Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Υποβρύχιος καθαρισμός στη Σαλαμίνα: Συγκεντρώθηκαν 700 κιλά απορριμμάτων μέσα σε λίγες ώρες

Σε πρόσφατη επιχείρηση παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού στη Σαλαμίνα, μαζί με την Aegean Rebreath, συγκεντρώθηκαν 700 κιλά απορριμμάτων μέσα σε λίγες ώρες. Στο πλαίσιο του BlueCycle, τα πλαστικά απορρίμματα θα συγκεντρώνονται, θα καθαρίζονται, θα περνούν από ειδική επεξεργασία, θα προωθούνται στη βιομηχανία και θα επαναχρησιμοποιούνται – για την ίδια χρήση αλλά όχι μόνο.


Ένας κάβος καραβιού, για παράδειγμα, θα μπορούσε να «δώσει» κάβους για δέκα ή είκοσι μικρότερα σκάφη. Για τα ζητήματα του ποιοτικού ελέγχου και των ιδιοτήτων του υλικού θα υπάρχει συνεργασία και με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών-Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΕΛΚΕΘΕ).



Σύμμαχοι του προγράμματος είναι ήδη και πολλοί ψαράδες. «Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και επιθυμία να συμμετάσχουν, για να καθαρίσουν τις θάλασσες αλλά και... το όνομά τους», επισημαίνει η κυρία Λασκαρίδη. «Αναγνωρίζουν ότι στο παρελθόν η τακτική τού να πετούν τα άχρηστα υλικά μεσοπέλαγα δεν ήταν η ενδεδειγμένη, αλλά εμείς δεν τους κουνάμε το δάχτυλο. Δεν υπήρχε άλλωστε σύστημα διαχείρισης, δεν είχαν εναλλακτικές. Τώρα έχουν». 


Ανάμεσα στους οκτώ εθελοντές δύτες που βρέθηκαν στον βυθό του Ιονίου για να καθαρίσουν τον «Περσέα» ήταν και η Έλια Νικητοπούλου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, συντονίστρια του προγράμματος BlueCycle εκ μέρους του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. «Η εμπειρία ήταν μοναδική», λέει. «Και τα συναισθήματα ποικίλα και  αντικρουόμενα: από τη μια η χαρά επειδή καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή (σε μεγάλο βάθος, με δυνατά ρεύματα), από την άλλη το δέος μπροστά στο βυθισμένο σκαρί αλλά και η ανησυχία για την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος: ο πυργίσκος ήταν σκεπασμένος με δίχτυα και σκοινιά, σχεδόν δεν φαινόταν. Καθαρίσαμε ένα μέρος του καθώς και όλη την πλώρη». 
Μέσα στους επόμενους μήνες, οι άνθρωποι του BlueCycle και της Aegean Rebreath θα επιστρέψουν στον «Περσέα». H ησυχία του ναυαγίου θα διαταραχθεί ξανά. Αλλά για καλό σκοπό.

πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα