Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΗ: 3+1 θετικά μηνύματα για λιγνίτες και τιμολόγια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η μέχρι στιγμής πληροφόρηση από τη ΔΕΗ προς τους επενδυτές αναφέρει ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών εταιρειών θα συνεχιστεί κανονικά βάσει των ημερομηνιών που έχουν ήδη κοινοποιηθεί.

Συγκεκριμένα η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών προβλέπεται για την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιανουαρίου ενώ η ανακήρυξη του πλειοδότη προβλέπεται για δύο εβδομάδες μετά. 


Τις προηγούμενες ημέρες πάντως η ΔΕΗ ενημερώθηκε από τον ορκωτό της, τη Deloitte ότι βγήκαν τα ανεπίσημα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του έτους για τις δύο εταιρείες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Η πρώτη εταιρεία, η οποία στο διάστημα Ιουλίου Σεπτεμβρίου είχε γράψει ζημιές 3 εκατ. ευρώ, στο τελευταίο τρίμηνο πέτυχε να ισοσκελίσει τον ισολογισμό της με μηδενικές ζημιές και η δεύτερη κατέγραψε απώλειες ύψους 900 χιλιάδων ευρώ έναντι ζημιών 5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. 

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα αυτά που δεν περιλαμβάνουν τις μειώσεις προσωπικού, την ενδεχόμενη χορήγηση ΑΔΙ αλλά και τις προσαρμογές και την ευελιξία που θα δώσει ο νέος επενδυτής; Ότι οι εταιρείες μπορούν να είναι κερδοφόρες και επομένως ότι υπάρχει περιθώριο για ανταγωνιστικές προσφορές στο διαγωνισμό.

Πτολεμαΐδα 5 

Και ενώ ΔΕΗ και κυβέρνηση αναμένουν την κοινοποίηση των απόψεων της ΕΕ για το μηχανισμό των νέων ΑΔΙ που έχει προ-κοινοποιηθεί, μια άλλη θετική είδηση έφτασε στη Χαλκοκονδύλη την περασμένη Παρασκευή. Συγκεκριμένα κατά τη συνεδρίαση του Coreper διευκρινίστηκε ότι η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα δικαιούται κανονικά χορήγησης ΑΔΙ. Το θέμα βρισκόταν σε εκκρεμότητα και οι αρχικές πληροφορίες της ΔΕΗ δεν ήταν θετικές με κίνδυνο η Πτολεμαΐδα 5 να είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να μην δικαιούται χορήγησης αποζημίωσης μέσω του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος. 

Η οριστική απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Τιμολόγια

Οι άλλες δύο θετικές ειδήσεις αφορούν στα τιμολόγια, καθώς όπως φαίνεται οι διαρροές και δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας έγιναν μετά από συνεννόηση της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ. 

Όπως αναφέρουν μάλιστα πηγές της ΔΕΗ, υπάρχει καλή συνεργασία με το υπουργείο το οποίο αναζητεί τη φόρμουλα ώστε πράγματι η συνολική επιβάρυνση του λογαριασμού του ρεύματος να είναι μηδενική. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τις δύο παρεμβάσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα ενισχύσουν πωλήσεις και κερδοφορία της επιχείρησης τους επόμενους μήνες και θα περιλαμβάνουν:

1) Μια μείωση της έκπτωσης συνέπειας, η οποία στο σύνολό της υπολογίζεται ότι κοστίζει στη ΔΕΗ ένα ποσό της τάξης των 200 έως 230 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η μείωση της έκπτωσης στο 7% σημαίνει ένα επιπλέον έσοδο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ.

2) Την θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, η οποία πάντως δε θα αποζημιώνει τη ΔΕΗ για το πλήρες κόστος που επωμίζεται εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ρύπων (κάτι που θα γινόταν με τη θέσπιση ρήτρας οριακής τιμής του συστήματος). 

Οι οριστικές αποφάσεις για τα τιμολόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ληφθούν εντός των ημερών.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα