- Μονόδρομος τα μέτρα και οι φόροι για τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να έρθει η δόση
- Ούτε ένα μήνα προθεσμία δεν έχει η Ελλάδα μετά τις εκλογές για τις πληρωμές στους δανειστές
- Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ με το ΥΠΟΙΚ και οι πραγματικές λύσεις που ψάχνουν τα επιτελεία
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια δόση θα καθυστερήσει για την Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι δύσκολα. Η χώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις αγορές έχει γυρίσει χρόνια πίσω και τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά. Κάπως έτσι οι δανειακές ανάγκες που ξεκινούν ήδη από τον Φεβρουάριο δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο στη νέα Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές.
Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο η χώρα πρέπει να πληρώσει 4,2 δισ. Μια μεγάλη ανάσα θα είναι η δόση των 7 δισ όμως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα συμφωνία με την τρόικα. Όσο αυτή καθυστερεί τόσο θα πρέπει να βρεθεί η λύση από το εσωτερικό, είτε δηλαδή με αύξηση των εσόδων είτε μέσω της ρευστότητας των τραπεζών.
Αυτό λέει το Υπουργείο Οικονομικών είναι αδύνατο καθώς οι τράπεζες έχουν φτάσει στα όριά τους. Κάπως έτσι αν προσθέσει κανείς το 1,5 προς το ΔΝΤ που θα πρέπει να βρεθεί το Μάρτιο, ενώ ως τα τέλη του καλοκαιριού (Ιούλιο και Αύγουστο) το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει άλλα 17,8 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα η χώρα πρέπει να καλύψει το σύνολο των αναγκών, σε διαφορετική περίπτωση ή όσο καθυστερεί η συμφωνία θα πρέπει να υπάρξουν ανάλογα έσοδα και αυτό σημαίνει νέα μέτρα, δηλαδή νέους φόρους, τους οποίους απορρίπτουν σε όλους τους τόνους τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κάπως και έτσι και άσχετα από το τι λέγεται προεκλογικά και οι δύο πλευρές (ΝΔ και ΣΥΡΙΟΖΑ) φαίνεται να γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα χωρίς τη δόση και άρα τη συμφωνία με την τρόικα η χώρα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της.
Το ζήτημα είναι και για τα δύο κόμματα οι όροι με τους οποίους οι δανειστές θα ανάψουν το πράσινο φως. Με τα μέτρα που έχουν ως τώρα πέσει στο τραπέζι η πρώην κυβερνητικό συνασπισμός έφτασε σε οριακό επίπεδο και επί της ουσίας οδηγηθήκαμε στις εκλογές.
Η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να έρθει άμεσα σε συμφωνία;
Ποιες λύσεις έχει η νέα κυβέρνηση;
Η πρώτη και πάγια λύση των τελευταίων ετών καθώς η χώρα μας ζει με τις δόσεις της τρόικας, είναι η κάλυψη των ενδιάμεσων κενών μέσω έκδοσης έντοκων γραμματίων. Ουσιαστικά πρόκειται για εσωτερικό δανεισμό με χρήμα που δανείζουν στο κράτος οι τράπεζες οι οποίες ωστόσο δεν θα μπορούν επ' αόριστο να συνεχίσουν αυτή την τακτική. Αυτό θα συνεχίσει εφόσον συνεχίσει η ΕΚΤ να τις δανείζει φθηνά και το μήνυμα της ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρο, η χώρα πρέπει να συνεχίσει να είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή συμφωνία με την τρόικα και επί της ουσίας νέο μνημόνιο.
Τα repos είναι μια άλλη λύση, αλλά τα χρήματα δεν αρκούν καθώς αντιστοιχούν σε περίπου 3 δισ ευρώ, κάτω και από τα μισά χρήματα της δόσης, ενώ η λύση του δανεισμού απευθείας από τις αγορές απλά είναι (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) απλά απαγορευτική καθώς τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου