Τις θέσεις της αναφορικά με τη «Μικρή ΔΕΗ» καταθέτει η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, σε επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΚΑ.
Αναλυτικότερα, το σωματείο στην επιστολή του αναφέρει:
«Κύριε υπουργέ,
Ως σωματείο των διοικητικών στην ΔΕΗ, ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, παραθέτουμε τις απόψεις μας στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφορά την δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας Ηλεκτρικής ενέργειας.
Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρείται η πώληση του 30% της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, δημιουργώντας έτσι μία καθετοποιημένη επιχείρηση ονομαζόμενη μικρή ΔΕΗ. Μικρή βέβαια θα είναι ως προς την ονομασία, αν λάβει κανείς υπόψη του την έξοδο των μονάδων λόγω παλαιότητας τους το 2019, όπου τότε θα είναι μία επιχείρηση μεγαλύτερη σε ισχύ από την εναπομείνασα ΔΕΗ.
Με το εγχείρημα αυτό επιχειρείται να δώσετε κίνητρα λειτουργίας στην απελευθερωμένη αγορά, λες και τώρα η ΔΕΗ την έχει φυλακίσει, αγνοώντας το γεγονός ότι η ΔΕΗ παράγει το 65% της παραγόμενης ισχύος, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ιδιώτες παραγωγούς και άρα θα έπρεπε η αγορά να λειτουργεί ήδη ανταγωνιστικά!!!
Γιατί άραγε δεν υπάρχει ανταγωνισμός; Είναι γνωστό ότι οι ιδιώτες παραγωγοί απαιτούν εγγυημένες τιμές που οδηγούν σε σίγουρα κέρδη και βεβαίως με ειδικές ρυθμίσεις το Υπουργείο συμβάλλει σε αυτό.
Τώρα προσδοκάτε με την πράξη σας αυτή να υπάρξει ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν χαμηλές τιμές στην KW. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί:
Όσο οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις διατηρούνται όπως το ΕΤΗΜΑΡ, το τέλος ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου, ΑΔΥ οι τιμές θα ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο.
Πιο συγκεκριμένα το ΕΤΗΜΑΡ έχει αυξηθεί μέσα στην τριετία από 0,30 € σε 21 € την MW, δηλαδή αύξηση 6.900 %, ενώ ήδη αποφασίστηκε και νέα αύξηση τώρα κατά 125% προκειμένου να συγκεντρωθεί ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, οι χρεώσεις δικτύου του ΑΔΜΗΕ μαζί με την πώληση του, είναι δρομολογημένη η αύξηση σε σχέση με την απόδοση κεφαλαίων από 8% σε 12%. Αυτό θα συμπαρασύρει με επιπλέον αυξήσεις τον λογαριασμό ρεύματος συμπαρασύροντας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Τα ΑΔΥ είναι επίσης ένα μέτρο που δεν βοηθά στην μείωση του ρεύματος, αφού μονάδες που δεν δουλεύουν πληρώνονται κανονικά με αποτέλεσμα να είναι μία ακόμη επιδότηση στην παραγωγή.
Συμπερασματικά, όπως είναι δομημένη η αγορά δεν πρόκειται να έχουμε μείωση, αλλά απογείωση των τιμών, ενώ μία τέτοια πράξη αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα, αφού δίνει δυνατότητες για νέες αρπαχτές στην εμπορία, όπως συνέβη πρόσφατα με την ENERGA και την HELLAS POWER, δίδοντας την δυνατότητα των εισπράξεων του λογαριασμού ρεύματος σε ιδιώτες, όπου δεν εισπράττουν μόνο την αξία του ρεύματος αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι τα έσοδα για την λειτουργία της αγοράς.
Ακόμη πως μπορεί να επιλεγεί το 30% των πελατών; Θα γίνει με γεωγραφική επιλογή ή με κριτήρια πελατών. Δηλαδή, τους κακούς πελάτες ποιος θα τους επωμιστεί θα μείνουν στην ΔΕΗ;
Είναι νόμιμη η απόσχιση των καταναλωτών χωρίς την θέλησή τους, δεν ελέγχεται αυτό ανταγωνιστικά;
Η απαγόρευση για έξι μήνες επιθετικής πολιτικής προσέλκυσης πελατών, για την ΔΕΗ δεν αντίκειται στους όρους ανταγωνισμού, ή πρόκειται για χειραγώγηση της αγοράς;
• Τι θα γίνει με τους καταναλωτές του νησιωτικού συμπλέγματος και γιατί θα πρέπει η ΔΕΗ να είναι το τελευταίο καταφύγιο, να επωμίζεται βάρη που δεν της αναλογούν όπως συμβαίνει με τις ευάλωτες ομάδες, πολύτεκνοι, άνεργοι, κ.α.;
• Ποια θα είναι η τύχη του προσωπικού και ποια η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων;
• Είναι δημοκρατικό να μεταφέρονται οι εργαζόμενοι στην νέα εταιρεία ως δουλοπάροικοι κατά παρέκκλιση των νόμων;
• Γιατί εκποιείται τον Δημόσιο Πλούτο της ΔΕΗ, είναι και αυτό Δημοκρατικό;
• Γιατί εκποιείται, υδάτινους πόρους και μαζί με αυτούς και τις άλλες πολλαπλές χρήσεις όπως η άρδευση των αγροτών; Σε ποιους αφήνεται τον έλεγχο των υδάτινων πόρων στον ιδιώτη;
Γιατί ακρωτηριάζεται την ΔΕΗ σήμερα, όταν παράγει κοινωνικό αγαθό προσιτό στον καταναλωτή, ενώ η απελευθέρωση μέχρι σήμερα έδειξε ότι:
- Η αγορά είναι ψευδεπίγραφη
- Ο ανταγωνισμός κίβδηλος
- Ενώ οι τιμές τραβούν, ως αυτόματοι πιλότοι, την ανηφόρα με αποτέλεσμα το μάρμαρο να πληρώνει ο καταναλωτής.
Αυτή την απελευθέρωση θέλετε με το σπάσιμο της ΔΕΗ; Δηλαδή, οι ιδιώτες να κυνηγάνε τα κέρδη και όχι τον ανταγωνισμό.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου