Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Οι κίνδυνοι που συνεχίζει να βλέπει η Standard & Poor's στη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Αναβαθμίστηκε σε CCC η ΔΕΗ, “καθάρισε” για ένα χρόνο, αλλά έρχεται πρόβλημα ρευστότητας το 2018 και 2019

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από CCC- σε CCC ήρθε κυρίως ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Πρώτον των εσόδων που εισέρρευσαν από τον ΑΔΜΗΕ και τα οποία βελτίωσαν τη ρευστότητα της εταιρείας και δεύτερον από τη διαφαινόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και της βελτίωσης του κλίματος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο οίκος οι κίνδυνοι παραμένουν σε ορίζοντα 12μήνου για την εταιρεία, η οποία έχει μπροστά της σημαντικές αναχρηματοδοτήσεις που εφόσον δεν υπάρξουν άλλες λύσεις, τότε μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αναδιάρθρωση του δανεισμού.


Παράλληλα η Standard & Poor's δίνει μια εικόνα για το πως διαμορφώνονται το επόμενο διάστημα χωρίς τον ΑΔΜΗΕ αλλά και με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, τα μεγέθη της ΔΕΗ. Ήδη για το 2017 αναμένεται συρρίκνωση των EBITDA στα 700 εκατ. € ενώ ο οίκος υπολογίζει ότι ο τζίρος της ΔΕΗ θα υποχωρεί ετησίως κατά 5-10%.

Ουσιαστικά ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ πουλώντας τον ΑΔΜΗΕ εξασφάλισε 12 μήνες περιθώριο για να σώσει την παρτίδα.

Γολγοθάς από το β’ εξάμηνο του 2018

Μέσα στο 2018 η εταιρία θα χρειαστεί να αποπληρώσει 500 εκ. €  χρέους εκ των οποίων μόνο ένα μικρό μέρος περίπου 50 εκατ. € εκτιμάται ότι μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί. Οι πληρωμές αυτές εκτιμάται ότι είναι εφικτές.

Ωστόσο μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ο οίκος προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση καθώς θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει  μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 χρέη που ωριμάζουν ύψους 2 δισ. €. Αυτές οι αναχρηματοδοτήσεις αποτελούνται από τα διεθνή εταιρικά ομόλογα ύψους 500 εκατ. €  που εξέδωσε η εταιρεία καθώς επίσης και από το κοινοπρακτικό δάνειο των ελληνικών τραπεζών ύψους 1,2 δισ. €. Και τα δύο ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον οίκο  δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η εταιρεία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανεισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης καθώς είναι σαφές ότι οι λειτουργικές χρηματοροές δεν θα επαρκούν για να χρηματοδοτήσει όλες τις συμβολαιοποιημένες υποχρεώσεις της η ΔΕΗ.

Οι τραπεζικοί υποστήριξη φαίνεται απίθανη σύμφωνα με την άποψη του οίκου όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες καθυστέρησαν ακόμη και την διαδικασία της αναχρηματοδότησης του ομολογιακού που έληξε την 1 Μαΐου αναγκάζοντας την εταιρεία να αναβάλει άλλες πληρωμές της προκειμένου να πληρώσει τους ομολογιούχους.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι λειτουργικές χρηματοροές θα συρρικνωθούν ουσιαστικά εντός του 2017 εξαιτίας:

1ον της απώλειας του ΑΔΜΗΕ που συνεισέφερε ρευστότητα και μερίσματα.

2ον Της αρνητικής επίπτωσης των πληρωμών προς τις ΑΠΕ.

3ον Της απελευθέρωσης της αγοράς με νέους παίκτες να παρέχουν νέες υπηρεσίες και να αποσπούν τους καλύτερους πελάτες περιορίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ.

Το καλύτερο σενάριο για τη διετία 20172018 του οίκου προβλέπει:

 Μείωση των εσόδων κατά 5% - 10% σε ετήσια βάση.

Το περιθώριο  EBITDA από περίπου 13% το 2017 θα διαμορφωθεί σε πάνω από 15% , ωστόσο σε απόλυτα νούμερα τα κέρδη EBITDA θα πέσουν κάτω από 700 εκατ. € από 900 εκατ. €-1,2 δισ. € τη διετία 2015-2016.

Αρνητικές λειτουργικές χρηματοροές πιθανόν μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παρότι είναι δύσκολο να υπάρξει ακριβής πρόβλεψη και θα εξαρτηθεί από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές της ΔΕΗ προς προμηθευτές της αλλά και από πιθανή βελτίωση της εισπραξιμότητας.

Επενδύσεις της τάξης των 720 εκατ. € το 2017 που θα μειωθούν 650 εκατ. € το 2018.

Στενή ρευστότητα

Η ρευστότητα της ΔΕΗ θα ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα σε πραγματικούς όρους σύμφωνα με τον οίκο ως εξής:

Από τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ κατά 500 εκατ. € καθώς τα υπόλοιπα θα διατεθούν για πληρωμές οφειλών.

Περίπου 250 εκατ. € διαθέσιμα από γραμμές χρηματοδότησης που σχετίζονται με επενδύσεις από την ΕΤΕΠ και την KfW.

Λειτουργικές χρηματοροές περίπου 600 εκατ.  €.

Στον αντίποδα οι άμεσες εκροές ρευστού της ΔΕΗ περιλαμβάνουν:

450 εκατ. € δανείων που ωριμάζουν.

Πιθανές αρνητικές λειτουργικές χρηματοροές της τάξης μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

200 εκατ. € πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ.

600 – 800 εκατ. € ανελαστικές επενδύσεις.

Που μπορεί να ελπίζει η ΔΕΗ

Τι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της ΔΕΗ; Σύμφωνα με την Standard & Poor's  υπάρχουν μια σειρά από πιθανές θετικές εξελίξεις που δε λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση της. Αυτά τα ευνοϊκά σενάρια που μπορεί να επηρεάσουν θετικά την πορεία της εταιρείας μπορεί να είναι :

- Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων.

- Περαιτέρω αύξηση των πληρωμών ανεξόφλητων οφειλών.

- Ταχύτερη ανάκτηση των οφειλών από δήμους.

- Χρονική μετάθεση επενδύσεων της τάξης των 100 έως 150 εκατ. €.

- Πιθανή μείωση του λειτουργικού κόστους, στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού πλάνου που πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι εκπονείται.

- Πιθανή εισροή ρευστού από τιτλοποίηση οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα