Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοινώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η νέα κυβέρνηση με 46 μέλη

Γιάννης Μακρυγιάννης ,Ανδρέας Mπελεγρής

Στις 10.30 το πρωί  η ορκωμοσία -Τα ίδια πρόσωπα στα βασικά υπουργεία: Αντιπρόεδρος ο Δραγασάκης, Τσακαλώτος στο Οικονομικών ,Σταθάκης στο Ανάπτυξης, Ξάνθος στο Υγείας, Κουρουπλής στο Εσωτερικών -Εκτός κυβέρνησης ο Νικολόπουλος

Κυβέρνηση στην οποία κυριαρχούν τα κορυφαία στελέχη της προηγούμενης, με αρκετές μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα και με προσπάθειες να διορθωθούν προβληματικές καταστάσεις της προηγούμενης περιόδου, συγκρότησε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μη αποφεύγοντας, ωστόσο, το πολυμελές σχήμα, το οποίο φτάνει αισίως τα 46 μέλη. 


Ταυτόχρονα, συνεχίζεται με αποφασιστικό ρυθμό το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της κεντροαριστεράς, που κάλυπτε ολοκληρωτικά παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, καθώς πέραν των επιλογών του Ιανουαρίου που παραμένουν και στη νέα κυβέρνηση (Σπίρτζης, Μάρδας κ.α.), εισέρχονται στην κυβέρνηση δύο μέλη των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης.

Οι διορθωτικές κινήσεις αφορούν κυρίως στο χώρο της μεταναστευτικής πολιτικής, την ευθύνη της οποίας αναλαμβάνει πλέον ο Γιάννης Μουζάλας, στη θέση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στο χώρο της Παιδείας, από τον οποίο απομακρύνεται ο Αριστείδης Μπαλτάς και αναλαμβάνει ο Νίκος Φίλης, καθώς στο χώρο της δημόσιας τάξης, καθώς μετά από μία ταραχώδη συμβίωση έφυγε ο Γιάννης Πανούσης και τη θέση του πήρε ο Νίκος Τόσκας. Επίσης, απομακρύνθηκε ο υπουργός επικρατείας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Πάνος Νικολούδης και την ευθύνη ανέλαβε απευθείας πλέον το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διορωρωτική κίνηση έγινε και στο υπουργείο Υγείας, από το οποίο έφυγε ο Πάνος Κουρουμπλής (μετακόμισε στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού ο Νίκος Βούτσης θα προταθεί για Πρόεδρος της Βουλής).

Διορθωτική παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί και η μείωση των αρμοδιοτήτων του Γιώργου Σταθάκη, καθώς το υπερυπουργείο Οικονομίας στο οποίο ήταν υπεύθυνος είχε «βαλτώσει» με αποτέλεσμα να επιλεγεί το σπάσιμό του σε τρία νέα υπουργεία (προέκυψαν έτσι τα υπουργεία Υποδομών και Ναυτιλίας).

Το κεντρικό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου έμεινε ακριβώς το ίδιο, καθώς στις κορυφαίες θέσεις δίπλα στον πρωθυπουργό καταλαμβάνουν και πάλι τα ίδια στελέχη, προφανώς ως αναγνώριση της επιτυχημένης στρατηγικής, που οδήγησε στην εκλογική νίκη της Κυριακής.
Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη παραμένουν στις θέσεις τους.

Στα αξιοσημείωτα είναι και η παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του Γιώργου Χουλιαράκη, στη θέση του Δημήτρη Μάρδα, που υποβαθμίστηκε σχετικώς μετακομίζοντας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Από τις εκπλήξεις του νέου σχήματος η υφυπουργοποίηση στο υπουργείο Παιδείας του αμφιλεγόμενου πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρου Πελεγρίνη. 

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα