Του Αιμίλιου Περδικάρη
Διόλου αδιάφορο για τις πολιτικές ζυμώσεις και ανακατατάξεις είναι το συνέδριο της ΓΣΕΕ που ξεκινά σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.
Το πολιτικό ενδιαφέρον, συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα:
- Στη διάσπαση, ουσιαστικά, της ΠΑΣΚΕ, καθώς η θρυλούμενη υποψηφιότητα του επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλου για την προεδρία της ΓΣΕΕ είναι πραγματικότητα. Ο κ. Φωτόπουλος υποστηρίζεται από στελέχη του «λαϊκού» ΠΑΣΟΚ με σαφή αντιμνημονιακή κατεύθυνση (Στ. Σαλουφάκου, Ν. Κουλουμπαρίτσης, Μ. Κουρουτός και άλλοι). Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Γ. Παναγόπουλος – που έχει επίσης κρατήσει αποστάσεις από την «επίσημη» πολιτική του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Ευ. Βενιζέλο – εμφανίζεται διατεθειμένος να μη «χαρίσει» το χώρο στον κ. Φωτόπουλο.
- Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη ΔΑΚΕ. Μετά τη ρήξη του Ν. Κιουτσούκη με την ηγεσία της Ν.Δ. και την αποχώρησή του, εκτιμάται ότι τα νήματα πλέον κινεί ο γραμματέας συνδικαλιστικού του κόμματος, Φ. Ταυρής. Τυπικά και φαινομενικά, αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στις εκλογές, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν και ποιο ρόλο θα παίξει στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις για την εκλογή διοίκησης στη Συνομοσπονδία.
- Στην εξ αριστερών μάχη, ανάμεσα σε ΠΑΜΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ). Είναι η πρώτη φορά που η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της απέναντι στο ΠΑΜΕ – το οποίο θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του εντός και εκτός ΓΣΕΕ – ξεκινώντας από ισχυρότερη πολιτική αφετηρία. Στο παρών διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ, πάντως, η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ διαθέτει διπλάσια επιρροή σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά τα δεδομένα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποτύπωση των νέων ισορροπιών με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, αλλά και οι συμμαχίες που θα απαιτηθούν, προκειμένου να εκλεγεί νέα διοίκηση και πρόεδρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου