Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Η καμπύλη Lafer και η Ελληνική αντιμετωπισή της

Με αφορμή τη νέα φοροεπιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , ας θυμήσουμε στους κυβερνώντες την θεωρία της καμπύλης lafer.

"Όσο πιο πολλούς φόρους ζητούν οι κυβερνήσεις, τόσο λιγότερα χρήματα εισπράττουν"
Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «καμπύλη του Λάφερ».

Η θεωρία της καμπύλης ξεκινά από την απλή σκέψη πως όταν οι φορολογικοί συντελεστές είναι 0, το κράτος δεν θα έχει καθόλου έσοδα. Όταν οι φορολογικοί συντελεστές είναι 100 τότε ο κράτος πάλι δεν θα έχει έσοδα, γιατί απλούστατα, όσο αυξάνονται οι φόροι όλο και λιγότερα θα θελήσουν να δουλέψουν και να επιχειρήσουν, αφού δεν θα έχουν καθόλου έσοδα. Συνεπώς το σημείο «Τ» είναι η χρυσή τομή όπου και το κράτος θα κερδίζει και οι φορολογούμενοι θα έχουν κίνητρο να εργασθούν και να αποδώσουν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan, ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι αυτή η θεωρία λειτουργεί. Με την ανάληψη της προεδρίας του το 1981, μείωσε τους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές από το 70% στο 28% σε επτά χρόνια. Αρχικά, η ανάπτυξη εκτινάχτηκε στο 8.5% τα πρώτα πέντε τρίμηνα, παρέμεινε στο 3.5% για το υπόλοιπο της προεδρίας του, μέχρι το 1989 και δημιουργήθηκαν 11 εκθέσεις εργασίας τα πρώτα 4 χρόνια. Παρ' όλες τις μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, τα έσοδα του αμερικανικού προϋπολογισμού διπλασιάστηκαν την περίοδο 1981-1989 από $517 δις στα $1 τρις.
Όταν οι πολίτες θεωρούν ότι το κράτος εφαρμόζει υπερβολικά υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, δεν έχουν πλέον κίνητρο για να εργάζονται, ενώ απ’ την άλλη αρχίζουν να ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν τη φορολογία, είτε εκμεταλλευόμενοι «παραθυράκια» στη φορολογική νομοθεσία είτε εμπιστευόμενοι τις καταθέσεις τους σε offshore φορολογικούς παραδείσους είτε τέλος εγκαταλείποντας τη χώρα και μετακομίζοντας στο εξωτερικό. Όμως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Κόλιν Ρεν του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, ο καθορισμός των περιπτώσεων στις οποίες ισχύει το παραπάνω φαινόμενο αποτελεί αντικείμενο διενέξεων ανάμεσα στους ειδικούς. Όπως εξηγεί, «λέγεται ότι η μείωση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, που έφτανε μέχρι και το 83% στη Μεγάλη Βρετανία από τα τέλη του 1970 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οδήγησε σε αύξηση των εσόδων από φορολογία».

Οι κυβερνώντες όμως στην Ελλάδα επεβαλαν την λύση της επιβολής νέων φόρων σε οτιδήποτε που δεν μπορεί να κρυφτεί. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι το καινούργιο , οι Τούρκοι μην μπορώντας να βρούν την παραγωγή και το ''βιὀς'' της κάθε οικογένειας επέβαλαν τον κεφαλικό φόρο '' πληρώνεις για να φέρεις το κεφάλι σου στους ώμους σου''.

Το απλό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει κάθε κυβέρνηση είναι :"τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα" ;

  • Να μειώσει την φορολογία 
  • να αυξήσει την απασχόληση ώστε  να εισπράτει περισσότερους φόρυς (από περισσότερους φορολογούμενους) 
  • ή να αντιγράψει τους Τούρκους , αφού η αύξηση των συντελεστών φορολογίας δεν αποδίδει.
Η απάντηση σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα