Σημαντικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ σηματοδοτεί, ενόψει και του κρίσιμου 35ου Συνεδρίου της που πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, η διάσπαση της ΠΑΣΚΕ.
Χθες έλαβε σάρκα και οστά η νέα συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ, ήτοι Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων, που προέρχεται από την αριστερή πλευρά της ΠΑΣΚΕ.
Μια ομάδα ηγετικών, γνωστών στελεχών της παράταξης, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Στάβυ Σαλουφάκου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Μιχάλης Κουρουτός, αλλά και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεταξία Στεκουλέα, παρουσίασαν χθες, την ιδρυτική διακήρυξη της νέας παράταξης, μία εβδομάδα πριν από το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Μαζί τους συντάσσεται ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος των εργαζομένων στα Πετρέλαια και ο Νίκος Κουλουμπαρίτσης, έως πέρσι πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζόμενων στα λεωφορεία (ΟΑΣΑ).
Στην ιδρυτική του διακήρυξη το «ΕΜΕΙΣ» κάνει λόγο για «απροστάτευτη εργατική τάξη» και δηλώνει ότι συμμετέχει στο συνέδριο της ΓΣΕΕ με «ομάδα 38 συνέδρων». Καταγγέλλει το «συντεχνιακό, γραφειοκρατικό και κομματικό συνδικαλισμό» και δηλώνει ότι είναι μια παράταξη «ιδεολογικά αυτόνομη και κομματικά ανεξάρτητη».
Η κίνηση αυτή, αναμένεται να δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό της παράταξης και σημαντικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ. Η νέα παράταξη έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς πλέον αλλάζουν οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος, με την επί χρόνια παντοδύναμη ΠΑΣΚΕ να μην εκλέξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων συνδικαλιστών, περισσότερα από 18 μέλη στη Διοίκηση της Συνομοσπονδίας, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμη και για 16, όταν σήμερα ελέγχει 22 μέλη στα συνολικά 45.
Εσωτερικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η ΔΑΚΕ. Η επιστροφή του Νίκου Κιουτσούκη στους κόλπους του κόμματος, δεν σηματοδοτεί και ομογενοποίηση της διασπασμένης σε τουλάχιστον τρία μέτωπα, κυβερνητικής παράταξης.
Κερδισμένη αναμένεται η παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση»(ΣΥΡΙΖΑ), η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει 4 ή και 5 έδρες στη νέα διοίκηση (αντί τριών σήμερα). Επικεφαλής της έχει τεθεί ο Ζώης Πεπές, προερχόμενος από την ΟΤΟΕ, αλλά και από το Αριστερό Ρεύμα. Από την άλλη, το ΚΚΕ, συμμετέχει με το ένα πόδι, όπως εδώ και 10χρόνια, διαφωνώντας.
Στο προηγούμενο Συνέδριο η ΠΑΣΚΕ ανέδειξε 22 συμβούλους στη 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ 11, η ΕΣΑΚ 9 και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 3. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παρατάξεων, στη νέα διοίκηση, η ΠΑΣΚΕ θα εκλέξει 16 - 18έδρες, η ΔΑΚΕ 10 - 11, η ΕΣΑΚ 9 έδρες, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 4 ή 5 έδρες και η νέα παράταξη 1-2 έδρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου