Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

«Λαμπρός λοιμωξιολόγος, γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, “αποκαλύφθηκε” στους Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Είναι η καθημερινή φωνή της ενημέρωσης για τον ιό»: με τα λόγια αυτά ξεκινά το εκτενές αφιέρωμά της για τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.


«Είναι 18:00, χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει τη χώρα. Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες, για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τα λίγα λεπτά της ενημέρωσης. Ένα σπάνιο φαινόμενο σε μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος μετά βίας προσελκύει την προσοχή και είναι αξιόπιστος. Στην οθόνη βρίσκεται ένας άνθρωπος, με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός, με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του, με την επιγραφή "Μείνετε σπίτι". Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα» γράφει η γαλλική εφημερίδα, παρουσιάζοντας επί της ουσίας τον λοιμωξιολόγο στο κοινό της.

Στη συνέχεια, η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως «αυτός ο ειδικός λοιμωξιολόγος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν είναι ο οποιοσδήποτε» , όπως φαίνεται και στο πλούσιο βιογραφικό του.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι Έλληνας ιατρός παθολόγος με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Γεννήθηκε στο Σίδνεϊ στις 13 Οκτωβρίου 1965. Είναι 55 ετών.

Οικογένεια – Παιδιά

Η σύζυγός του ονομάζεται Μίνα και έχουν αποκτήσει μαζί 7 παιδιά. Αγαπά τη βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική και τις Κυριακές ψέλνει σε ναό της Κηφισιάς.

Σπουδές

Το 1984 αποφοίτησε από το 15ο Λύκειο Αθηνών με γενικό βαθμό 19 7/13 και πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δύο χρόνια μετά (1986) έκανε μετεγγραφή στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γενικό βαθμό μαθημάτων από τα Ιωάννινα: 8,96.

Τον 1991 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, έγινε κάτοχος πτυχίου των Αθηνών με βαθμό: «ΑΡΙΣΤΑ». Το ίδιο έτος έλαβε Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993) άρχισε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας. Στο στρατό είχε την δυνατότητα να εκπαιδευθεί στη Γενική Παθολογία και να έρθει σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέροντες ρευματολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα ασθενείς πάσχοντες από χρόνιες νεανικές αρθρίτιδες καθώς και από οροαρνητικές σπονδυλοαρθροπάθειες.

Στρατιωτική θητεία

Το 1991 έως το 1993 υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη νήσο Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.

Έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας ως εκπρόσωπος τύπου για τις ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού το 2020 στην Ελλάδα, καθώς και επικεφαλής της αντιμετώπισής του στην χώρα.

Σταδιοδρομία

Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ για έναρξη ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein.

Το έτος 1993 υπηρέτησε ως Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στην Β ́ Παθολογική Κλινική, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Τον Σεπτέμβριο του 2001 του αποδόθηκε ο Τίτλος Ειδικότητας Παθολογίας στην Ελλάδα, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας Παθολογίας.

Έναν χρόνο μετά, ολοκληρώνει τη Διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: ”Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV λοίμωξη”, με βαθμό: ”ΑΡΙΣΤΑ”.

Το 2003 απέκτησε Τίτλο Εξειδικεύσεως Λοιμωξιολογίας στην Ελλάδα, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης για την απόκτηση τίτλου Εξειδικεύσεως στην Λοιμωξιολογία.

Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό

Το 1993 πέρασε τις εξετάσεις United States Medical Licencure Examination (USMLE) step I και United States Medical Licencure Examination (USMLE) step IΙ και το 1995 το step IΙI.

Το ίδιο έτος αποκτά παράλληλα το Permanent ECFMG Certificate. Είναι το Μόνιμο Δίπλωμα Εκπαιδευτικής Επιτροπής Ιατρικής Μετεκπαίδευσης στο Εξωτερικό (ECFMG =Educational Commission of Foreign Medical Graduates), το οποίο αναγνωρίζει την ισοτιμία Ιατρικών Σπουδών της Ελλάδας και κατά επέκταση όλων των εκτός συνόρων των ΗΠΑ Ιατρικών Σχολών, με τις ιατρικές σχολές στις Η.Π.Α.
Κατά τα έτη 1994-1997 γίνεται Εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ και από το 1997 έως το 2001,Εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School), Boston,MA.[5]

Κατά τα έτη 1998-2001 λαμβάνει και διατηρεί τον τίτλο με το όνομα : Υπότροφος ερευνητής της ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Research fellow Harvard Institute of Medicine, Boston, MA.).

Τον Αύγουστο του 1997,τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας ΗΠΑ (American Boards of Internal Medicine), μετά από εξετάσεις Πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους λαμβάνει άδεια άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος από την Πολιτεία της Μασσαχουσέττης (Common wealth of Massachusetts), Η.Π.Α.

Τον Νοέμβριο του 2000 λαμβάνει τίτλο ειδικότητας Λοιμωξιολογίας ΗΠΑ. (American Board of Infectious Diseases), μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας (American Board of Internal Medicine) για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας.

Στο διάστημα 1999-2001 λαμβάνει μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλινική έρευνα (clinical investigate training program)στα Πανεπιστήμια Harvard και MIT.(\Massachusetts\ Institute of Technology),Boston,MA.

Τον Ιούνιο του 2001,αποκτά Μεταπτυχιακό δίπλωμα, Masters degree στις Ιατρικές Επιστήμες .Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Harvard (Harvard Medical School),Βοστώνη, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Επίσης κατά τα 1994-2001 λαμβάνει Πιστοποίηση στην Καρδιοαναπνευστική αναζοωγόνηση (Advanced Cardiac Life Support ACLS) ανά διετία κατά την διάρκεια μετεκπαιδεύσεως στις ΗΠΑ (3 φορές).

Το 2012 λαμβάνει Τίτλο Ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας ΗΠΑ (AmericanBoardsofInternalMedicine) μετά από εξετάσεις Πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας για τη συνέχιση διατήρησης(recertification)τίτλου Ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας. Και το ίδιο έτος λαμβάνει τίτλο εξειδίκευσης λοιμωξιολογίας ΗΠΑ. (American Board of Internal Medicine μετά από την επιτυχή του συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας(American Board of Internal Medicine) για τη συνέχιση διατήρηση(recertification) του τίτλου Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας.

Βιβλία

2006 Συγγραφή κεφαλαίων για το διδακτικό σύγγραμα Λοιμώξεις και Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία με θέματα: «γρίπη», «παραινφλουέντσα», «λοιμώξεις από αδενοιοιούς», «ρινοιοί», «ενδοφθαλμίτιδα», «HPV λοίμωξη» και «πριόντα και ανθρώπειος λοίμωξη».

2006 Συγγραφή κεφαλαίων με θέμα: «Σουλφοναμίδες»,«Τριμεθοπρίμη και τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη», «Πολυπεπτίδια-Πολυμυξίνες»για το διδακτικό σύγγραμα Εσωτερικής Παθολογίας.

2006 Συγγραφή κεφαλαίου, με θέμα : «Άσηπτη μηνιγγίτιδα και ιογενείς λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού συστήματος (ΚΝΣ)».

Tsiodras S,Inouye R.Acuteviral encephalitis.Current Therapy of Infectious Disease;David Schlossberg (Editor),Mosbyyear Book,2000.

2004 (Πολυσυγγραφική ομάδα).
Οδηγός Αντιμετώπισης Ραδιολογικών-Βιολογικών & Χημικών Συμβάντων στο Νοσοκομείο, Β’ Έκδοση,ΚΕΕΛ, Αθήνα 2004, Τόμος Α,Βιολογικοί Παράγοντες.

2004 Οδηγός Αντιμετώπισης Ραδιολογικών-Βιολογικών & Χημικών Συμβάντων στο Νοσοκομείο, Β’ Έκδοση, ΚΕΕΛ, Αθήνα 2004, Τόμος Β’, Χημικοί και Ραδιολογικοί Παράγοντες. Τσιόδρας Σ. Συντονιστής συγγραφής σελ 1-336.

Συμμετοχές-Διατριβές

Συμμετοχή σε επιτροπές εκπαίδευσης, περισσότερες από 200 επιστημονικές συναντήσεις και διαλέξεις σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο,14 Διδακτορικές διατριβές,ενεργός συμμετοχή σε ετήσια διεθνή,πανελλήνια αλλά και τοπικά συνέδρια και σεμινάρια με γενικότερη ιατρική θεματολογία αλλά και σε συνέδρια ειδικότερης θεματολογίας Παθολογίας αλλά και Λοιμώξεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων,Ελληνικής εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, και της Infectious Diseases Society of America.

Τα Βραβεία που χει λάβει, οι Διακρίσεις και οι Υποτροφίες
1991: Δημόσιος έπαινος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
1994-1996: Υποτροφία ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.
1997: Έπαινος (Certificate of merit) για την καλύτερη εργασία στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια διαγωνισμού μεταξύ μελών (Associates) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών (American College of Physicians abstract competition-best presentation in health care delivery).
1999: Fellow’s Travel Grant 6th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Chicago, IL 1999.
1999: Fellow’s Travel Grant 39th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). San Francisco, Ca 1999.
1999-2001: Clinical Investigator training program Harvard-MIT.
2001: Βραβείο Maxwell Finland (τιμητική πλακέτα) από την λοιμωξιολογική εταιρεία Μασσαχουσέτης για την ερευνητική εργασία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School).
2005: Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ομάδα εργασίας Πανελλήνιας Επιδημιολογικής Μελέτης για τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος) και την αντοχή του στον Ελληνικό χώρο.
2006: Έπαινος Αμφιαραείου ιδρύματος Χημειοθεραπευτικών Μελετών έτους 2006 για την εργασία:«Διερεύνηση παραγόντων κινδύνου αποικισμού με ανθεκτικό στην βανκομυκίνη εντερόκοκκο»
2007: 1ο βραβείο του 10ου Πανελληνίου συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων, 7-9 Δεκεμβίου 2007
2010: 1ο Βραβείο του 3ου Παγκρήτιου Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, 24-25 Απριλίου 2010

Σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν», Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19 (κορονοϊού) και εκπρόσωπος τύπου του.

Πηγή: el.m.wikipedia.org







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα