Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Σε ένα χρόνο έρχεται ο αυτόματος «κόφτης» δαπανών

Τι συζητήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου
Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή


Από τον Απρίλιο του 2017, εάν και εφόσον η κυβέρνηση δεν πετύχει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο οποίος πάντως έχει τεθεί στο 0,5% για το 2016 - Πότε και πώς θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός - Θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, λέει η κυβέρνηση

Τον απόλυτο έλεγχο στη λειτουργία του περιβόητου αυτόματου «κόφτη» δημοσίων δαπανών, στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος, υποστηρίζει ότι θα έχει η κυβέρνηση και, άρα, θα αποφεύγονται ξένες παρεμβάσεις και ανεπιθύμητες λύσεις.


Στην πολύωρη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε και οριστικοποιήθηκε, αναφέρουν πληροφορίες, η μορφή του συγκεκριμένου μηχανισμού. 

Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και κυβερνητικές πηγές διατείνονται ότι θα προβλέπεται, προηγουμένως, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση. 

Υποστηρίζουν, δε, ότι η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία και, άρα, η πρωτοβουλία θα ανήκει στην κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση. Λένε ακόμη ότι, στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές. 

Τυχόν απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις. 

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως, προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μην χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού, αποφασίζοντας έτσι η ίδια για το μείγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις.

Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία θα είναι η εξής, σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση:

- Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.
- Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.
- Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
- Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα, δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από τη ΝΔ) το καλοκαίρι.
- Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και αυτό διότι:
- Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)
- Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%
- Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.



Την Πέμπτη το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή



Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει την Πέμπτη στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Πρόκειται για το νομοσχέδιο με όλες τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει μετά το ασφαλιστικό – φορολογικό που ήδη ψηφίστηκε προ ημερών. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δις ευρώ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια κ.α.

Την Πέμπτη αναμένεται να εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα