Γιώργος Φιντικάκης
Την ανησυχία τους για την αργή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής, έχουν μεταφέρει οι δανειστές στην ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη η επιχείρηση να αυξήσει τα τιμολόγια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά τις επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια με την ελληνική πλευρά, της έκαναν σαφές ότι οι θεσμοί είναι σύμμαχος της ΔΕΗ στη προσπάθειά της να αυξήσει τα τιμολόγια, προκειμένου έτσι να υπάρξει ζωτικός χώρος για τους υπόλοιπους προμηθευτές. Δίχως να είναι σαφές αν αύριο, οι επικεφαλής των θεσμών, κατά τη συνάντηση που θα έχουν με τον υπ. ΠΕΝ Γ.Σταθάκη, θα του μεταφέρουν το θέμα, εντούτοις το μόνο βέβαιο είναι ότι η αργή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ προβληματίζει τις Βρυξέλλες.
Τα προ ημερών στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το Δεκέμβριο έδειξαν αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 80,29% από 78,63% ένα μήνα. Σύμφωνα ωστόσο με τους μνημονιακούς στόχους στο τέλος του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%. Καταγράφεται δηλαδή μια απόκλιση ανάμεσα στη πραγματικότητα και τους στόχους, σχεδόν… 20 εκατοστιαίων μονάδων.
Βέβαια, σύμφωνα με τη συμφωνία Ελλάδας-θεσμών, η αποτίμηση (review) γύρω από το τι απέδωσαν στην αγορά οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που προφανώς απέτυχαν στο σκοπό τους, μαζί με τον τρόπο μετάβασης στην επόμενη φάση του Target Model, έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο.
Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται να συμφωνούν με το αίτημα της ΔΕΗ προς το υπουργείο Ενέργειας για μετακύλιση στα τιμολόγια μέρους του αυξημένου κόστους της, είτε καθιερώνοντας ρήτρα οριακής τιμής συστήματος είτε ρήτρα CO2. Σύμφωνοι εμφανίζονται και ως προς τον περιορισμό της έκπτωσης έγκαιρης πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ από το 15% σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα (για μείωση στο 7% είχε μιλήσει προ ημερών ο επικεφαλής της Μ.Παναγιωτάκης).
Προ ημερών πάντως ο Γ. Σταθάκης έβαλε τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει με τη ΔΕΗ εδώ και μήνες για την αύξηση των τιμολογίων, διευκρινίζοντας όμως ότι ζητήματα, όπως η έκπτωση 15% που απολαμβάνουν οι συνεπείς πελάτες, είναι ζήτημα εμπορικής πολιτικής της επιχείρησης στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο.
Στη πραγματικότητα, στόχος είναι και η ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγιά της, και να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Ετσι, η επιχείρηση θα ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρα ρύπων ή οριακής τιμής, που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή της τιμής της ενέργειας, όπως αυτή διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά χονδρικής στο ρεύμα. Το πιθανότερο από τα δύο σενάρια είναι να ενσωματωθεί στα τιμολόγια η ρήτρα ρύπων.
Επειδή όμως η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αυξάνει αυτόματα τις εισροές στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, το γεγονός δημιουργεί προϋποθέσεις για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Συγκεκριμένα, περιθώριο για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελευταίου Δελτίου του ΔΑΠΕΕΠ, ο λογαριασμός των ΑΠΕ προβλέπεται στο τέλος του 2019 να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 83 εκατ. ευρώ (αφού αφαιρεθεί προηγουμένως περιθώριο ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου