Σάββατο 23 Απριλίου 2022

ΑΓΙΟ ΦΩΣ : Όλη η αλήθεια για την τελετή υποδοχής από εποχής Ανδρέα Παπανδρέου

Το 1988, έναν χρόνο μετά την αποπομπή τού τότε υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αντώνη Τρίτση, από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, με την παρομοιώδη φράση «Αντώνη, έγραψες ιστορία», εξαιτίας της αναδίπλωσης του τότε πρωθυπουργού στον προωθούμενο και ουδέποτε ψηφισθέντα νόμο για τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη θεσμοθέτηση του τελετουργικού άφιξης του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα. Πριν από 32 χρόνια,λοιπόν, και όχι «στα βάθη της ιστορίας και της παράδοσης» καθιερώθηκε η τελετή άφιξης του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, αγήματα, αστυνομική συνοδεία κ.λ.π.
Το Πάσχα του 1988 ειπώθηκε, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Παπανδρέου έγινε προς εξιλασμό της σύγκρουσης που είχε προηγηθεί μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 1987 και ειδικά του αποπεμφθέντος αρμοδίου υπουργού, Αντώνη Τρίτση, με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Και πως ήταν ένα μικρό, προσωπικό «δώρο» του πανίσχυρου Ανδρέα προς τον κραταιό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστό Σεραφείμ Τίκα. Για την ιστορία, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε ότι το Άγιο Φως αμέσως μετά την αφή του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων το μεταδίδει στους εκπροσώπους άλλων Εκκλησιών και στους πιστούςπου παρευρίσκονται στον Ναό του Παναγίου Τάφου. Το 1988 μετά από πρωτοβουλία του Ιάκωβου Οικονομίδη, ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου (σήμερα έχει τον τίτλο Μέγας Άρχων Ρεφερενδάριος και έχει χριστεί Μεγαλόσταυρος), και σε συνεργασία με τον Θόδωρο Τσακιρίδη (μετέπειτα πρόεδρο των Ολυμπιακών Αερογραμμών) και με τον τότε έξαρχο Ειρηναίο (μετέπειτα πατριάρχη Ιεροσολύμων) καθιερώθηκε η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα με αεροπλάνο αμέσως μετά τη λήψη του από τον Πανάγιο Τάφο. Η μεταφορά του Αγίου Φωτός γινόταν από ταξιδιωτικό γραφείο από το 1989 έως το 2002, ενώ στη συνέχεια την ανέλαβε το ίδιο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Κάθε χρόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου της Αθήνας παραλαμβάνει το Ιερό ή Ανέσπερο Φως και με ειδική πτήση το μεταφέρει στην Αθήνα όπου με απόδοση τιμών αρχηγού κράτους ακολουθεί η υποδοχή και μεταφορά του στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, καθώς και σε μεγάλο αριθμό Μητροπόλεων ανά τη χώρα.
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΞΙΑ" 26-04-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα