Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στις 10 Σεπτεμβρίου τα futures των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων βρέθηκαν στα 25,21 ευρώ καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Έκτοτε η πορεία του χρηματιστηρίου των ρύπων ακολούθησε ασταθή πορεία υποχωρώντας 3 φορές το τελευταίο δίμηνο κάτω από τα επίπεδα των 20 ευρώ.
Για την ακρίβεια, εδώ και 15 ημέρες η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων βρίσκεται σταθερά κάτω από τα επίπεδα των 20 ευρώ (μεταξύ 18,5 και 19,7 ευρώ ο τόνος). Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα είχαμε τη σημαντική υποχώρηση των τιμών από τα 18,27 ευρώ που ήταν η τιμή στο άνοιγμα της αγοράς την περασμένη Δευτέρα, στα 15,62 ευρώ την Πέμπτη (-14,5%). Την Παρασκευή η αγορά ανέκαμψε και έκλεισε στα 17,08 ευρώ (+9,3%).
Η αστάθεια των τιμών μαρτυρά ότι ακόμη η αγορά δεν έχει ωριμάσει, έστω και εάν οι ρύποι επηρεάζουν καθοριστικά τους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και τις τιμές του ρεύματος.
Για παράδειγμα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας, η ΔΕΗ επιβαρύνεται με περίπου 11 έως 12 εκατ. τόνους εκπομπές CO2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ ανόδου της τιμής τα κόστη της αυξάνονται κατά 11 έως 12 εκατ. ευρώ το εξάμηνο ή αλλιώς 1,8 έως 2 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Έτσι, όταν τα δικαιώματα εκπομπής διαμορφώνονται στα επίπεδα των 20-22 ευρώ ο τόνος (Σεπτέμβριος έως 15 Οκτωβρίου) ανάλογα με τις προαγορές που έχει κάνει η ΔΕΗ, η επιπλέον επιβάρυνση για την εταιρεία για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων ξεπερνά τα 260 εκατ. ευρώ. Αντίθετα με τις τιμές στα επίπεδα των 18 - 19 ευρώ ο τόνος (β' δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου) υπάρχει μια μείωση του κόστους της τάξης των 4 εκατ. ευρώ/μήνα ή αλλιώς 12 εκατ. στο τρίμηνο.
Τιμές
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας, ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής των ρύπων και την επίπτωσή τους στα κόστη της ΔΕΗ, θα ληφθούν αποφάσεις για την ενεργοποίηση ή όχι ρήτρας ρύπων για τα τιμολόγια. Ενδεχομένως, με την τάση υποχώρησης των δικαιωμάτων όπως αυτή καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, το timing να είναι ευνοϊκό για την εισαγωγή μιας τέτοιας ρήτρας. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν το ΥΠΕΝ να έχει αποφασίσει τελικά την έγκριση του σχετικού αιτήματος της ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, πάντως, οι τιμές του ρεύματος ιδιαίτερα στη χονδρεμπορική αντιμετωπίζουν και μια άλλη ενδεχόμενα σημαντική πρόκληση: τα προβλήματα επάρκειας που έχουν προκύψει στην κεντρική Ευρώπη εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας μέχρι το τέλος του μήνα 7 πυρηνικών σταθμών του Βελγίου που έχουν συνακόλουθα σημάνει συναγερμό για την ενεργειακή επάρκεια και πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πιέζει τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος ενώ δημιουργεί ανησυχία και για την επάρκεια στην ελληνική αγορά, κυρίως λόγω της ενδεχόμενης αύξησης της ζήτησης αερίου, το οποίο καλύπτει στη χώρα μας το 40% της παραγωγής ρεύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου