Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ρεύμα χωρίς κεραίες και σκουπίδια

Του ΚΟΣΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ
Κάποτε ο ερχομός του ταχυδρόμου σήμαινε γράμμα από αγαπημένο πρόσωπο, ευχετήρια κάρτα (ενίοτε με κάποιο δώρο από ευκατάστατο συγγενή), εφημερίδα ή περιοδικό. Σήμερα το βαρύ φορτίο του είναι σχεδόν αποκλειστικά λογαριασμοί.
Οι περισσότεροι έχουν άμεση σχέση με την πραγματική χρήση του μέσου ή του αγαθού που καλούμαστε να πληρώσουμε. Ένας, όχι!

Πρόκειται για τον λογαριασμό της ΔΕΗ, που εκτός της κατανάλωσης ρεύματος περιλαμβάνει διάφορες επιβαρύνσεις, όπως δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, ειδικό φόρο κατανάλωσης, ειδικό τέλος 5 τοις χιλίοις, ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων, ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, ειδικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης, ένα στα δύο ευρώ που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πηγαίνει σε φόρους και τέλη υπέρ τρίτων, ενώ, όπως έχει αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, οι 7 από τις 10 αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των τελευταίων ετών εισπράχθηκαν από τρίτους.
Οι κάθε είδους επιβαρύνσεις καθιστούν τα συνολικά ποσά δυσβάστακτα, με αποτέλεσμα να μένουν όλο και περισσότεροι λογαριασμοί απλήρωτοι.
Το πρώτο μεγάλο βύθισμα στις εισπράξεις παρατηρήθηκε προ τριετίας, με την αδυναμία πληρωμών μετά την ενσωμάτωση στους λογαριασμούς ρεύματος του «Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ - το γνωστό «χαράτσι της ΔΕΗ»), το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό και μετονομάστηκε σε «Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ). Αποτελεί πρόδρομο του «Ενιαίου Φόρου Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ).
Σήμερα αυτός ο φόρος δεν συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ωστόσο οι 7 από τις 14 χρεώσεις που πληρώνουν τα νοικοκυριά δεν έχουν σχέση με την τιμή του ρεύματος που καταναλώνουν.
Η υιοθέτηση της άποψης να απαλλαγεί η Δημόσια Επιχείρηση από την υποχρέωση είσπραξης οπουδήποτε άλλου ποσού εμπεριέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα οικονομικά των δήμων (χαρακτηριστικό της ταμειακής δυστοκίας τους είναι το αίτημα της ΚΕΔΕ για δυνατότητα προκαταβολής των δημοτικών τελών από τη ΔΕΗ) και να μείνει χωρίς έσοδα η ΕΡΤ. Εναλλακτικά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τον επιμερισμό των ποσών στους λογαριασμούς του νερού και -παρ' ότι φαντάζει περίπλοκο- σε λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Το παραπάνω σχέδιο αποβλέπει σε διευκόλυνση πληρωμής. Το ουσιαστικό μέτρο θα είναι η ελάττωση των επιβαρύνσεων.
Ο κάθε δήμος νομιμοποιείται και έχει την ευχέρεια να μειώνει τα ποσά ή να απαλλάσσει εντελώς από δημοτικά τέλη απόρους, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια άνεργους. Το μέτρο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα, δίχως θέρμη και σπουδή. Ας επεκταθεί και όπου δεν άρχισε να εφαρμόζεται.
Στα χρόνια της παρατεταμένης ύφεσης και της συρρίκνωσης του εισοδήματος δεν είναι μόνο οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες που αισθάνονται την ανάγκη οικονομικής ανακούφισης. Μια γενικότερη προσπάθεια σταδιακής μείωσης των δημοτικών τελών θα έδινε ανάσα στον πολύ κόσμο.
Μέχρι τότε, ας σταματήσει να εισπράττει μόνον η ΔΕΗ φόρους και τέλη. Ας σταματήσει να εισπράττει δυσαρέσκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα