Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Το Αμύνταιο αλλάζει τα σχέδια της ΔΕΗ για διάθεση του 40% των λιγνιτών σε ιδιώτες

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Την ώρα που η συζήτηση για τα αίτια και την αποτίμηση της ζημίας από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η πρώτη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έπιασε δουλειά για την καταγραφή των άμεσων επιπτώσεων, εκτός συζήτησης μένουν οι έμμεσες και αφανείς επιπτώσεις που αναδεικνύονται και οι πιο σημαντικές για τη ΔΕΗ. Η κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ για τις μονάδες που θα πρέπει να διαθέσει σε ιδιώτες, καθώς θέτει εκτός «λίστας» τα 600 MW του ΑΗΣ Αμυνταίου και ανοίγει ευθέως την «πόρτα» για είσοδο των ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Μεγαλόπολης, που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά λιγνιτικά assets της ΔΕΗ. Παράλληλα, δυσκολεύει περαιτέρω την ούτως ή άλλως δύσκολη άσκηση της πολυπαραμετρικής εξίσωσης διάθεσης του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού σε ιδιώτες.


Ποιες μονάδες θα συνθέσουν το 40%, από ποια ορυχεία θα υποστηρίζεται η λειτουργία τους σε μακροχρόνια βάση, πόσους εργαζομένους θα απασχολούν μελλοντικά και με τι όρους, εάν και τι μέρος των δανείων της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στις προς πώληση μονάδες είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρούν να απαντήσουν δύο ομάδες εργασίας με στόχο να καταρτιστεί ένα πρώτο σχέδιο που θα αποτελέσει και την αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς μέσα στον Ιούλιο.

Δύσκολη εξίσωση

Η κατολίσθηση του Αμυνταίου έσβησε ό,τι σενάριο είχε γραφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και ξαναγράφονται από την αρχή με τους συμβούλους της ΔΕΗ (McKinsey) και του υπουργείου (Lazard) να εκτιμούν ότι η «εξίσωση» δύσκολα επιλύεται και σε κάθε περίπτωση δύσκολα μέχρι τον Ιούλιο.

Σε αυτή την άσκηση και λαμβάνοντας υπόψη τη ρητή πρόβλεψη του μνημονίου για διάθεση μονάδων σε τρίτους που να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά διάρκειας ζωής και απόδοσης με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό της, η ΔΕΗ αξιολογώντας τις «καλές μονάδες της» άφησε απέξω τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Η διοίκηση της Επιχείρησης εξακολουθούσε μάλιστα (προ κατολίσθησης) να δίνει μάχη να μείνει εκτός λίστας και ο ΑΗΣ Μελίτης, (Μελίτη Ι και η άδεια της Μελίτης ΙΙ) στην οποία στηρίχθηκε η συμφωνία με την κινεζική CMEC, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πουληθούν μονάδες χωρίς διαγωνισμό.

Η κατολίσθηση του Αμυνταίου, για όσους γνωρίζουν, δεν αφήνει στον κ. Παναγιωτάκη κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης να μείνει εκτός «πωλητηρίου» ο ΑΗΣ Μελίτης, ενώ φέρνει το «πωλητήριο» πολύ κοντά στους ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Μεγαλόπολης. Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και τη θέση της έναντι των ανταγωνιστών της στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, κόστος που δεν αναμένεται να καταγραφεί στα αναμενόμενα πορίσματα για τις επιπτώσεις από την κατολίσθηση του Αμυνταίου.

Εμμεση ζημία

Η αδυναμία της ΔΕΗ να αξιοποιήσει πλήρως τις εναπομείνασες ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου (17.000 ώρες έως το τέλος του 2019) και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος των 30 εκατ. τόνων που καταπλακώθηκε από τα χώματα, όπως είχε σχεδιάσει, στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποδοτικότητας του παραγωγικού της δυναμικού και της λειτουργικής της κερδοφορίας, αποτελεί μία ακόμη έμμεση ζημία που δεν πρόκειται να καταγραφεί από τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων.

Κουβέντα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και για το μισθολογικό κόστος των 800 συνολικά εργαζομένων (550 στο ορυχείο και 250 στις δύο μονάδες του Αμυνταίου) που έμειναν χωρίς αντικείμενο. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει εάν και πότε θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο, η εκμετάλλευση του οποίου σε κάθε περίπτωση γίνεται πλέον εξαιρετικά δαπανηρή, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, ενώ η επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής με μεταφορά κοιτάσματος από άλλα ορυχεία, όπως ειπώθηκε από αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, εκτιμάται εκτός από κοστοβόρα και τεχνικά δύσκολη. Αντιθέτως, μάλιστα, η παύση της λειτουργίας του ορυχείου Αμυνταίου θα επηρεάσει και την τροφοδοσία της μονάδας της Μελίτης, η οποία κάλυπτε μέρος των αναγκών της σε λιγνίτη από το Αμύνταιο.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι το 50% των εργαζομένων στα ορυχεία θα μεταφερθεί σε άλλα ορυχεία της Επιχείρησης. Για τους υπόλοιπους εργαζομένους δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ακόμη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη εκφράστηκαν οι πρώτες συνδικαλιστικές αντιδράσεις κατά των μεταθέσεων.

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Αμυνταίου πιέζουν μέσω τοπικών συνδικαλιστών να μη μεταφερθούν, παρότι δεν εργάζονται και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του ορυχείου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο γειτονικό ορυχείο, Νότιο Πεδίο που απέχει μόλις μισή ώρα από το ορυχείο Αμυνταίου, τρεις καδοφόροι εκσκαφείς παραμένουν ανενεργοί με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Οι αντιδράσεις στις μεταθέσεις προβληματίζουν τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Έντυπη Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα