Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Έμφαση στις δημόσιες συγκοινωνίες δίνει το σχέδιο για το Ρυθμιστικό

 Σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα του Βήματος έμφαση στις δημόσιες συγκοινωνίες δίνει το σχέδιο για το Ρυθμιστικό το οποίο προβλέπει τραμ μέχρι τη Σαλαμίνα καθώς και υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας (για ακόμα μία φορά).

Έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς, δημιουργία δικτύων ποδηλατόδρομων, λιγότερα οδικά έργα και αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής. Μάλιστα, το φιλόδοξο σχέδιο προτείνει, όπου αυτό χρειάζεται, την υιοθέτηση της λύσης του BRT (Bus Rapid Transit), δηλαδή των κλειστών λεωφορειόδρομων που έχουν δική τους σηματοδότηση και δίνουν προτεραιότητα στα δημόσια οδικά μέσα. 

Το νέο Ρυθμιστικό δίδει προτεραιότητα «στην εξυπηρέτηση των βασικών ροών καθημερινών μετακινήσεων από τα δίκτυα των Μέσων Σταθερής Τροχιάς» και προτείνει την επέκταση τους «σε συνδυασμό με ένα ιεραρχημένο και προσαρμοσμένο στους στόχους του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σχέδιο συμπλήρωσης του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων».

Έτσι, προτείνεται η οργάνωση της κυκλοφορίας «με βάση τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και έμφαση στις ήπιες μορφές μετακίνηση», η «ελαχιστοποίηση των διαμπερών μετακινήσεων με IX» και η ανάδειξη της Αττικής «ως εθνικού και διεθνούς κόμβου μεταφορών».

Ανάκτηση του δημόσιου χώρου

Το Ρυθμιστικό μιλά για «ανάκτηση του δημόσιου χώρου, μέσω της αναβάθμισης και της επέκτασης του δικτύου κίνησης των πεζών και των ποδηλάτων και της χωροθέτησης θέσεων στάθμευσης ιδιωτικής χρήσης εκτός οδού, σε συνδυασμό με προγράμματα αστικών αναπλάσεων».

Παράλληλα, προτάσσει την «επέκταση πεζοδρομήσεων ή δημιουργίας διαδρόμων αποκλειστικής ροής πεζών, ποδηλάτου και δημόσιας συγκοινωνίας», καθώς και την «κυκλοφοριακή αναμόρφωση σημαντικών εμπορικών και πολιτιστικών οδικών αξόνων, με επέκταση των χώρων αποκλειστικής κίνησης για τα ΜΜΜ και το ποδήλατο, με ταυτόχρονη απόδοση στις πεζή μετακινήσεις μεγάλου ποσοστού του δημόσιου χώρου και με εφαρμογή μέτρων αποθάρρυνσης της χρήσης ΙΧ».

Επίσης, το Ρυθμιστικό προτείνει την «ανάδειξη του Θαλάσσιου Μετώπου του Σαρωνικού, μέσω της λειτουργικής ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, σε συνδυασμό με τη λειτουργία τραμ, πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου», καθώς και τη «δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατικών διαδρομών μητροπολιτικής εμβέλειας».

Οι επεκτάσεις του Προαστιακού

Το Ρυθμιστικό προβλέπει επέκταση του προαστιακού προς Ραφήνα - Λαύριο και προτείνει τη διατήρηση της παλαιάς γραμμής του Λαυρεωτικής στο τμήμα Κάντζας - Παιανία - Κορωπί «για μελλοντική χρήση από Μέσα Σταθερής Τροχιάς». Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη σύνδεσης του προαστιακού με το Λουτράκι, καθώς της επαναλειτουργίας της παλιάς γραμμής του ΟΣΕ Αγ. Ανάργυροι - Ελευσίνα - Μέγαρα για την εξυπηρέτηση της ∆υτικής Αττικής, όπου μάλιστα «εναλλακτικά μπορεί να λειτουργήσει με ελαφρύ μετρό / τραμ και να συνδεθεί με το δίκτυο του μετρό».

Επίσης, επισημαίνει τη σημασία της ολοκλήρωσης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλής Ταχύτητας Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με νέο κλάδο Θριασίου Πεδίου - Σφίγγας Θηβών «για τη συντόμευση κατά 30 χλμ. της διαδρομής και την απόδοση της υφιστάμενης γραμμής Αθήνας - Θήβας / Χαλκίδας αποκλειστικά σε προαστιακή χρήση», καθώς και νέο κλάδο «Σταθμός ∆ιαλογής Θριασίου - Λιμένας Ικονίου / Κερατσινίου».
Πρόταση για BR
T στην Αθήνα

Σε περίπτωση μάλιστα που η ανάπτυξη μέσων σταθερής τροχιάς δεν προχωρήσει για τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους, «μπορεί εναλλακτικά να επιλεγεί η καταρχήν ανάπτυξή τους ως Ταχέων Λεωφορειόδρομων (BRT)» σημειώνεται στο κείμενο.

Ένα τέτοιο «∆ίκτυο Ταχέος λεωφορειόδρομου» προτείνεται να δημιουργηθεί στη διαδρομή Ελληνικό - Λεωφ. Βουλιαγμένης - Βούλα - Βάρη - Κορωπί - «Ελ. Βενιζέλος» και άλλους άξονες που θα επιλεγούν από τον ΟΑΣΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι, σύμφωνα με έμπειρους συγκοινωνιολόγους, οι λεωφόροι Κηφισού, Βουλιαγμένης, Καβάλας και Κηφισιάς (αν δεν κατασκευαστεί η γραμμή 4 του μετρό).



Το αύριο για μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ



Το Ρυθμιστικό βλέπει επέκταση των ΗΣΑΠ από Κηφισιά προς Νέα Ερυθραία και της γραμμής 2 του μετρό τόσο προς Ίλιον (όπου θα υπάρχει ανταπόκριση με την παλιά μετρική γραμμή) όσο και προς Γλυφάδα. Παράλληλα, η γραμμή 3 θα ξεκινά από Πειραιά, ενώ θα βρίσκεται σε λειτουργία η γραμμή 4 (Περισσός - Γαλάτσι - Κυψέλη - Κέντρο Αθήνας - Παγκράτι - Βύρωνας - Άνω Ηλιούπολη / Κέντρο Αθήνας - Ζωγράφου - Λεωφ. Κηφισιάς - Μαρούσι - Λυκόβρυση / Εθνική Οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης).



Παράλληλα, το δίκτυο τραμ - ελαφρύ μετρό (LRT) προβλέπεται να επεκταθεί ως εξής: Π. Φάληρο - ΣΕΦ - Πειραιάς (Σταθμός ΗΣΑΠ/ΟΣΕ). Σύνταγμα - Πλ. Αιγύπτου - Ανω Πατήσια. Στ. Λαρίσης - Νοσοκομεία Παίδων / Γουδί. Καμίνια - Κέντρο Πειραιά-Φρεαττύδα / Χατζηκυριάκειο. Πειραιάς - Κερατσίνι - Πέραμα - Σαλαμίνα (ως ελαφρύ μετρό). Ελληνικό - Σταθμός Μετρό Αργυρούπολης. Λιμένας Κρουαζιερόπλοιων (Πειραϊκή) - Ακτή Ξαβερίου - Ακτή Κονδύλη - Ηετιώνεια Ακτή - ∆ραπετσώνα «για την εσωτερική εξυπηρέτηση της λιμενικής ζώνης», όπως σημειώνεται.



Λιγότερα οδικά έργα, περισσότερα πάρκινγκ



Επίσης προβλέπονται και ορισμένα οδικά πρότζεκτ, όπως: Η επέκταση της Αττικής Οδού από το «Ελ. Βενιζέλος» προς το Λαύριο, ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη, η ∆υτική Περιφερειακή Υμηττού από τη συμβολή με την Αττική Οδό μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (σύνδεση με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω αστικής σήραγγας), η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας (σε συνδυασμό με διέλευση μέσου σταθερής τροχιάς Πειραιώς - Περάματος προς Σαλαμίνα και με οδική χερσαία πρόσβαση από Λεωφόρο Σχιστού, εκτός οικιστικού ιστού ∆ήμου Περάματος).



Παράλληλα όμως προτείνεται η κατάργηση των έργων της Λεωφόρου Πικροδάφνης, της Σήραγγας Αργυρουπόλεως και του τμήματος ∆υτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, από Αττική Οδό μέχρι Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.



Ακόμη, το Ρυθμιστικό επιτάσσει τη μεταφορά όλων των υπεραστικών και διεθνών λεωφορειακών γραμμών στον Ελαιώνα και τη δημιουργία τερματικών σταθμών για τα ΚΤΕΛ Αττικής σε σταθμούς του μετρό που βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης, ενώ εισηγείται την κατάργηση των σταθμών ΚΤΕΛ σε Τρεις Γέφυρες, Κηφισό, πλατεία Αιγύπτου και Θησείο, καθώς των αφετηριών των διεθνών λεωφορειακών γραμμών.



Επίσης, το σχέδιο υπογραμμίζει την ανάγκη για «ελεγχόμενη στάθμευση στα κέντρα των δήμων και σε κρίσιμες περιοχές και περιορισμό της παρόδιας στάθμευσης», ενώ χαρακτηρίζει ως «μη επιθυμητές περαιτέρω δομικές παρεμβάσεις εξυπηρέτησης της ακτινικής προς το κέντρο κυκλοφορίας» στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας και υποστηρίζει τη «δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης - μετεπιβίβασης».



Λιμάνια και αεροδρόμια



Το Σχέδιο αναδεικνύει τη δυνατότητα χρήσης του λιμένα της Ραφήνας για ορισμένες γραμμές των Κυκλάδων και της νότιας Εύβοιας και του Λαυρίου για δρομολόγια Αιγαίου, Κυκλάδων και κρουαζιερόπλοιων, ενώ προτείνει εμπορικό λιμάνι για την Ελευσίνα «σε νέα θέση εκτός πόλης σε συνδυασμό με νέα σιδηροδρομική σύνδεση με το δίκτυο ΟΣΕ».



Επίσης, επισημαίνει το ενδεχόμενο δημιουργίας «νέου Λιμένα στο Λεόντι Αίγινας και μεταφορά σε αυτόν των πορθμειακών και θαλάσσιων εμπορευματικών συνδέσεων της νήσου», ενώ πέραν της λειτουργίας του «Ελ. Βενιζέλος» προτείνει την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών «σε έκτακτες περιπτώσεις» από τα αεροδρόμια «Ελευσίνας, ∆εκελείας και Πάχης Μεγάρων».
πηγή: Το Βήμα/http://salamina-press.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα