Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Δύο νέες ανάσες ρευστότητας για τους προμηθευτές – Πίστωση για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, μείωση των εγγυήσεων στα νησιά

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Δύο νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της ρευστότητας των προμηθευτών ρεύματος δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αφορά σε μορφή πίστωσης για την απόδοση μέρους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους προμηθευτές. Πιο συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες ρεύματος, εφόσον έχουν μειωμένα έσοδα από τους πελάτες τους, να διακανονίσουν ποσοστό του ποσού των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που είναι να καταβάλλουν στους διαχειριστές. Η ρύθμιση θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ατόκως.


Η δεύτερη ρύθμιση αφορά τις εγγυητικές που οφείλουν να προσκομίσουν στον ΔΕΔΔΗΕ οι προμηθευτές, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στα 29 μη διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών. Για το εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου το ύψος τους θα είναι μειωμένο κατά 30%, ποσοστό που δείχνει και το μέγεθος της πτώσης της εισπραξιμότητας των εταιριών προμήθειας ρεύματος.

Πέραν των άλλων η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ειδικό πλαίσιο για τους κλάδους: Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών και πρατήρια καυσίμων. Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες.

Εξάλλου, στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία ενός διακριτού ταμείου εγγύησης για τις ενεργειακές εταιρίες, μέσα από το οποίο οι τελευταίες θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές επαφές γίνονται με την ΕΤΕπ και δεν αποκλείεται ο μηχανισμός αυτός να υπαχθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις εγγυήσεις ύψους 1 δις. ευρώ που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα