Oι Ευρωπαίοι έχουν πάρει χαμπάρι την ανυπόληπτη ελληνική κυβέρνηση και τους εγχώριους κλόουν των μεταρρυθμίσεων και η αλήθεια είναι ότι μας έχουν στο φτύσιμο.
Η κυβέρνηση των κρατιστών Σαμαρά και Βενιζέλου που πασχίζουν για την διατήρηση των κομματικών στρατών στο δημόσιο το μόνο που "κατάφερε" ήταν να εγκριθεί η δόση της Κύπρου (!) και να πάρει αναβολή για μετά τις εκλογές για το νέο μνημόνιο!
Και πως να γίνει διαφορετικά όταν η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να απολύσει ούτε τους κηφήνες δημοσίους υπαλλήλους τη μέρα μάλιστα που ακόμη μια ιδιωτική επιχείρηση-η Neoset-αποχαιρετά οριστικά την αγορά.
Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος- πίσω από τις γραμμές του Αργύρη Παπαστάθη διακρίνεται η ανυποληψία της κυβέρνησης στα ηγετικά κλιμάκια της E.E>
Κρίσιμο ήταν το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και το οποίο τελείωσε λίγο μετά τις 8 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ασκήθηκαν πιέσεις στους έλληνες υπουργούς να κλείσουν τη συμφωνία με την τρόικα έως την Κυριακή. Αναγνωρίστηκε πρόοδος στα δημοσιονομικά αλλά ασκήθηκε κριτική για τις καθυστερήσεις στις ματαρρυθμίσεις.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε η Διακυβερνητική Διάσκεψη στην οποία οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μία μία προσωρινή συμφωνία για το μελλοντικό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM).
Τη σκυτάλη θα πάρει την Τρίτη το Ecofin που θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα.
Εγκρίθηκε η δόση για την Κύπρο
Tο Eurogroup ενέκρινε επίσης την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.
Το Eurogroup σχολίασε ευμενώς την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Κύπρο, γεγονός που μαζί με την μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης, συνέβαλε -όπως σημειώνεται- στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με «αξιόλογο περιθώριο».
Παρ' όλα αυτά, το Eurogroup σημειώνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν και η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αναγκαία, ενώ οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενταθούν.
Η τριμερής αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε δύο φάσεις. Την προσεχή Τετάρτη ο κ.κ. Ματίας Μορς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη σε συνέδριο στην Πορτογαλία.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ως την Κυριακή 16 Μαρτίου, ωστόσο στελέχη της τρόικας θεωρούν «αισιόδοξη» αυτή την εκτίμηση και θεωρούν ότι η τρόικα ίσως μείνει στην Αθήνας άλλες 10 ημέρες αρχής γενομένης από την Πέμπτη. Η απόφαση για τη δόση θα ληφθεί είτε με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός του Μαρτίου είτε στο (άτυπο) Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα, στο οποίο παρότι άτυπο ενδέχεται κατ' εξαίρεση να ληφθεί η απόφαση για τη δόση.
Παραλλήλως στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ο οποίος θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας (στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ) αλλά παραλλήλως θα έχει επαφές που αφορούν και στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τριμερή.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί η δόση προς την Ελλάδα αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία με την τρόικα.
Τι είπε ο Βρούτσης στην τρόικα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Βρούτσης πρότεινε στην τρόικα να ισχύσει δοκιμαστικά ως το τέλος του έτους η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις απολύσεις, η οποία προβλέπει κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), έτσι ώστε να λυθεί η εμπλοκή που υπάρχει καθώς η τρόικα απαιτεί απελευθέρωση των απολύσεων με νόμο κάτι που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.
Η πλευρά Βρούτση υποστηρίζει προς την τρόικα ότι το νέο σχήμα θα λειτουργήσει ικανοποιητικά και ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει νομοθέτηση, κάτι που θα κριθεί, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, από την 1.1.2015 ώστε να ξεπεραστεί έτσι ο σκόπελος στην παρούσα φάση και να κλείσει η αξιολόγηση.
Παράλληλα, για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει τη βιωσιμότητα του συστήματος εντός του 2014. Στις προτάσεις που θα εξετάσει είναι οι περαιτέρω συγχωνεύσεις Ταμείων και η αλλαγή του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών.
Κατώτατο μισθό για πάντα θέλει η τρόικα
Επιπλέον από την πλευρά της τρόικας αναφύονται καινούργιες απαιτήσεις. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων για τα εργασιακά, την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 (που σημαίνει κατώτατος μισθός... για πάντα) αλλά και το lock out.
Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτά είναι ζητήματα που θέτει η τρόικα στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση υλοποίησης ή θέσπισής τους ως προαπαιτούμενα για τη δόση.
Προαπαιτούμενο οι τράπεζες;
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν στο θέμα των τραπεζών (που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση) ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι για τις τράπεζες, που εξαρχής αποτέλεσαν το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων- («στην αρχή η τρόικα είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρουμε τον έλεγχο», επισήμανε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών)-, πλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν λειάνει τις θέσεις τους τόσο ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, όσο και για τον χρόνο που οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν.
«Αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών», ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, εκτιμώντας επιπρόσθετα ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική», προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει προαπαιτούμενο για εκταμίευση κάποιας δόσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιρροή της τρόικας στον Αντ.Σαμαρά, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται.
Η τρόικα βλέπει αρνητικά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς φοβάται υποτροπή στη διαχείριση που οδήγησε στην κρίση, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο. Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, η επιρροή της τρόικας στον Αντ.Σαμαρά, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου