Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Τετάρτης όταν και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία η συνταγματικότητα -ή μη- του νόμου που ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
Ολοκληρώθηκε, έπειτα από τέσσερις ώρες, η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση.
Τα μέλη της Ολομέλειας αναλώθηκαν σε συζήτηση επί συνταγματικών και νομικών ζητημάτων και δεν προχώρησαν, όπως λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο, σε ψηφοφορία αναφιρικά με τη συνταγματικότητα -ή μη- του νόμου Παππά.
Έτσι, όπως ήταν προγραμματισμένο, η διάσκεψη θα επαναληφθεί την Τετάρτη το απόγευμα, όπου αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αναμένεται, δηλαδή, να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία περί της συνταγματικότητας -ή μη- του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, οι δικαστές είναι έντονα ενοχλημένοι από τις συνεχείς παρεμβάσεις και δηλώσεις μελών της κυβέρνησης αναφορικά με την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παραδεκτές και νόμιμες τις προσφυγές των καναλιών, με τις οποίες ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται σε τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες.
Νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επικράτησης της κυβερνητικής θέσης έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Η διάσκεψη έγινε μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό τοπίο, στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα, σε μια παρτίδα κόκκινο-μαύρο, όπου ή θα τα κερδίσει όλα ή θα τα χάσει όλα στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.
«Είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Εως το τέλος της το πολιτικό τοπίο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό» παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν έως την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει στον εορτασμό της.
Φήμες για το «δια ταύτα» της Ολομέλειας
Αρκετά πριν από την έναρξη της σημερινής διάσκεψης της Ολομέλειας, κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία η φήμη ότι οι δικαστές θα στείλουν προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, που μεταβίβασε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.
Απαντήθηκε ότι αυτό, πλέον του ότι είναι τουλάχιστον νομικά άστοχο ως επιχείρημα, είναι και νομικά αδόκιμο. Και αυτό, γιατί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να ασχοληθεί -και πολύ περισσότερο να αποφασίσει- επί ζητημάτων του Συντάγματός μας.
Μετά από αυτό, επανήλθαν και πάλι με άλλη, δεύτερη, εκδοχή της φημολογίας, η οποία υποστήριζε ότι οι δικαστές του ΣτΕ θα κρίνουν συνταγματικό το νόμο Παππά, αλλά θα στείλουν προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον αριθμό των τεσσάρων αδειών που αποφάσισε η κυβέρνηση να χορηγήσει και ειδικά για το αν αυτός ο περιορισμός αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία).
Πάντως, δικηγορικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι κάποιοι, με τα σενάρια που διαρρέουν, αφενός προσπαθούν να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές, αφετέρου προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, για να μην αποφασίσει τώρα οριστικά το ΣτΕ για το θέμα των αδειών.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου