Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Θα είναι "παρών" και ο Φαλτσιανί την Τρίτη στη Βουλή;

Του Παναγιώτη Στάθη
Ένα πρόσωπο που συζητιέται στη χώρα μας περισσότερο κι από την έδρα της HSBC στην Ελβετία, από την οποία ως υπάλληλός της υπέκλεψε τα στοιχεία συναλλαγών για τα έτη 2006-2008, ο Ερβέ Φαλτσιανί, αναμένεται να είναι "ωσεί παρών" την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, όταν θα συζητηθεί η υπόθεση της Δικαιοσύνης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Είναι προφανές, πως ενόψει της "επένδυσης" που έγινε από την αντιπολίτευση στο θέμα Παπαγγελόπουλου μετά την αναφορά της εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου, η κυβέρνηση κυρίως δια του πρωθυπουργού αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επέλεξε να μεταφέρει τη συζήτηση στο – κατ’ αυτήν- προνομιακό πεδίο της , αυτό του "πολέμου κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής". Εξέχουσα θέση λοιπόν σε αυτή τη συζήτηση θα έχουν οι περίφημες λίστες φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ και Μπόργιανς) για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως "δεν επιδείχτηκε πολιτική βούληση από την προηγούμενη κυβέρνηση στη διαλεύκανση τους". Εδώ κάπου στη "μάχη" μπαίνει όπως φαίνεται ο Ερβέ Φαλτσιανί, τον οποίο συνάντησαν για δεύτερη φορά πρόσωπο με πρόσωπο την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι, 3 Έλληνες εισαγγελείς.
Σκληρός δίσκος
Η μέχρι τώρα εικόνα που είχαμε για τη λίστα Λαγκάρντ είναι πως επρόκειτο ουσιαστικά για απεικόνιση της στιγμής, δηλαδή απλώς ποσά καταθέσεων που διέθεταν συγκεκριμένα πρόσωπα το διάστημα που υπέκλεπτε αρχεία  ο Φαλτσιανί, από το 2006-2008. Τα νέα δεδομένα όμως που σταδιακά προσκομίζει ξεκλειδώνουν πλέον σημαντικότερα κομμάτια της λίστας, όπως π.χ τους τροφοδότες λογαριασμούς και τους πραγματικούς κατόχους των χρημάτων, γεγονός που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα.
Τα στοιχεία που ήρθαν αξιολογούνται μάλιστα ως πολύ σημαντικά , γιαυτό και θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει πλήρης επίκληση του ονόματος του Φαλτσιανί αύριο το βράδυ στη Βουλή από κυβερνητικής πλευράς. Μην ξεχνάμε πως από ένα τέτοιο XL, από αυτά που εικάζεται πως είχε παραδώσει την προηγούμενη φορά  ο Φαλτσιανί στους εισαγγελείς, δηλαδή μια εκτύπωση σελίδας, ανυπόγραφη και χωρίς καμία σήμανση προέλευσης,  χρησιμοποιήθηκε ως στοιχείο για να κινηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος του πρώην συμβούλου του Αντ. Σαμαρά, δικηγόρου Στ. Παπασταύρου. Ο δικηγόρος αμφισβητεί νομικά αλλά και ηθικά την όλη διαδικασία, θεωρώντας πως πρόκειται για πολιτική δίωξη του.
Τι νέο έδωσε ο Φαλτσιανί

Όλα τα στοιχεία υπάρχουν σε έναν σκληρό δίσκο με τεράστιο όγκο δεδομένων για τους άνω των 2000 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Τα στοιχεία έφεραν στις αποσκευές τους οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης που επέστρεψαν  από το Παρίσι όπου συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική δικαιοσύνη έχει στα χέρια της τα πλήρη στοιχεία της λίστας τα οποία αποτελούν κλειδί για τον εντοπισμό φοροφυγάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νεα στοιχεία αποκωδικοποιούν 450.000 κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, αποκαλύπτουν τις διασυνδέσεις μεταξύ εταιριών και προσώπων και χαρτογραφούν την κίνηση των χρημάτων που έμπαιναν και έβγαιναν από τους λογαριασμούς. Δηλαδή πλέον θα μπορούν οι αρχές να βλέπουν τι κρύβεται κάτω από το ποσό που βλέπουν ως κατάθεση.

Άλλωστε η λίστα είναι η φωτογραφία μιας στιγμής, τίποτα άλλο. Τώρα θα βλέπουν κάτω από την κατάθεση, τους τροφοδότες λογαριασμούς , τα εμβάσματα κλπ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση εισαγγελικών πηγών , ως πρώην τραπεζικός υπάλληλος αποκάλυψε τις πρακτικές φοροαποφυγής, εξήγησε πως γινόταν η απόκρυψη πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών, έδωσε περισσότερα στοιχεία για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, αποκάλυψε πως λειτουργούσε το σύστημα ώστε να εξαφανίζονται τα ίχνη, έδωσε τεχνικές οδηγίες για την αξιοποίηση των τραπεζικών δεδομένων.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα