Του Παναγιώτη Στάθη
Είκοσι δύο ιδιωτικά συμφωνητικά (εργολαβικά) με δικηγορική αμοιβή 12% για υποθέσεις κατά του Δημοσίου εμφανίζεται από τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος στις 30 Ιανουαρίου 2015, τρεις μέρες μετά την ορκωμοσία του ως υπουργού, συμφωνα με το Capital.gr.
Αυτή τουλάχιστον είναι η ημερομηνία που πρωτοκολλήθηκαν (μπορεί να είχαν κατατεθεί νωρίτερα) στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τα 22 ιδιωτικά συμφωνητικά στα οποία προβλέπεται δικηγορική αμοιβή 12%, επί του ποσού που θα επιδικαστεί στους προσφεύγοντες για μισθολογικές διαφορές κατά του Δημοσίου. Μάλιστα τα 22 συμφωνητικά φέρονται να υπογράφονται από τον κ. Κατρούγκαλο ως εκπρόσωπο της δικηγορικής εταιρείας "Κατρούγκαλος και Συνεργάτες", η οποία φέρεται ότι διαλύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή λίγες μέρες αργότερα. Αυτά φέρεται να προκύπτει ότι υπογράφηκαν 26 και 27 Ιανουαρίου 2015, μια-δυο ημέρες δηλαδή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Για να είναι εν ισχύ
Για να είναι εν ισχύ τα συμφωνητικά θα πρέπει μέσα σε 10 ημέρες από την υπογραφή τους να κατατίθενται στην ΔΟΥ και στον ΔΣΑ, ενώ προβλέπεται πρόστιμο σε αντίθετη περίπτωση. Επίσης σε περίπτωση διάλυσης της δικηγορικής εταιρείας ή αποχώρησης εταιρικού μέλους της πρέπει να συνταχθεί νέο εργολαβικό με τον εργαζόμενο που θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια. Οι υποθέσεις αφορούσαν όλες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που διεκδικούν από το Ελληνικό Δημόσιο διαφορές αποδοχών τους «από την μείωση των κάθε είδους αποδοχών του λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία».
Αμοιβή και με νομοθετική ρύθμιση
Στα εργολαβικά περιλαμβάνεται κατά πληροφορίες όρος ότι η δικηγορική αμοιβή (12%) «οφείλεται ακέραια και σε περίπτωση συμβιβασμού, νομοθετικής ή κάθε άλλης εξώδικης ρύθμισης σε οποιοδήποτε στάδιο της αντιδικίας, σε αυτή δε την περίπτωση θα υπολογιστεί επί του ποσού επί του οποίου θα γίνει ο συμβιβασμός». Βέβαια οι δικηγόροι επισημαίνουν πως αυτή η πρόβλεψη είναι απολύτως συνήθης και αναφέρεται σε όλα αυτού του τύπου τα συμφωνητικά, απλώς εν προκειμένω ο δικηγόρος είναι και ο αρμόδιος υπουργός.http://kourdistoportocali.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου