Το φακέλωμα όλης της περιουσίας των Ελλήνων (κινητής και ακίνητης) είναι ο νέος μείζων στόχος του υπουργείου Οικονομικών, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ενώ κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για τη μυστικότητα στην τήρησή τους. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχει αποδειχθεί ότι είναι σουρωτήρι και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμούς αλλά και για ένα σωρό άλλες παράνομες πράξεις εις βάρος των πολιτών.
Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται μαζί με τη φορολογική δήλωσή τους να υποβάλλουν και το ειδικό έντυπο Ε10, στο οποίο θα αναγράφονται οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια, τα κοσμήματα που υπάρχουν στα σπίτια τους αλλά και τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους των κατοικιών κ.λπ.
Το σύστημα με την ηλεκτρονική καταγραφή της περιουσίας των Ελλήνων έχει αέρα δυτικού επιτεύγματος, αλλά η βάση της λογικής του είναι καθαρά οθωμανική, καθώς αποσκοπεί παντί τρόπω στην είσπραξη εσόδων, όχι απαραίτητα από αυτούς που χρωστούν στο Δημόσιο, αλλά κυρίως από αυτούς που έχουν μια ελάχιστη περιουσία και μπορούν με βάση αυτή να εκβιαστούν.
Με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το υπουργείο Οικονομικών «θα βάλει χέρι» στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, ύψους 160 δισ. ευρώ. Θα ζητήσει την καταγραφή τους, με στόχο να κάνει εύκολες τις δεσμεύσεις, για να βουλώνει τις τρύπες στα δημόσια έσοδα.
Οι πολίτες, από μόνοι τους, θα πρέπει να δίνουν αναφορά στην Εφορία για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών τους, ώστε να μη χρειάζεται το υπουργείο Οικονομικών να κυνηγάει τα τραπεζικά εμβάσματα ή να ζητά τα στοιχεία από τράπεζες ή να συνάπτει ειδικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ελβετία.
Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να δεσμεύει άμεσα τις καταθέσεις, όταν ο φορολογούμενος χρωστά ακόμα και ένα ευρώ στην Εφορία ή όταν αρνείται να ρυθμίσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Και με δεδομένο ότι έχει καταργηθεί το φορολογικό απόρρητο, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να διαθέσει τα στοιχεία αυτά και στους ιδιώτες ελεγκτές, που έχουν αναλάβει το κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου.
Το περιβόητο περιουσιολόγιο θεωρητικά θα ξεκινούσε από εφέτος και θα αποτυπώνονταν στο νέο έντυπο Ε10, αλλά προς στιγμήν είναι ακόμα στα χαρτιά.
Τα στοιχεία που θα δημιουργούν τον περιουσιακό χάρτη των Ελλήνων θα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στην οποία ως πρόσφατα προΐστατο ο Χ. Θεοχάρης, με το «παιδικό πρόσωπο», όπως έγραφε ο ξένος Τύπος.
Ολοφάνερο είναι ότι λείπουν τα λεφτά από το χρεοκοπημένο κράτος, που αναζητεί παντού πόρους, δεν ορρωδεί προ ουδενός και, βέβαια, καθιστά δυνητικά κάθε Ελληνα (ανεξάρτητα αν είναι πλούσιος ή φτωχός) αντικείμενο εκβιασμών ή άλλων έκνομων ενεργειών, από τις οποίες υποτίθεται ότι ένα ευνομούμενο κράτος προστατεύει τους πολίτες του. Η διατήρηση της εμπιστευτικότητας των στοιχείων εννοείται ότι δεν ισχύει στην περίπτωσή μας και δεν έχει αξία ούτε καν να την επικαλεσθούν οι αρμόδιοι.
Τι θα δηλώνουν υποχρεωτικά οι φορολογούμενοι
Με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να δηλώσει:
α) Αποταμιεύσεις: Καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.
β) Ακίνητα: Κατοικίες και λοιπά κτίσματα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις.
γ) Κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας: Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής, εναέρια μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.), έργα τέχνης, κοσμήματα κ.λπ.
δ) Τις δαπάνες που έκανε για την απόκτηση όλων των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων.
ε) Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής: κεφάλαια τοποθετημένα σε Ανώνυμες Εταιρίες, Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμες ή Ετερόρρυθμες Εταιρίες και ατομικές επιχειρήσεις.
στ) Εσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν
-τα πάσης φύσεως έξοδα διαβίωσης του έτους – δαπάνες χρήσης,
-τις δαπάνες επισκευής και συντήρησης κατοικιών,
-τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίκυκλα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία αναλυτικά,
-τις ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες για κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση, οικιακές υπηρεσίες, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, τρόπους εξόφλησης πάσης φύσεως δανείων και πιστωτικών καρτών κ.λπ.
Η ειλικρίνεια των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης θα ελέγχεται μέσω διασταυρώσεων που θα πραγματοποιεί η ΓΓΠΣ. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι υποβλήθηκαν δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων με ανακριβή στοιχεία θα επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.
ΠΗΓΗ :ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου