Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Παράταση ζωής 15 χρόνια στο λιγνίτη

Τη Μεγάλη Δευτέρα το νομοσχέδιο στη Βουλή

Μανταλένα Πίου


Παράταση ζωής 15 χρόνια δίνει στον λιγνίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ταυτόχρονα προαναγγέλλει ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την απόσχιση και πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τη Μεγάλη Δευτέρα, αναφέρουν έγκυρες πηγές


Από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταθάκης είπε ότι στόχος είναι το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή να φθάνει το 2030 στο 50% από περίπου 29% που είναι σήμερα. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από φυσικό αέριο, πρόσθεσε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο λιγνίτης έχει «ασφαλή παράταση ζωής 15 χρόνια». Δήλωσε ακόμα ότι το 2030 η ενέργεια που θα καταναλώνεται πρέπει να έχει μειωθεί κατά 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ενώ οι ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της χώρας θα πρέπει να καλύπτουν το 30%

Αναφερόμενος στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δήλωσε ότι θα προβλέπει τον τρόπο απόσχισης των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού και τον τρόπο κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Υπό πώληση είναι οι μονάδες 3 και 4 του λιγνιτικού κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, η μονάδα Μελίτη 1 στη Φλώρινα, η άδεια κατασκευής της Μελίτη 2 και τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.

Από τη Βόρειο Ελλάδα όπου βρίσκεται ο υπουργός αναφέρθηκε σε ενδιαφέρον για πρόσθετες ενεργειακές διασυνδέσεις, μίλησε για ανοικτό διάλογο με το FYROM για ενεργειακά πρότζεκτ, ενώ έκανε ξεχωριστή μνεία στον αγωγό Transadriatic Pipeline, TAP, καθώς και στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB), για τον οποίο μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο θα προχωρήσει εντός του 2018.

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι συνολικά στον τομέα της ενέργειας θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια επενδύσεις της τάξης των 25-35 δισ. ευρώ και δήλωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα σταλεί στη Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα