Στο «κόκκινο» έχει επανέλθει η ρευστότητα της ΔΕΗ συμπαρασύροντας συνολικά την αγορά ηλεκτρισμού καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ» για το πώς διαμορφώνονται οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 και τα οποία, όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες της επιχείρησης, δεν έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά, αποκαλύπτουν το συνολικότερο πρόβλημα της ύφεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη δυσκολία διαχείρισης του προβλήματος για τον μοναδικό πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος της αγοράς.
Η πρώτη μεγάλη διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2013 όπου διαπιστώθηκε αύξηση 18% σε σχέση με το πρώτο 5μηνο του ίδιου έτους, εξέλιξη που αποδίδεται από τη ΔΕΗ στο ΕΕΤΗΔΕ του 2012 και στην επιδείνωση των οικονομικών δυνατοτήτων των πελατών της λόγω των αυξημένων φορολογικών τους υποχρεώσεων προς την πολιτεία.
Διόγκωση
Το πρόβλημα διογκώθηκε περαιτέρω το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2013 και Ιουλίου 2014, όπου καταγράφεται επιπλέον αύξηση σε ποσοστό 32% περίπου. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την περίοδο 8 από τους μεγαλύτερους πελάτες της από τον κλάδο της ενεργοβόρας βιομηχανίας είχε προχωρήσει κυριολεκτικά σε παύση πληρωμών.
Εκτός από τους «συνήθεις ύποπτους» (Λάρκο και Αλουμίνιον της Ελλάδος), η Χαλυβουργική είχε σταματήσει να πληρώνει λογαριασμούς από τον Φεβρουάριο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2014 (πλην λογαριασμού Μαΐου) συσσωρεύοντας χρέη ύψους 13,3 εκατ. ευρώ. Η Χαλυβουργία Ελλάδος δεν πλήρωνε λογαριασμούς από τον Αύγουστο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2014, ανεβάζοντας τις συνολικές της οφειλές προς τη ΔΕΗ στα 16,3 εκατ. ευρώ. Η ΣΟΒΕΛ καθυστερούσε λογαριασμούς ύψους 9,1 εκατ. ευρώ για το διάστημα από Οκτώβριο 2013 έως και Μάρτιο 2014, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό οφειλών της προς τη ΔΕΗ στις 31 Ιουλίου 2014 στα 16,5 εκατ. ευρώ. Παύση πληρωμών το ίδιο διάστημα έκανε και η ΣΙΔΕΝΟΡ παρακρατώντας ποσά ύψους 4,3 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές οφειλές της στα 8,6 εκατ. ευρώ. Τα Ελληνικά Λιπάσματα (πρώην ΒΙΟΛΙΠΑΣ) αφού εξόφλησε το ρυθμιζόμενο χρέος για το διάστημα από Δεκέμβριο 2011 έως Φεβρουάριο 2012 σταμάτησε να αποπληρώνει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον Μάιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2014 συσσωρεύοντας οφειλές ύψους 11,4 εκατ. ευρώ.
Καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ το διάστημα από Ιανουάριο 2012 έως και Μάιο 2014 είχαν και τα ΕΛΠΕ (παρακρατούσαν το ήμισυ των χρεώσεων CO2), τα οποία εμφανίζονται στη λίστα οφειλετών της ΔΕΗ, με ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31/6/ 2014 στα 6,3 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό 14,3 εκατ. ευρώ, τέλος, αντιστοιχεί σε ανεξόφλητες οφειλές πελατών υψηλής τάσης, ενώ στο ποσό των 221,1 εκατ. ευρώ ανέρχονται το ίδιο διάστημα οι ανεξόφλητες οφειλές της Λάρκο και στα 97,9 εκατ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Μικροί καταναλωτές
Στη μέση τάση από την οποία ηλεκτροδοτούνται μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι ανεξόφλητες οφειλές στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 ήταν στα 259,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από πελάτες που δεν είναι ενεργοί, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Από το σύνολο των ανεξόφλητων της μέσης τάσης, το 38% είναι βιομηχανικοί καταναλωτές, το 22% εμπορικοί, το 8% αγροτικοί και το 32% ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων εκτινάχθηκε στο 1.071,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά το ανεξόφλητο ποσό προς τη ΔΕΗ περιορίζεται στα 696,7 εκατ. ευρώ αφού τα 375,2 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε αξία χρεώσεων υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Από το συνολικό ποσό των 697 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στη ΔΕΗ, τα 255,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από μη ενεργούς καταναλωτές, που έχουν σταματήσει δηλαδή να ηλεκτροδοτούνται.
Το Δημόσιο οφείλει 54 εκατ. ευρώ
Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει τη δική του συμβολή στη φουσκωμένη λίστα των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ, με το συνολικό ποσό των 54 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι μειωμένο κατά 22% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, που είχε φτάσει στα 164 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης από πλευράς του Δημοσίου είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο δεν έχει αποπληρώσει λογαριασμούς για τους φωτεινούς σηματοδότες Αττικής ύψους 19,42 εκατ. ευρώ. Κακοπληρωτές είναι και οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης Κοζάνης με ανεξόφλητες οφειλές ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, Ηρακλείου με 1,8 εκατ. ευρώ, Πτολεμαΐδας με 4,8 εκατ. ευρώ , όπως και ο Σύνδεσμος Υδρευσης Δήμων Ζακύνθου με 3,9 εκατ. ευρώ και οι Περιφέρειες του Δημοσίου (ηλεκτροφωτισμός εθνικών οδών) με 16,1 εκατ. ευρώ. Ποσό 4,7 εκατ. ευρώ διεκδικεί η ΔΕΗ από την πολιτεία για τους απλήρωτους λογαριασμούς των σεισμόπληκτων Αττικής. Η αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει από τους πελάτες της ανεξόφλητους λογαριασμούς ύψους 2 δισ. περίπου έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο έχει εξαπλωθεί ως ντόμινο σε ολόκληρη την αγορά.
(Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή, 18/1/2015)energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου