Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πλήρωναν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες για το φυσικό αέριο που αγοράζουν και χρησιμοποιούν, ικανοποίησε τους αντίστοιχους ομίλους και τον ΕΣΑΗ, κυρίως όμως όχι για λόγους οικονομικούς, αλλά για το γεγονός ότι η χώρα μας προσαρμόστηκε στις επιταγές της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Αντίθετα, οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, με πρώτη βεβαίως τη ΔΕΗ, θα έχουν άμεσο οικονομικό όφελος, αφού εκείνες είναι που πλήρωναν στην πραγματικότητα, μέσω της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, τον ΕΦΚ στο αέριο.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, από τη νέα ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου και θα ισχύει από την 1η Ιουνίου, η ΔΕΗ – προμήθεια θα έχει ελάφρυνση πάνω από 85 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η εξέλιξη αυτή πέραν του να δίνει ανάσα στη ΔΕΗ, λειτουργεί θετικά και στην προοπτική να υπάρξουν κάποια στιγμή μειώσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης, όπως επιδιώκει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Από την άλλη, η μείωση στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος λόγω κατάργησης ΕΦΚ, αυξάνει τα περιθώρια που έχουν οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος να «χτυπήσουν» ακόμα περισσότερο τις τιμές και να προσφέρουν ανταγωνιστικότερες λύσεις στους καταναλωτές.
Το NOME ανοίγει το παιχνίδι
Σε αυτό το επίπεδο βέβαια, η μεγάλη αλλαγή που θα διαφοροποιήσει σημαντικά τα δεδομένα, θα είναι η εφαρμογή των δημοπρασιών τύπου NOME που ψηφίστηκαν επίσης από τη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο, η πρώτη εκ των οποίων θα γίνει το Σεπτέμβριο, με φυσική παράδοση στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.
Η αγορά φθηνού ρεύματος εκ μέρους των προμηθευτών θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητές τους να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερα μερίδια.
Το 2016 θα δημοπρατηθεί το 8% του συνολικού όγκου κατανάλωσης στη λιανική αγορά κατά το προηγούμενο έτος (2015). Το 2017 η ΔΕΗ θα δώσει μέσω δημοπρασιών ένα επιπλέον 12%, προκειμένου το μερίδιό της στη λιανική αγορά να μειωθεί κατά 20%, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Το 2018 και το 2019 προβλέπεται η επιπλέον διάθεση του 13% κάθε χρόνο αντίστοιχα, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που είναι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει μειωθεί κάτω από το 50% της αγοράς.
Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι προμηθευτές που είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο του ΛΑΓΗΕ. Αντίθετα δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις δημοπρασίες της ΔΕΗ και των επιλέξιμων (μεγάλων) βιομηχανικών καταναλωτών.
Ικανοποίηση της ΕΒΙΚΕΝ
Ωστόσο οι βιομηχανικοί καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες βράδυ από τη Βουλή, καθώς προβλέπεται η προοδευτική μείωση των συντελεστών του φόρου στο αέριο για βιομηχανική χρήση. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ, οι τελικές ρυθμίσεις είναι στο πνεύμα των εισηγήσεων που είχε κάνει στο ΥΠΕΝ η Ένωση και μπορούν να βοηθήσουν στον πάγιο στόχο της συνολικής μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου