του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πιο επιτακτικά θα τεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η διαγραφή από το μητρώο του ΑΔΜΗΕ, των παλιών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες παρ' ότι δεν είναι σε λειτουργία συνεχίζουν να εισπράττουν αμοιβές από Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).
Όπως αναφέρουν στο euro2day πηγές του Συνδέσμου Ανεξάρτητων παραγωγών - ΕΣΑΗ, η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, θέτει επί τάπητος την εκκρεμότητα αυτή, καθώς σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η επιχείρηση, με τη λειτουργία των νέων μονάδων, θα πρέπει να διακόπτεται η λειτουργία παλαιών αντίστοιχης ισχύος.
Ωστόσο όπως παρατηρούν, από τότε που ισχύει η δέσμευση αυτή, το 2007 άρχισε να παράγει η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ "Λαύριο 5", χωρίς όμως να διακοπεί η λειτουργία παλαιών μονάδων, με το επιχείρημα ότι υπήρχε έλλειμμα ισχύος στο σύστημα, το οποίο έπρεπε να καλύπτουν οι πετρελαϊκές μονάδες.
Εν τω μεταξύ μπήκαν στην παραγωγή νέες υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου, ενώ από το 2009 ξεκίνησε η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κρίσης.
Έτσι μονάδες παλαιάς τεχνολογίας όπως δύο πετρελαϊκές του Αλιβερίου και οι δύο του Λαυρίου, όπως και οι δυο μονάδες του ΑΗΣ Κερατσινίου, έπαψαν να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια λόγω χαμηλής ζήτησης, αλλά και υψηλού κόστους.
Διατηρούνται όμως στο μητρώο των μονάδων που προσφέρουν εφεδρεία ισχύος στο σύστημα, προκειμένου να εισπράττουν την αξία των ΑΔΙ για τα περίπου 1.040 μεγαβάτ ισχύος που αντιπροσωπεύουν στο μητρώο του ΑΔΜΗΕ.
Συνολικά οι δύο νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ, δηλαδή Νο5 Λαυρίου και Νο 5 Αλιβερίου , πρόσθεσαν στο σύστημα 790 μεγαβάτ ενώ μέχρι το τέλος του 2014, θα λειτουργήσει και η μονάδα Νο 5 της Μεγαλόπολης, με ισχύ 811 μεγαβάτ.
Συνολικά δηλαδή 1.601 νέα μεγαβάτ της ΔΕΗ, έναντι των οποίων μέχρι στιγμής έχει αποσύρει μόνο τη μονάδα Νο 1 της Πτολεμαϊδας ισχύος 75 μεγαβάτ (λόγω κυρίως της υψηλής ρύπανσης και του χαμηλού βαθμού απόδοσης) και τις δύο παλαιότερες λιγνιτικές της Μεγαλόπολης Νο 1 και 2, συνολικής ισχύος 340 μεγαβάτ.
Το κλείσιμο των τελευταίων πάντως, σχετίζεται με την εξάντληση των ορυχείων λιγνίτη, και όχι με τη συμμόρφωση της ΔΕΗ στην υποχρέωση απόσυρσης παραγωγικού δυναμικού.
Ανάγκη αποσυμφόρησης
Πέρα από αυτά, η προσθήκη νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου σε μία αγορά με χαμηλή ζήτηση και σε συνδυασμό με μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών), προκαλεί συνθήκες συμφόρησης και φυσικά απαιτεί κινήσεις αποσυμφόρησης, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο σκέλος της ισχύος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε μεσοπρόθεσμη βάση, η λειτουργία των νέων μονάδων της ΔΕΗ, δηλαδή "Αλιβέρι 5" και "Μεγαλόπολη 5", θα πιέσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή για κάθε μία μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου.
Όπως δε παρατηρούν, και στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί τοπίο αντίστοιχο με αυτό της κεντρικής Ευρώπης, όπου οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου συμμετέχουν περισσότερο με την προσφορά ισχύος, ώστε να αναλαμβάνουν φορτία όταν η παραγωγή των ΑΠΕ μειώνεται, παρά με την παροχή ενέργειας στο σύστημα.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα το δούμε με ένταση το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της μεγάλης ισχύος φωτοβολταϊκών μονάδων που λειτουργούν και οι οποίες θα προσφέρουν το μέγιστο της παραγωγής τους, τις ώρες της μεσημβρινής αιχμής.
Ήδη τις χειμωνιάτικες μέρες με ηλιοφάνεια η ζήτηση από το σύστημα μειώνεται και δεν υπάρχει αιχμή τις μεσημβρινές ώρες, καθώς τα εκατοντάδες μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που είναι συνδεμένα στο δίκτυο διανομής (μέση και χαμηλή τάση), περιορίζουν τα ζητούμενα φορτία από τις συμβατικές μονάδες (υψηλή τάση), εικόνα που θα είναι πολύ πιο έντονη τους επόμενους μήνες.
Το σκηνικό αυτό αναμένεται να ανατραπεί, εν μέρει, από το 2016 και μετά, καθώς θα μειώνεται σταδιακά η λειτουργία των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, βάσει του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Έτσι οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, θα αρχίσουν να καλύπτουν το κενό που αφήνουν οι παλιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου