του Γ. Αγγέλη
Σε λίγα 24ωρα και λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές ο κ. Ντράγκι και οι συνεργάτες του πρέπει να κάνουν ...όπως η Fed. Δηλαδή να “ρίξουν” κεφάλαια στην ευρωπαϊκή οικονομία με τον τρόπο που το έκαναν για πέντε χρόνια οι ΗΠΑ και συνεχίζουν να το κάνουν οι γιαπωνέζοι, αγοράζοντας κρατικό και εταιρικό χρέος.
Οι διαφωνίες όμως των Γερμανών και η άρνησή τους να ακυρωθεί η ατυχής συμφωνία της Ντοβίλ μεταξύ Μέρκελ Σαρκοζί το 2010 όταν “νομιμοποίησαν” την κρατική χρεοκοπία στην Ευρωζώνη, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τις διαρροές από τον ουρανοξύστη της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη σε ένα συμβιβασμό ο οποίος προβλέπει ότι επί της ουσίας δεν θα αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα αλλά την αγορά θα κάνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνοντας μαζί και το ρίσκο αυτής της αγοράς σε εθνικό επίπεδο.
Για τα ελληνικά ομόλογα η κατάσταση είναι λίγο πολύ αποφασισμένη. Θα αγορασθούν ελληνικά ομολογα μόνο με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα καλύπτεται με πρόγραμμα στήριξης. Αλλιώς... θα παραμείνει εκτός προγράμματος μέχρι νεωτέρας.
Η απόφαση όμως να επιμερισθεί ο εθνικός κίνδυνος του κρατικού χρέους σε εθνικό επίπεδο για όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως η επισημοποίηση του πρώτου βήματος αναδίπλωσης έναντι του κεκτημένου της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.
Κάτι δηλαδή σαν μία έμμεση “εθνικοποίηση” της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας τις επιφυλάξεις των αγορών για το κατά πόσο το ευρώ είναι “κοινό” νόμισμα της Ευρωζώνης με μία ενιαία νομισματική πολιτική να το υποστηρίζει ή όχι. Η αναδίπλωση αυτή σαφώς υπονομεύει και το κύρος της ΕΚΤ έναντι των εθνικών αποφάσεων.
Προς το παρόν βέβαια το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων παραμένει η πρώτη είδηση για τις διεθνείς αγορές και η προσδοκία αυτής κυριαρχεί. Μάλιστα η “γνώμη” που εξέφρασε δημοσίως ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει να κρίνει την νομιμότητα των προηγούμενων αγορών (2011- 2012 ΟΜΤ) έχει δημιουργήσει ενα θετικό πλαίσιο για τον Draghi προδικάζοντας αντίστοιχα θετική γνώμη και από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Οι όροι όμως με τους οποίους αυτή η αγορά θα γίνει “αλα Ευρωπαϊκά”, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη είδηση και θα επηρεάσει την στάση των αγορών κεφαλαίου απέναντι στην Ευρωζώνη καθώς θα καταγράφει έμπρακτα το κατα πόσο οι οικονομίες της Ευρωζώνης στον νέο φαύλο κύκλο υπερχρεώσης και αποπληθωρισμού μπαίνουν με “λιγότερη” κοινή νομισματική πολιτική ή όχι.
Και αυτό θα είναι καθοριστικό σε ένα περιβάλλον στο οποίο σε λίγους μήνες θα κυριαρχούν οι συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων στο δολάριο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου