Η έμμεση επιβεβαίωση της πρόθεσης του νυν προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη να γίνει ο τέταρτος κατά σειράν διεκδικητής της αρχηγίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταφέρει, πλέον, τη σκληρή μάχη για τη διαδοχή που μαίνεται στο παρασκήνιο στην αναζήτηση των απαιτούμενων 50 υπογραφών προκειμένου να λάβουν υπόσταση οι διακηρύξεις των επίδοξων αρχηγών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος με τις δηλώσεις του την Τρίτη άλλαξε κατεύθυνση στην –σταθερά αμφίσημη- τακτική που ακολουθεί από την ώρα που ο ίδιος έδωσε το έναυσμα για την κούρσα διαδοχής, ετοιμάζει επίδειξη δύναμης με τη συγκέντρωση κάτω από την πρόταση της υποψηφιότητας του μεγάλου αριθμού υπογραφών από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.
Οι ανακοινώσεις για το ποιος είναι υποψήφιος «δεν είναι μια απλή δήλωση», «θέλει περίσκεψη, θέλει πρόταση, θέλει υπογραφές», επεσήμανε με νόημα ο κ. Μεϊμαράκης όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα θέσει υποψηφιότητα. «Θα ήταν εύκολο για μένα να πω το “ναι” ή το “όχι”», είπε και εγκαταλείποντας την προηγούμενη θέση του ότι έκλινε προς το «όχι», συμπλήρωσε: «Όμως, το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά και την απόφαση μου θα την ανακοινώσω την ώρα που εγώ θα κρίνω».
Ήταν σαφές ότι με τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο των προηγούμενων ημερών που ο ίδιος είχε συντηρήσει, προκαλώντας δημόσιες προτροπές και στηρίξεις σε μια δική του υποψηφιότητα. Η παράταση, ωστόσο, της εκκρεμότητας σχετικά με την τελική απόφασή του άφηνε το έδαφος για να καλλιεργούνται φιλοδοξίες, κάτι που ο κ. Μεϊμαράκης θέλησε να τερματίσει με τη νέα γραμμή που χάραξε.
Προς την ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΝΔ –που οι συνεργάτες του λένε ότι έχει στη διάθεσή του περί τις 200 υπογραφές στήριξης από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που δεν είναι βουλευτές- αμφισβήτησε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς μεγάλος αριθμός υποψηφίων, συνδέοντας ευθέως το ζήτημα αυτό με την ικανότητα όσων δηλώνουν πρόθεση υποψηφίου να συλλέξουν τις απαιτούμενες υπογραφές. «Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Αριθμός υποψηφίων υπάρχει από τη στιγμή που θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες με τις υπογραφές. Τώρα ότι υπάρχει προθυμία, είναι κάτι το θετικό», απάντησε με σαφώς υπαινικτικό τρόπο σε σχετικό ερώτημα.
Γιατί έμεινε εκτός ο Βορίδης
«Όλοι όσοι έχουν κάνει δηλώσεις για υποψηφιότητες είναι φίλοι μου, έχουμε αγωνιστεί πολλές φορές μαζί, τους σέβομαι, τους εκτιμώ και πιστεύω ότι μπορούν να προσφέρουν από οποιαδήποτε θέση και αν βρεθούν», είχε πει νωρίτερα σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Άδωνη Γεωργιάδη που κατά τα φαινόμενα είναι η τελευταία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Ένα εικοσιτετράωρο, μάλιστα, μετά την ανακοίνωση του κ. Γεωργιάδη ο συνοδοιπόρος του από την εποχή του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος υποψήφιος από την πλευρά της δεξιάς πτέρυγας, γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
Ο κ. Βορίδης είπε ότι δεν μπαίνει στη μάχη για να μην διχαστεί η βάση της Νέας Δημοκρατίας από «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» που θα μπορούσε να δεχθεί ο ίδιος για την προηγούμενη πολιτική διαδρομή του (σ.σ.: στον χώρο της άκρας Δεξιάς). Εκείνο, ωστόσο, που έκανε εντύπωση είναι οι αποστάσεις που πήρε από την υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη, για την οποία περιορίστηκε να πει ότι «είναι δική του απόφαση», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι πρόθυμος να υπογράψει με το επιχείρημα ότι οι βουλευτές ίσως πρέπει να μείνουν μακριά από αυτή τη διαδικασία.
Η αγωνία για τους «50» και η σιγουριά στο επιτελείο Τζιτζικώστα
Κατόπιν τούτου, δεν είναι λίγοι όσοι στα πέριξ της Συγγρού, επικαλούμενοι γνώση των συσχετισμών εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο κ. Γεωργιάδης θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές που θέλει για να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος το πρωί της Τρίτης δήλωσε ότι από τη μικρή κινητοποίησε που πρόλαβε να κάνει είχε εξασφαλίσει 14 από τις 50 που χρειάζεται.
Ανάλογες αμφιβολίες εκφράζονται και για το εγχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη στιγμή που δεν έχει την υποστήριξη της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη. Το επιτελείο του είναι αισιόδοξο, αλλά αποφεύγει να δώσει αριθμούς ή ονόματα και το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ο πεντηκοστός θα είναι ο πατέρας του επίτιμος πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Τόσο για τον κ. Γεωργιάδη όσο και για τον κ. Μητσοτάκη, θεωρείται κρίσιμο το αν καταφέρουν να αποσπάσουν στήριξη από στελέχη που κατατάσσονται στο στρατόπεδο των «σαμαρικών», καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να αναμειγνύεται στις αντιπαραθέσεις και να περιορίζονται, εμφανώς τουλάχιστον, σε νουθεσίες υπέρ της ενότητας.
Επίσης, οι δύο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ δεν φαίνεται να έχουν υψηλές προσδοκίες για στήριξη από την πολυπληθή ομάδα των «καραμανλικών» που όλα δείχνουν ότι θα στραφούν προς τους άλλους δύο υποψηφίους: τον νυν πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στο επιτελείο Τζιτζικώστα επικρατεί αισιοδοξία και συνεργάτες του νεότερου διεκδικητή της αρχηγίας δηλώνουν ότι έχουν ήδη περισσότερες από 70 υπογραφές στελεχών που προτείνουν τον 37χρονο βορειοελλαδίτη πολιτικό, αλλά για λόγους τακτικής δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη λίστα για να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις. Δεν πέρασε, άλλωστε, απαρατήρητο ότι ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση επειδή δέχθηκε (επι)κριτικά σχόλια ότι στηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα.
Μεϊμαράκης κατά Παπαμιμίκου
Νέας σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συνεργάτες του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, τον οποίο το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη κατηγορεί ευθέως ότι προωθεί τον κ. Τζιτζικώστα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε και δημοσίως τη δυσφορία του για τον γραμματέα του κόμματος με τον οποίο έχει διακόψει κάθε επικοινωνία. «Ο κ. Παπαμιμίκος είναι απλό μέλος της εφορευτικής επιτροπής» και δεν είναι εκείνος που διασφαλίζει τις διαδικασίες της εκλογής, είπε, ερωτώμενος σχετικά. «Τις διαδικασίες τις διασφαλίζουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε και σε νέο ερώτημα αν ενοχλείται από τη στάση του γραμματέα απάντησε: «Κοιτάξτε, η στάση κανενός δεν με ενοχλεί. Αντιθέτως είναι όλοι συνεργάτες μου, με το πλαίσιο, το οποίο ορίζει το καταστατικό. Από εκεί και πέρα, έχω την προσωπική μου άποψη για τις ικανότητες του καθενός».
Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη έβαλαν με σφοδρότητα κατά του κ. Παπαμιμίκου, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τον θεωρούσε «ανεπαρκή» και «ανίκανο» και είχε ζητήσει την αντικατάστασή του ήδη από τον Μάιο του 2014, επειδή είχε την πεποίθηση ότι ευθύνεται για τις κακές επιδόσεις του κόμματος που σχετιζόταν με οργανωτικές ανεπάρκειες και λάθος χειρισμούς ένας από τους οποίους ήταν η υποψηφιότητα του βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα που κατέβηκε χωρίς τη στήριξη της ΝΔ. protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου