τιμή το ενδιαφέρον που δείχνει για τα νησιά μια μεγάλη επιχείρηση όπως η ΔΕΗ. Πρέπει να αναφέρω ότι ο ΦΠΑ για τον ηλεκτρισμό μένει στο 13% κι αυτό είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, προλογίζοντας τον κ. Καραλάζο που έχει μεγάλη θητεία στη ΔΕΗ.
«Στόχος μας είναι η μέγιστη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε ομοφώνως τη θέσπιση ενός νέου προγράμματος για την εξόφληση των οφειλών. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ευνοϊκότερους κανόνες. Συσχετίσαμε το ύψος των δόσεων με τους διμηνιαίους λογαριασμούς. Πρέπει να είναι όμως συνεπείς και οι πελάτες μας. Πρέπει να αναφέρω ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έφθασαν τα δύο δις ευρώ. Αυτό δείχνει πως και για τη ΔΕΗ είναι δύσκολα τα πράγματα. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις οφειλές. Αν και αυτή τη φορά δεν υπάρξει συνέπεια, τότε θα επιβάλουμε κυρώσεις», ανακοίνωσε ο κ. Καραλάζος.
Σχετικά με το κατάστημα της Ρόδου ο κ. Καραλάζος δήλωσε πως οι οφειλές το 2014 ανήλθαν σε 43.076.683 ευρώ. Το ποσοστό των επισφαλειών ανέρχεται στο 77% (δηλαδή είναι δύσκολο να εισπραχθούν 33.337.503 ευρώ).
«Δεν μπορεί το ποσοστό των επισφαλών απαιτήσεων στη Ρόδο, που είναι τουριστικός προορισμός, να είναι μεγαλύτερο από αυτό του Διδυμότειχου. Επίσης, οι εισπράξεις στα ταμεία του καταστήματος Ρόδου στο διάστημα από τις 29 Ιουνίου έως και τις 22 Ιουλίου παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 58% (2.541. 315 ευρώ λιγότερα) σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το έτος 2014», ανέφερε ο κ. Καραλάζος.
Τα στοιχεία έδειξαν πως μεταξύ των μεγάλων οφειλετών της ΔΕΗ περιλαμβάνονται τουριστικές επιχειρήσεις. Ο κ. Καραλάζος τόνισε πως αρκετοί είναι οι πελάτες της επιχείρησης που έκαναν διακανομισμούς στο παρελθόν, αλλά δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Επίσης με βάση στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 εντοπίστηκαν 35 περιπτώσεις αυθαίρετων επεμβάσεων σε μετρητικές διατάξεις με αποτέλεσμα τη μη καταγραφή της καταναλωθείσας ενέργειας. Από τις 35 περιπτώσεις η απωλεσθείσα ενέργεια ανήλθε σε 4.610.000 κιλοβατώρες που αντιστοιχούν σε 850.000 ευρώ. Προσήλθαν μόνο δύο πελάτες για εξόφληση οφειλής ύψους 6.500 ευρώ.
«Βασικό στοιχείο για μας είναι οι εργαζόμενοί μας. Εμείς θεωρούμε τη ΔΕΗ ως ένα από τους βασικούς συνεργάτες μας. Είμαστε υπέρ των πληρωμών και γνωρίζουμε πως η ΔΕΗ δεν είναι μια επιχείρηση που δανείζει χρήματα. Πρέπει να σας τονίσω πως δεν διατρέχουν κίνδυνο τα χρήματά σας από τους ξενοδόχους της Ρόδου. Στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν επισφαλείς οφειλές, αλλά χρέη που καθυστέρησαν να εξοφληθούν. Να θεωρείτε πως είμαστε και εμείς συνεργάτες σας. Δεν μπορούμε να μην τηρούμε και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας προς προμηθευτές, τράπεζες και εργαζόμενους. Από την αρχή ταχθήκαμε ανοικτά υπέρ της κατασκευής υποσταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο. Είναι ανάγκη να έχουμε ποιοτικό ρεύμα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος ζήτησε να πληρώνονται οι οφειλές σε περισσότερες δόσεις και να υπάρχει μεγαλύτερη περίοδος χάριτος.
Να γίνεται η τιμολόγηση ανά μήνα για τα τουριστικά καταλύματα ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Για την εξόφληση των οφειλών προβλέπονται τα εξής :
α. Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις (πλην των εποχιακών).
β. Υποδιπλασιασμός της προκαταβολής, από 20% σε 10%.
γ. Πολυάριθμες δόσεις (40, 60, 80 ή και περισσότερες) για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ.
δ. Προκαταβολή 10% και από 8 μέχρι 18 δόσεις για τις εποχικές (τουριστικές) επιχειρήσεις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργίας τους.
ε. Παροχή δυνατότητας ένταξης στις νέες ρυθμίσεις και στους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.
στ. Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων τους με την επιχείρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου