Η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας χτυπά από σήμερα στο Νταβός με το 45ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να υποδέχεται περίπου 2500 προσωπικότητες, την αφρόκρεμα του πολιτικού, επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Περίπου 1700 ιδιωτικά αεροπλάνα μεταφέρουν τους οικονομικά ισχυρούς αλλά και πολλές διασημότητες που θα δώσουν το παρών στις εργασίες του φόρουμ που θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», τρεις χιλιάδες αστυνομικοί- περισσότεροι από τους συνέδρους!- έχουν επιστρατευτεί από τις ελβετικές αρχές για να κάνουν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή.
Για να μην υπάρξει εναέριο κομφούζιο από τα ιδιωτικά τζετ και τα ελικόπτερα, οι Ελβετοί για πρώτη φορά άνοιξαν μία από τις στρατιωτικές βάσεις προκειμένου να τα υποδέχονται εκεί. Ανάμεσα στους εκπροσώπους του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που προσέρχεται κάθε χρόνο στο ελβετικό θέρετρο καταβάλλοντας 71.000 δολάρια για την συμμετοχή τους, είναι o «γκουρού» της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς, ο επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιτ, η «σιδηρά κυρία» της Yahoo, Μαρίσα Μάγιερ και περίπου 40 ηγέτες απ όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νίκος Αναστασιάδης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, και πολλοί άλλοι ηγέτες θα περάσουν το κατώφλι του Νταβός με τον γαλλικό Τύπο να επισημαίνει ότι, για τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, θα είναι η παρθενική του εμφάνιση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Στο συνέδριο που θεωρείται το απόλυτο μέρος διασυνδέσεων, όπου κλείνονται οι κορυφαίες επιχειρηματικές συμφωνίες, θα παραστούν και ποπ σταρ, όπως ο Φάρελ Γουίλιαμς, ο οποίος στην ομιλία του θα επικεντρωθεί στην παραγωγή υφάσματος από ανακυκλωμένο πλαστικό. Αισθητές θα είναι οι απουσίες του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Για τους αναλυτές, οι παράγοντες της οικονομίας έχουν, πλέον, άλλου τύπου διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, τα δύο μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, και δεν έχουν ανάγκη το Νταβός για να προβάλλουν τις θέσεις τους.
«Το νέο παγκόσμιο πλαίσιο»
Σύνθημα του φετινού συνεδρίου είναι: «Το νέο παγκόσμιο πλαίσιο». Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και με τους τζιχαντιστές να συνεχίζουν να εκτοξεύουν απειλές κατά της Δύσης, οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για διάφορα ζητήματα, κυρίως οικονομικά, όπως η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η κατάσταση στην ευρωζώνη αλλά και άλλα, όπως το μέλλον του Διαδικτύου και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει προειδοποιήσει πάντως ότι οι διεθνείς συγκρούσεις, οι οποίες επηρεάζουν ολόκληρες περιοχές, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα το 2015. Για τους δημοσιογράφους, το Νταβός θεωρείται η κατάλληλη ευκαιρία για να βγάλουν «λαυράκι». Το 2010, δημοσιογράφος των «Financial Times» κυνηγούσε τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, στο ασανσέρ και στο υπόγειο κάνοντάς του σκληρές ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό να αποφασίζει τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων ζητώντας στη συνέχεια τη σύσταση μηχανισμού στήριξης με τη γνωστή φράση: «Υπάρχει στο τραπέζι το πιστόλι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου