Θα κατεβάσει η ΔΕΗ τον διακόπτη στην Αλουμίνιον της Ελλάδας ή το τελεσίγραφο που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή θα καταγραφεί ως ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2006. Το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει η Αλουμίνιον, η διοίκηση της οποίας είχε προγραμματίσει για χθες ευρεία σύσκεψη με τα αρμόδια στελέχη της για να εκτιμήσει τα δεδομένα με βασική παράμετρο τη βιωσιμότητα της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, η οποία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την τιμή του ρεύματος, αφού αντιστοιχεί σε πάνω από 30% του λειτουργικού της κόστους.
Από τα μέχρι τώρα ανεπίσημα σχόλια στελεχών του ομίλου Μυτιληναίου προκύπτει ότι αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανό η Αλουμίνιον να μην αντιδράσει μέσω κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων όπως έπραξε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, μεταφέροντας πλήρως το βάρος της ευθύνης διακοπής της ηλεκτροδότησης, στη διοίκηση της ΔΕΗ και έμμεσα στην κυβέρνηση, αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί πρακτικά με το κλείσιμο της εταιρείας και την απώλεια άνω των 1.000 εργαζομένων σε αυτή. «Είμαστε ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΗ, η οποία εισπράττει από την Αλουμίνιον συνολικά περί τα 120 εκατ. τον χρόνο, τα οποία καταβάλλονται εμπρόθεσμα σε μηνιαία βάση. Εάν η ΔΕΗ θεωρεί ότι πρέπει να κόψει το ρεύμα στον καλύτερο πελάτη της, ας το κάνει και ας αναλάβει και το κόστος να κλείσει την εταιρεία» σχολίαζαν κύκλοι της Αλουμίνιον.
Από την πλευρά της ΔΕΗ, κύκλοι της επιχείρησης εμφανίζουν το εξώδικο για απενεργοποίηση του μετρητή της ΔΕΗ, ως επιβεβλημένο από την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της 22ας Δεκεμβρίου 2014. «Υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης που εξουσιοδοτεί τη διοίκηση να προβεί σε κινήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του μετόχου» τόνιζαν κύκλοι της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά το εξώδικο έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν η Αλουμίνιον δεν αποδεχθεί τα τιμολόγια που έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση, τότε πράγματι θα προχωρήσει στην απενεργοποίηση του μετρητή της, που σημαίνει ότι θα τη θέσει εκτός πελατολογίου. Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει τις δύο εταιρείες και είναι αποτέλεσμα τόσο του ελλείμματος βιομηχανικής πολιτικής όσο και του ελλείμματος ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού. Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να θέσει το θέμα στη γενική συνέλευση, μεταφέροντας την ευθύνη των αποφάσεων στον μέτοχο (ελληνικό Δημόσιο). Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η ΔΕΗ στη γενική συνέλευση της 22ας Δεκεμβρίου 2014, οι συσσωρευμένες απαιτήσεις της έναντι της Αλουμίνιον για το έτος του 2014 ανέρχονται στα 65,4 εκατ. ευρώ. Η Αλουμίνιον δεν έχει αποδεχθεί το προτεινόμενο τιμολόγιο της ΔΕΗ (γενική συνέλευση Φεβρουαρίου του 2014), που ορίζει τιμή (μετά από τις προβλεπόμενες εκπτώσεις) στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα. Η Αλουμίνιον αμφισβητεί τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ και αποπληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος στη βάση της τιμής των 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα που έχει ορίσει η διαιτησία της ΡΑΕ.
Επιπροσθέτως, η Αλουμίνιον εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τα εκπτωτικά τιμολόγια που ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, δεδομένου ότι αυτά δεν στηρίζονται σε στοιχεία κόστους και μπορεί να χαρακτηριστούν από την Ε.Ε. ως κρατικές ενισχύσεις, ενδεχόμενο πολύ πιθανό, καθώς έχει ήδη κατατεθεί σχετική καταγγελία στην Κομισιόν.
Ο χρόνος, πάντως, σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ, θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από τη στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ, υλοποιώντας το εξώδικο που έλαβε από τη μητρική του εταιρεία θα ζητήσει από την Αλουμίνιον να υποδείξει σε διάστημα δέκα ημερών εναλλακτικό πάροχο ρεύματος. Αυτό, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ θα γίνει μέσα στην εβδομάδα. Στην περίπτωση που η Αλουμίνιον δεν αποδεχθεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ ή δεν υποδείξει πάροχο, τότε ο ΑΔΜΗΕ είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τις εντολές του υφιστάμενου παρόχου, δηλαδή της ΔΕΗ, και να απενεργοποιήσει τους μετρητές φορτίου της εταιρείας.
(Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή, 6/1/2015)energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου