Θοδωρής Λαπαναΐτης
Διερεύνηση των αιτιών της κατολίσθησης ως άμεση προτεραιότητα έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την επίσκεψή του στο Αμύνταιο ενώ αναφέρθηκε στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβερνητικής απόφασης για μετεγκατάσταση από το 2011
Κατά την επίσκεψή του στο ορυχείο του Αμύνταιου ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική ζημιά που θα πάρει αρκετό χρόνο να αποκατασταθεί και έθεσε ως προτεραιότητες την «αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών της κατολίσθησης», την επαναλειτουργία του ορυχείου και του σταθμού της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, καθώς και την εξασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου τηλεθέρμανσης, το οποίο καλύπτει 10.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή» ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη «επιθετικό σχεδίου εξυγίανσης της ΔΕΗ».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε από στελέχη της ΔΕΗ (Όλγα Κουρίδου από τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της ΔΕΗ, Στέφανος Παλαβός από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και Κωνσταντίνος Δόλογλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ) για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η κατολίσθηση. Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων από το 2011 για τη μετεγκατάσταση της περιοχής των Αναργύρων.
Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Επισκέφθηκα σήμερα το ορυχείο Αμυνταίου για να έχω προσωπική άποψη για το μέγεθος της ζημιάς που συντελέστηκε από την πολύ μεγάλη κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου. Έχει γίνει μια πολύ σημαντική ζημιά, η οποία θα πάρει σημαντικό χρόνο για να αποκατασταθεί. Άμεση προτεραιότητα είναι η αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης κατολίσθησης μέσα από τις επιτροπές, οι οποίες έχουν συγκροτηθεί. Επίσης, άμεση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων, μία δέσμευση η οποία έχει αναληφθεί από την ελληνική Πολιτεία από το 2011, αλλά δυστυχώς έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ. Τώρα πια καθίσταται επιτακτική ανάγκη διότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Και βέβαια θα περιμένουμε και θα ερευνούμε συνέχεια, σε συνδυασμό με την επιχείρηση, τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να ξαναλειτουργήσει το ορυχείο και ο σταθμός του Αμυνταίου. Επίσης, ζήτημα προτεραιότητας είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου τηλεθέρμανσης, το οποίο καλύπτει 10.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου. Δυστυχώς, η μεγάλη αυτή καταστροφή ήρθε σε μια στιγμή που η ΔΕΗ είναι οικονομικά επιβαρυμένη γι' αυτό και επιβάλλεται, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσει ένα επιθετικό σχέδιο εξυγίανσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που θα εξασφαλίσει μία ισχυρή και βιώσιμη ΔΕΗ στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων της χώρας».
(Πηγή φωτογραφίας: kozan.gr )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου