Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Οριακή τιμή στα 92,67 ευρώ, από… το υδροηλεκτρικό της Πλατανόβρυσης - Ισχυρά "καμπανάκια" ενόψει χειμώνα

Χρήστος Στεφάνου
Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και ενώ ακόμη βρισκόμαστε πρακτικά στο φθινόπωρο, χωρίς να έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι χειμερινές αιχμές. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στη λειψυδρία, η οποία προέρχεται από την υπερεκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών την περασμένη σεζόν και ενώ οι ταμιευτήρες ακόμη δεν έχουν αναπληρώσει τις απώλειές τους.

Ως αποτέλεσμα ακόμη και χαμηλές νυχτερινές αιχμές της τάξης των 6873MW μεταφράζονται σε ΟΤΣ άνω των 90 ευρώ όπως έδειξε ο χθεσινός ΗΕΠ αλλά και ο προγραμματισμός για σήμερα. 

Ως προς το συμβατικό παραγωγικό δυναμικό όλες οι ιδιωτικές μονάδες συμμετέχουν κανονικά ενώ από πλευράς ΔΕΗ παραμένουν εκτός λειτουργίας η Κομοτηνή, η Μεγαλόπολη 5 από αέρια και οι δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου που αναβαθμίζονται (2 και 5) και οι δύο μονάδες της Καρδιάς με τα γνωστά προβλήματα (1 και 4). 

Ποια ήταν λοιπόν τα αξιοπερίεργα των τελευταίων δύο ημερών στον ΗΕΠ;


Καταρχάς έστω και σε μικρή ισχύ και για λίγες ώρες, χθες το βράδυ από τις 7 έως τις 9 άναψε τις μηχανές ο μικρός Ήρωνας, δηλαδή η μονάδα ανοιχτού κύκλου της Τέρνα, η οποία έχει πολύ καιρό να ενταχθεί στο σύστημα και υπάρχουν ακόμη και σκέψεις για μετεγκατάστασή της. Στην πραγματικότητα εκείνο που συνέβη ήταν ότι δεν εκπληρωνόταν η απαίτηση τριτεύουσας εφεδρείας με αποτέλεσμα να επιστρατευτεί και ο μικρός Ήρωνας.

Δεύτερον για τρεις ώρες μέσα στην ημέρα η ΟΤΣ καθορίστηκε από τις τιμές των υδροηλεκτρικών και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα το υδροηλεκτρικό της Πλατανόβρυσης μπήκε το βράδυ, όχι με στόχο κάποια χειραγώγηση της αγοράς ή υπερδήλωση, αλλά για να καλύψει τις ανάγκες του συστήματος και μάλιστα με τιμές άνω των 88 και 91 ευρώ η μεγαβατώρα.  Αξίζει να τονιστεί ότι τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών βρίσκονται στο 2ο χειρότερο επίπεδο από το 2005 ενώ για τις ώρες που καθορίζεται η ΟΤΣ από τα νερά, συγκλίνουν λογικά σε αυτές τις τιμές και μονάδες αερίου (καθώς καθυστερεί ο μηχανισμός ευελιξίας).

Τρίτον είχαμε για πολλές ώρες αξιοσημείωτες εισαγωγές ακόμη και από το ηλεκτρικό σύστημα των Σκοπίων με τιμές της τάξης των 70 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εικόνα αυτή της αγοράς θα διαρκέσει για όσο διάστημα παραμένει εκτός λόγω συντήρησης η μονάδα 5 της Μεγαλόπολης, ενώ είναι σαφές ότι τα καμπανάκια που χτυπούν ενόψει του χειμώνα, προμηνύουν για δύσκολες καταστάσεις σε περίπτωση που έχουμε έντονες καιρικές συνθήκες και κάποιο απρόοπτο σε σχέση με το διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα