Πως θα κατανεμηθεί το πελατολόγιο, πως θα επιμεριστεί ο δανεισμός, τι θα γίνει με την παροχή ρεύματος στη βιομηχανία και στα νησιά, είναι οι τέσσερις "γκρίζες ζώνες" στο νομοσχέδιο για τη "Μικρή ΔΕΗ" που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή σε μια εβδομάδα.
Τα ζητήματα αυτά, μαζί με το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που αποκάλυψε χθες το "EnergyPress" θα κρίνουν την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στους βουλευτές των ενεργειακών νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Δράμας.
Το πρώτο ερώτημα αφορά στα κριτήρια κατανομής του πελατολογίου στη νέα εταιρεία όπου και θα εισφερθεί το 30% της μητρικής. Τα κριτήρια πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η νέα εταιρεία να πάρει αναλογικά στο ίδιο ποσοστό τόσο «καλούς», όσο όμως και «κακούς» πελάτες, δηλαδή καταναλωτές με αγροτικό τιμολόγιο, πολύτεκνους, κακοπληρωτές, κ.ο.κ.
Το ίδιο σκεπτικό θα ισχύσει και με τους βιομηχανικούς πελάτες που μετά και από τις μειώσεις των τιμολογίων τους, αντιμετωπίζονται από στελέχη της ΔΕΗ ως προβληματικός τομέας, ενώ παρόμοια κατανομή πρέπει να γίνει και με την παροχή ρεύματος στα νησιά.
Τέλος, αναλογικά θα πρέπει να κατανεμηθεί και ο δανεισμός της μητρικής, (μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος), ο οποίος σήμερα ξεπερνά τα 4,7 δισ. ευρω.
Από εκεί και πέρα το χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ» θα περιλαμβάνει στο σκέλος της παραγωγής, δύο λιγνιτικά συγκροτήματα, τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια και μία μονάδα φυσικού αερίου.
Πρόκειται για το δεύτερο βήμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με στόχο το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μετά την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που έχει σαν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο 2014.
Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας θα απαρτίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες από τέσσερις λιγνιτικές μονάδες 1.380 MW, τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια 833 MW και μία μονάδα φυσικού αερίου 485 MW.
Οι μονάδες λιγνίτη είναι οι Αμύνταιο 1 και 2 καθώς επίσης η Μελίτη 1 και 2. Η τελευταία βρίσκεται ακόμη στο σχεδιασμό, άρα παραχωρείται "προίκα" στη νέα εταιρεία η άδεια ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή της.
Μαζί παραχωρούνται τέσσερα λιγνιτωρυχεία, τα Αμύνταιου, Μελίτης, Κομνηνά και Κλειδί.
Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Θησαυρού 384 MW, της Πλατανόβρυσης 116 MW στον Νέστο Δράμας, καθώς και οι μονάδες Πουρνάρι Ι 300 MW και Πουρνάρι ΙΙ 33,6 MW στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα.
Τέλος, παραχωρείται και η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW.
«Δύσκολα θα περάσει στη Βουλή»
Σύμφωνα πάντως με τα όσα είπαν στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου κάποιοι από τους βουλευτές που παρέστησαν στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο, «άλλο πράγμα η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, και άλλο η ψήφισή του».
Αν στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ των 1480 εργαζομένων οι αντιδράσεις ήταν έντονες, στην περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ όπου εμπλέκεται ανθρώπινο δυναμικό από κάθε διεύθυνση της μητρικής επιχείρησης, το μέτωπο που θα βρει απέναντί της η κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερο και ισχυρότερο.
Σημειώνεται ότι με την πώληση της Μικρής ΔΕΗ επιλύεται το πρόβλημα του μονοπωλίου που υπάρχει σήμερα στην αγορά λιγνίτη (και υδροηλεκτρικών) καθώς δρομολογείται η πρόσβαση τρίτων στο φθηνό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Παράλληλα, δεδομένης και της σύμφωνης γνώμης των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού των Βρυξελλών, εκτιμάται ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της υπόθεσης για τον αποκλεισμό της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη.
Πρόκειται για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πάνω από επτά χρόνια με την Κομισιόν να έχει επιδιώξει ουκ ολίγες φορές την καταδίκη της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου