Στην Κρήτη ετοιμάζονται να μετρήσουν τις δυνάμεις τους οι εταιρείες λιανικής του ρεύματος μετά την έγκριση από τη ΡΑΕ των απαραίτητων μεταβατικών ρυθμίσεων σχετικά με τις εγγυήσεις που πρέπει να δίνουν οι εκπρόσωποι φορτίου, την εκτίμηση Ενέργειας Κατανάλωσης, Ενέργειας Χρέωσης και Ποσοστού Εκπροσώπησης κλπ, στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου, από τον Ιούνιο κιόλας θα ανοίξει η αγορά της Κρήτης, που είναι φυσικά το μεγαλύτερο αυτόνομο σύστημα και θα ακολουθήσει αργότερα η Ρόδος.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πάντως ότι η δραστηριοποίηση στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, κυρίως διότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εμπορική διείσδυση είναι πολύ υψηλότερα από ότι στην Ηπειρωτική χώρα.
Αναφέρεται για παράδειγμα το γεγονός ότι λόγω των παλαιών και κοστοβόρων μονάδων πετρελαίου που ηλεκτροδοτούν σήμερα την Κρήτη, οι προμηθευτές θα αγοράζουν εκεί το ρεύμα στη χονδρική σε τιμές περί τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, θα πουλάνε με τιμολόγια ανταγωνιστικά ως προς τη ΔΕΗ, συνεπώς στα επίπεδα των 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα περιμένουν να τελειώσει ο χρόνος για να πάρουν τα υπόλοιπα χρήματα μέσω των ΥΚΩ.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια κίνησης για να στηρίξει μια εταιρεία την επέκτασή της στην αγορά και συνεπώς εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός θα εκδηλωθεί κυρίως ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του energypress, πάνω από τρείς εταιρείες έχουν ήδη την περίοδο αυτή ενισχύσει τις αντίστοιχες ομάδες τους, εκπαιδεύουν στελέχη αλλά και dealers, προκειμένου να διεκδικήσουν και εκεί μερίδια κατανάλωσης από τον μοναδικό σήμερα προμηθευτή που είναι η ΔΕΗ.
Μετά τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο Διαχειριστής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, κάθε ένα από τα δύο αυτά μεγάλα νησιά θα λειτουργεί ως αυτόνομο σύστημα, με τους δικούς του προμηθευτές, οι οποίοι θα μπορούν να αγοράζουν ρεύμα από τον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια να πωλούν στους καταναλωτές.
Το ισχυρό δέλεαρ για τις εταιρείες προμήθειας είναι η ύπαρξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν υψηλούς όγκους κατανάλωσης και ανήκουν ούτως ή άλλως στην κατηγορία των καταναλωτών που θεωρούνται «φιλέτα» για τους προμηθευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου