Ποιος πληρώνει τελικά για τις τηλεοπτικές συχνότητες; Η εύλογη απάντηση «κανείς» δεν ισχύει μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης από την Digea. Στην Ελλάδα εκπέμπουν περίπου 150 κανάλια χωρίς να γνωρίζει κανείς αν πληρώνουν το εύλογο τίμημα για τις συχνότητες. Παράδειγμα, το Mega στον ισολογισμό του αναφέρει πόσα πληρώνει για το ετήσιο τέλος; Οι άλλοι σταθμοί; Ταυτόχρονα, οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Επικρατείας για την είσπραξη του «ενοικίου» είναι για τη χρήση του 2010, όταν το λεγόμενο «αντάλλαγμα» ήταν ελάχιστο.
Η περίφημη «μεταρρύθμιση» στον χώρο της τηλεόρασης πλέον χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την «προσωρινή νομιμότητα» λειτουργίας και εκπομπής των ιδιωτικών καναλιών, που δεν πληρώνουν για την άδειά τους, αλλά και από την υποχρέωση του Δημοσίου να πληρώσει για να έχουν τηλεοπτικό σήμα οι πολίτες. Το ψηφιακό μπάχαλο στην Ελλάδα επιβλήθηκε με νόμους και υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, καθ’ υπόδειξιν των ιδιοκτητών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η υποχρέωση της Digea να τοποθετήσει ψηφιακούς πομπούς μόνο σε 156 σημεία της χώρας, για να μην αναγκαστεί να κάνει ακριβές επενδύσεις, άφησε τη χώρα χωρίς τηλεοπτικό σήμα. Και τώρα οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να πληρώσουν με τα λεφτά των ελλήνων πολιτών για την εγκατάσταση αναμεταδοτών σε περίπου 900 σημεία σε όλη την Ελλάδα, για να καλυφθεί πλήρως η γεωγραφία της χώρας με τηλεοπτικό σήμα.
Το ψηφιακό πλιάτσικο έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των «τροϊκανών», οι οποίοι το 2010 απαιτούσαν να γίνει διαγωνισμός για τις ψηφιακές συχνότητες, απαίτηση που βγήκε από το Μνημόνιο με παρέμβαση καναλαρχών και δεν αναφέρθηκε στη συνέχεια σε κάποια άλλη μνημονιακή σύμβαση! Ο κ. Τόμσεν δεν εξήγησε ποτέ αυτήν τη δημιουργική αμφισημία σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως οι συχνότητες. Στη συνέχεια, πλήρωσαν τα σπασμένα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που κατέβαλαν 383 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο…
Τα ιδιωτικά κανάλια, μετά τη μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό με την εκπομπή μέσω της Digea, πληρώνουν ακριβό ενοίκιο στην ιδιωτική εταιρεία και δεν θέλουν να πληρώνουν κανένα τέλος για την κατοχή των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Επιπλέον, στις περιοχές που δεν έχει σήμα η Digea, για τους παραπάνω λόγους, θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών με ψηφιακό σήμα, αφού θα πρέπει να πληρωθεί με λεφτά των πολιτών η εγκατάσταση αναμεταδοτών.typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου