Χάρης Αποσπόρης
Ποικίλλες αναφορές στα ενεργειακά είχε η έκθεση προόδου που δημοσίευσε την Τετάρτη η Κομισιόν σχετικά με την ελληνική οικονομία και τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας.
Ειδικότερα, η Κομισιόν σημειώνει ότι παρά τις φετινές νομοθετικές πρωτοβουλίες, λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς το Eurogroup. Πέρα από την αναφορά στο διαγωνισμό αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων, η έκθεση μιλάει και για τον κλάδο του ηλεκτρισμού εν γένει, όπου η εφαρμογή του target model κρίνεται αργή και οι νέες αγορές θα λειτουργήσουν από το 2020.
Στην περίπτωση των ΝΟΜΕ και της προμήθειας, επισημαίνεται ότι η επίδρασή τους στο μερίδιο της ΔΕΗ δεν θα είναι η προβλεπόμενη, ενώ “τα τιμολόγια είναι έντονα στρεβλά μέσω της εφαρμογής κοινωνικών επιβαρύνσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Οι προσπάθειες της ΔΕΗ να μειώσει την έκπτωση συνέπειας από το 15% στο 10% είναι θετικό βήμα για να επανέλθει η τιμή με βάση την αγορά και για τη διεύρυνση της βάσης εσόδων της ΔΕΗ”.
Η Κομισιόν προσθέτει ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις έχουν επιδραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. “Είναι φανερό ότι οι προθεσμίες σε όλες τις βασικές δεσμεύσεις έχουν μείνει πίσω σημαντικά μέχρι τώρα και υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για την πορεία της Ελλάδας”.
Παράλληλα, η Κομισιόν αναφέρεται και στην τρίτη δημοπρασία για τις ΑΠΕ (300 μεγαβάτ αιολικά + 300 φ/β), λέγοντας ότι δεν έχει τεθεί ακόμη ημερομηνία. Σχετικά με τον ΕΛΑΠΕ, τονίζεται ότι είναι πλεονασματικός, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα με τα έσοδα τα οποία μπορούν να λυθούν μέσω των πρωτοβουλιών της ΡΑΕ και τις σχετικές διαβουλεύσεις. Στην περίπτωση των αδειοδοτήσεων για ΑΠΕ, σημειώνεται ότι “πολλοί επενδυτές δηλώνουν ότι τα έργα αντιμετωπίζουν περίπλοκες και μακρές διαδικασίες που τους αποθαρρύνουν. Η Ελλάδα ξεκίνησε να αναβαθμίζει το χωροταξικό πλαίσιο και αυτό είναι μια ευκαιρία να βελτιωθούν οι διαδικασίες”.
Σχετικά με την οικονομική θέση της ΔΕΗ, η έκθεση παρατηρεί ότι “είναι φανερό πως παραμένουν δομικά ζητήματα για το μέγεθος που μπορεί να διατηρήσει η ΔΕΗ και για την τιμολογιακή της πολιτική. Ενώ οι υψηλότερες τιμές θα της επιτρέψουν να βελτιώσει την ανάκτηση κόστους, είναι εξ ίσου σημαντικό νε διευκολυνθεί η συνολική ανταγωνιστικότητα των αγορών ηλεκτρισμού, οδηγώντας στις απαραίτητες επενδύσεις στον κλάδο”.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι “η ΔΕΗ θα παραμείνει ξεκάθαρα ο ακρογωνιαίος λίθος της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα, αλλά η τωρινή της πορεία είναι ανησυχητική, κάτι το οποίο αναγνωρίζει όλο και περισσότερο η διοίκησή της. Κατά το τελευταίο τρίμηνο υπήρξαν θετικές ειδήσεις για τη ΔΕΗ, μέσω της αναβάθμισης των ομολόγων της και της εξασφάλισης δανείων από εθνικές και ξένες τράπεζες”.
Τέλος, για τη ΡΑΕ αναφέρεται ότι “μια θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιτυχημένη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς θα είναι η ικανότητα και βούληση της ΡΑΕ να εποπτεύσει την αγορά και να λάβει τις απαραίτητες ρυθμιστικές αποφάσεις εγκαίρως και διαφανώς. Οι αρχές συζητούν ρυθμίσεις για ενίσχυση της ανεξαρτησίας στη λήψη αποφάσεών της, καθώς και για αύξηση των συνολικών δυνατοτήτων της μέσω της πρόσληψης νέου μόνιμου προσωπικού. Είναι σημαντικό οι ρυθμίσεις αυτές να είναι πλήρως συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτικές, καθώς και με τις αρχές μεταρρύθμισης της δημοσίας διοίκησης που εφαρμόστηκαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα. Όπως έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, όπως με τα ΝΟΜΕ και τις εξαγωγές, μια δημιουργική συνεργασία της ΡΑΕ με τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές μπορεί να φέρει αποτελέσματα και συνίσταται να συνεχιστεί μια τέτοια προσέγγιση”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου