Σε αχαρτογράφητη περιοχή εισέρχεται η ΔΕΗ μετά τις εκλογές καθώς ήδη καταγράφεται αλλαγή δεδομένων για κομβικά ζητήματα όπως η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που είχε προεξοφληθεί από το σύνολο της αγοράς ως ένας από τους θετικούς καταλύτες για την πορεία της εταιρείας. Τα ερωτήματα τίθενται και σε σχέση με τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο που επιφυλάσσει για τη ΔΕΗ, ως εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές που παρακολουθούν την πορεία της εταιρείας έχουν προεξοφλήσει πιθανά έσοδα από 600 έως 800 εκ. ευρώ από την πώληση του 66% ΑΔΜΗΕ. Ο διαγωνισμός που θα είχε ολοκληρωθεί εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές και θα έφερνε τα χρήματα αυτά στα ταμεία της εταιρείας στα τέλη του Α εξαμήνου, έχει παγώσει και θα νεκρώσει οριστικά εφόσον προκύψει κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Το ίδιο ισχύει και για τη μικρή ΔΕΗ και την πώληση του 17%, πολώ δε μάλλον όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του αφήνει ανοιχτή την πόρτα στο μέλλον, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν για πιθανή επανακρατικοποίηση του 100% της ΔΕΗ (προφανώς με squeeze out από το χρηματιστήριο). Εκτός όμως από τις αποκρατικοποιήσεις οι σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν την ενοποίηση των θυγατρικών εταιρειών, την αναδιάρθρωση της λειτουργίας και επενδύσεις σε εκσυγχρονισμό νέων μονάδων.
Άγνωστος Χ για τους αναλυτές παραμένει η χρηματοδότηση του προγράμματος για το δωρεάν ρεύμα σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά, αφού ήδη οι πληρωμές της ΔΕΗ προς τρίτους παραγωγούς (μέσω των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκτιμήσει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί το μέτρο) έχουν μειωθεί δραστικά και έχουν πέσει κάτω από το μισό. Επίσης στο πρόγραμμα γίνεται αναφορά σε μείωση του κόστους παραγωγής που θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ρεύματος. Στην κατεύθυνση αυτή πάντως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Α. Τσίπρας στις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης του κόστους ενέργειας για την παραγωγική βιομηχανία.
Περιβάλλον αγοράς
Αντίβαρο στις αβεβαιότητες που έχουν προκύψει, παραμένει το περιβάλλον της αγοράς που «κρύβει» αρκετούς θετικούς καταλύτες για την εταιρεία. Καταρχάς το θέμα του πετρελαίου: σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που γνωρίζουν τα μεγέθη της ΔΕΗ εφόσον το 2015 η μέση τιμή του πετρελαίου διαμορφωθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, τότε η μείωση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον κέρδη για τη ΔΕΗ τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μείωση αυτή θα προέλθει κατά τα δύο τρίτα από τη μείωση του κόστους προμήθειας του μαζούτ που αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ ακόμη 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το χαμηλότερο κόστος του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο στο συμβόλαιο με τη ΔΕΠΑ. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους των αγορών ενέργειας από τρίτους (ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και εισαγωγές). Τέλος ακόμη 80 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προκύψουν εντός του έτους εξαιτίας των ρυθμιστικών αλλαγών στο σκέλος των πληρωμών ισχύος (ΑΔΙ) που μειώνονται ακόμη περισσότερο.
Στον αντίποδα φαίνεται ότι έχει επανέλθει για την εταιρεία ο μεγάλος βραχνάς της αδυναμίας είσπραξης οφειλών από τους καταναλωτές, που έχουν ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Σημαντικό μέρος από τις οφειλές αυτές, εκτιμάται ότι αποτελούν επισφαλείς απαιτήσεις ιδιαίτερα από εταιρείες που έχουν πάψει να λειτουργούν, ενώ πάνω από 1 δις είναι οι οφειλές από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, μικρά καταστήματα).energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου