Αιφνιδιασμός, έκπληξη και έως ένα βαθμό ακόμη και αδυναμία κατανόησης των λόγων που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, προκάλεσε η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να καταργήσει το όριο διακύμανσης της ισοτιμίας ελβετικού-φράγκου και ευρώ σχεδόν σε όλους τους αναλυτές.
Ο αιφνιδιασμός έγκειται και στο γεγονός ότι εκ παραδόσεως η SNB είναι μία από τις κεντρικές τράπεζες που είναι ιδιαίτερα φιλική προς τις αγορές, φροντίζοντας με τη ρητορική που χρησιμοποιεί να προειδοποιεί τους πάντες για τις επικείμενες κινήσεις της.
Ας δούμε, όμως, τις πρώτες αντιδράσεις ορισμένων ειδικών μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τόσο το χρηματιστήριο της Ελβετίας όσο και το ελβετικό φράγκο έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου.
Alessandro Bee (J. Safra Sarasin): «Είναι μία πολύ επικίνδυνη κίνηση. Μπορεί να το δει κάποιος από την ακραία αντίδραση των αγορών. Η εξήγηση ότι η υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου έχει υποχωρήσει, δεν στέκει. Ας ελπίσουμε ότι η ακραία αντίδραση (στις αγορές συναλλάγματος) θα υποχωρήσει σύντομα. Σαφώς πρόκειται για απόφαση επικίνδυνη για την ελβετική οικονομία. Κατά τη γνώμη μου, καταστράφηκε η εμπιστοσύνη προς την SNB. Νομίζω ότι και αυτό προκαλεί μεγάλους κινδύνους».
Hans Redeker (Morgan Stanley): «Ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρίσκεται, όντως, σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ως εκ τούτου η SNB θα «ξαναμπεί στο παιχνίδι» της παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος, αλλά αυτή τη φορά θα αγοράζει τόσο δολάρια όσο και ευρώ. Νομίζω ότι η παρέμβαση για αγορά δολαρίων θα είναι πιο αποτελεσματική. Θα παρεμβαίνουν αλλά δεν θα επαναφέρουν το συναλλαγματικό όριο».
J.P. Morgan: «Αυτό που ξαφνιάζει περισσότερο είναι ότι η SNB δεν επέλεξε ένα πιο ήπιο τρόπο για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο κόβει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τη δική της νομισματική πολιτική με αυτή της ΕΚΤ. Είναι, όμως, και μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην ισοτιμία ευρώ-φράγκου και να οδηγήσει το φράγκο χαμηλότερα από το ορθό επίπεδο ισοτιμίας, που εμείς την τοποθετούμε στα 1,10 ευρώ».
Alexander Baradez (IG Fracne): «Είναι μία εξαιρετικά βίαιη και αναπάντεχη απόφαση. Η τράπεζα δεν προετοίμασε τις αγορές. Προκάλεσε πανικό σε αρκετές μορφές επενδύσεων. Επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν οι λανθασμένες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, σε μία στιγμή που αυτές οι αποφάσεις είναι που καθορίζουν την πορεία των αγορών».
Lex Van Dam (Hampstead Capital): «Τεράστιες ζημιές στα trades ευρώ-φράγκου προκαλούν πωλήσεις πανικού και απομόχλευσης».
Chris Beauchamp (IG): «Η πρώτη μου αντίδραση είναι ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια κίνηση και ως εκ τούτου είναι παράξενο ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση στις ευρωπαϊκές μετοχές. Όμως, δεν συμβαίνουν τέτοιες κινήσεις κάθε μέρα και είναι φυσικό οι άνθρωποι να φοβούνται ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται κάτι μεγαλύτερο».
Darren Courtney-Cook (Central Markets Investment Management): «Πρόκειται για μακελειό».
Patrick Jacq (BNP Paribas): «Η απόφαση υποδεικνύει ότι η SNB δεν είναι, πλέον, αναγκασμένη να αγοράζει ομόλογα σε ευρώ προκειμένου να διατηρήσει την ισοτιμία στο 1,20. Αυτό θα επιβαρύνει το ευρωπαϊκό χρέος, αλλά ταυτόχρονα η τράπεζα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει, εάν χρειαστεί, στην αγορά συναλλάγματος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν δεν στηρίζουν την ισοτιμία του 1,20, εάν δουν το ελβετικό φράγκο να καταρρέει έναντι του ευρώ θα παρέμβουν, είτε με άμεση αγορά ευρώ, είτε μέσω αγορών ομολόγων σε ευρώ».
Johnathan Webb (Jefferies): «Ξάφνιασε πλήρως τις αγορές. Η SNB αναμένει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την επόμενη εβδομάδα και σε συνδυασμό με τις ελληνικές εκλογές θα ήταν πολύ δύσκολο να διατηρήσουν τη σύνδεση ευρώ-φράγκου. Έτσι εγκατέλειψαν την πολιτική του ανώτατου συναλλαγματικού ορίου και μείωσαν τα επιτόκια περαιτέρω. Αναμένουμε ότι η ισοτιμία ευρώ-φράγκου θα φθάσει μεταξύ 0,9-1 φράγκο ανά ευρώ».
Geoffrey Yu (UBS): «Η SNB εκτιμά ότι το QE της ΕΚΤ είναι προ των πυλών και ως εκ τούτου θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το όριο του 1,20. Η αγορά είναι πλήρως αποσυντονισμένη αυτή τη στιγμή».
Neil Jones (Mizuho): «Είναι μία κίνηση με πολλαπλές συνέπειες, με το γεν να είναι το πρώτο νόμισμα που θα ωφεληθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου