Σε εννέα ημέρες από την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, θα μπορέσει η Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την ιδιωτικοποίησή της.
Αυτό διευκρίνισε σήμερα τα ξημερώματα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφού είχε προηγηθεί η εξάωρη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία έκλεισε ουσιαστικά και ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό για το μέλλον των τραπεζών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση και στα προαπαιτούμενα («το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», είπε χαρακτηριστικά). Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο, ο ίδιος επισήμανε ότι «εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα».
Εκτός από τις τράπεζες, στη διαπραγμάτευση για τις οποίες ήταν παρούσα και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορούσε και στο δημοσιονομικό σκέλος.
Όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η κυβέρνηση βρίσκεται εντός του χρονικού στόχου. Έγινε μεγάλη πρόοδος και σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο τη Δευτέρα».
Πάντως, καθώς υπάρχουν ανοικτά πολλά «μέτωπα», από σήμερα το πρωί θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης με την τρόικα.
Ειδικότερα, με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό:
*στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης (διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο)
*στις 11.30, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης (ομαδικές απολύσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετες απαιτήσεις τρόικας για κατάργηση τριετιών, lock out, κ.λπ.)
*στις 14.00, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης (το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία), και
*στις 15.00, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ).
Συνάντηση με την τρόικα, αναμένεται να έχει σήμερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα.
Επίσης υπό συζήτηση, παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2014), για το οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «διαφέρουμε με την τρόικα για το ύψος, αλλά αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Καθώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο».
Αμέσως μετά τη συνολική συμφωνία με την τρόικα, την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει επιτύχει έως την προσεχή Δευτέρα, απώτερος στόχος είναι να υπάρξει επιβεβαίωση από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσει η συζήτηση, εντός του Μαΐου, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων».
Όσον αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ο ίδιος τόνισε ότι «η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε με την τρόικα».
Η κυβέρνηση, προσδοκά, εξάλλου, να μπορέσει να προσφύγει, από το β΄ εξάμηνο εφέτος, εκ νέου στις αγοράς για δανεισμό (σ.σ. δεν έχει υπάρξει επ' αυτού διαφωνία της τρόικας). Στόχος θα είναι η δοκιμαστική προσφυγή, μέσω ενός μικρού ποσού 5ετών ομολόγων, προκειμένου να εξομαλυνθεί η καμπύλη του χρέους της χώρας.
ΠΗΓΗ:Enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου