Γιώργος Φιντικάκης
Τα ραντεβού με δυνητικούς αγοραστές μονάδων της ΔΕΗ ξεκίνησε ο Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί μετά την επί θύραις συμφωνία με τους θεσμούς και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους ενόψει του προσδιορισμού του προς πώληση πακέτου, ωστόσο το μήνυμα προς τον υπουργό είναι σαφές.
"Δεν έχει κανένα νόημα", όπως εξηγούν στο "Energypress" στελέχη του χώρου, "να μας ζητείται γενικά και αόριστα η γνώμη μας πάνω στην συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών για τα ενεργειακά, δίχως να ξέρουμε σε ποιές ακριβώς μονάδες θα μπει πωλητήριο, προκειμένου με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας, να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας".
Ακόμη και έτσι πάντως οι πρώτες επαφές Σταθάκη- εγχώριων παικτών γίνονται και θα ενταθούν, προκειμένου ο υπουργός να αξιολογήσει τις προθέσεις τους, όπως ακριβώς έκανε την περασμένη Πέμπτη όταν και συναντήθηκε με στελέχη της Elpedison, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ιταλία. Στο ερώτημα αν η Elpedison θα ενδιαφερόταν να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ο υπουργός εισέπραξε ένα ευγενικό "ευχαριστούμε αλλά όχι", αφού όπως του έκαναν σαφές οι συνομιλητές του, για να συμβεί το αντίθετο, θα πρέπει το μείγμα να έχει και υδροηλεκτρικά.
Είχε προηγηθεί από τον κ. Σταθάκη η παρουσίαση στην ελληνοϊταλική ομάδα της συμφωνίας στην οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, και η οποία σε γενικές γραμμές προβλέπει: Την πώληση περίπου του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, μαζί με σημαντική αύξηση των ποσοτήτων των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για διπλασιασμό από το 2018), και τον αποκλεισμό σε αυτή τουλάχιστον την φάση της διάθεσης υδροηλεκτρικών. Εχει την σημασία του, ότι σύμφωνα με πηγές της Elpedison, το ραντεβού ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας, και όχι η ελληνοϊταλική εταιρεία.
Τι θα τους πει
Είπε κι άλλα ο υπουργός, τα οποία και προφανώς θα επαναλάβει στις συναντήσεις του με τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς, όταν και όποτε αυτές γίνουν, στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είχε δηλώσει πρόσφατα στην Κοζάνη από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δ.Μακεδονίας. Δηλαδή ότι ξεκινά μια τριμερής συζήτηση δανειστών, κυβέρνησης και ΔΕΗ με ορίζοντα εξαμήνου για το μείγμα των πακέτων, ότι ακολούθως θα διεξαχθεί το Μarket Τest του Σεπτεμβρίου, και το οποίο αν αποτύχει, τότε προφανώς η συζήτηση θα ξανανοίξει επί τα χείρω. Δηλαδή, ότι αν απορριφθεί το πακέτο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από τους δυνητικούς αγοραστές ως μη ελκυστικό, κάτι που η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει, θα προστεθούν σε αυτό και τα υδροηλεκτρικά, άσχετα αν ο κ. Σταθάκης δεν χρησιμοποίησε αυτήν ακριβώς την διατύπωση.
Στην πραγματικότητα οι πάντες γνωρίζουν όπως και ο ίδιος ο υπουργός που επιχειρεί να κερδίσει χρόνο ότι ένα market test μόνο με λιγνιτικά εργοστάσια είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αφού η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει φορτώσει τα στερεά καύσιμα με τέλη αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, που καθιστούν το κόστος μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό του φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσει κανείς ακόμη και σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και να πάρει εργοστάσια που παράγουν τη μεγαβατώρα ακριβότερα από την τιμή που μπορεί να αγοράσει κάποιος ρεύμα μέσω των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ), δηλαδή προς 37 ευρώ ή και χαμηλότερα στο μέλλον.
Επιχείρηση "κερδίζω χρόνο"
Το ερώτημα είναι αφού η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλ' αυτά, τι κερδίζει με την συγκεκριμένη συμφωνία. Η απάντηση είναι πολιτικό χρόνο τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, καθώς κλωτσώντας το τενεκεδάκι της ΔΕΗ ως τις αρχές του 2018, ελπίζει ίσως ότι η περαιτέρω μείωση των μεριδίων της επιχείρησης θα είναι τέτοια, ώστε θα περιορίσει την απαίτηση για πώληση μονάδων της αρκετά κάτω του 40% του δυναμικού της. Ούτως ή άλλως, ακόμη και να υπήρχε ενδιαφέρον για τους λιγνίτες, το ποσοστό 40% δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς είχε υπολογισθεί το 2009 με βάση το τότε λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ στο πλαίσιο της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο. Στα επτά ωστόσο χρόνια που μεσολάβησαν, ο "στόλος" της ΔΕΗ έχει συρρικνωθεί αισθητά λόγω των αποσύρσεων, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το τελικό προς πώληση ποσοστό να είναι χαμηλότερο. Αλλά ακόμη και έτσι να γίνει, δεν αλλάζουν και πάρα πολλά πράγματα, χώρια που σύμφωνα με μια ερμηνεία την όποια διαφορά θα μπορούσαν να καλύψουν τα υδροηλεκτρικά.
"Ο κλήρος στη ΝΔ που είναι και πιο πρόθυμη"
Στο δια ταύτα δύο πράγματα είναι σαφή από τις μέχρι τώρα κουβέντες και επαφές του υπουργού. Αφενός ότι δίχως νερά επενδυτικό ενδιαφέρον δεν θα υπάρξει, αφετέρου ότι ο Γ.Σταθάκης το γνωρίζει καλά, αλλά θα προσπαθήσει να ροκανίσει το χρόνο ως το τέλος του έτους, κάνοντας μέχρι τότε τον "πλασιέ" λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στους ιδιώτες, και καλλιεργώντας παράλληλα προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες, τους βουλευτές και την ΓΕΝΟΠ, ότι το πλήγμα για την επιχείρηση θα είναι το μικρότερο δυνατό.
Οσο περισσότερο χρόνο κερδίσει η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για την ίδια, αφού άλλο πολιτικό κόστος έχει η ψήφιση ενός μέτρου, και άλλο, πολύ μεγαλύτερο, έχει η εφαρμογή του. Εικόνες συμπλοκών εργαζομένων-ΜΑΤ έξω από λιγνιτικά ή υδροηλεκτρικά εργοστάσια, είναι το τελευταίο που θα ήθελε, χώρια που όσο περισσότερο συρθεί στο χρόνο η υπόθεση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να κληθεί να την διαχειρισθεί μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. "Αλλωστε είναι και πιο πρόθυμοι σ’ αυτά από εμάς", όπως έλεγε πρόσφατα στο "Energypress" κορυφαίος υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου