Δίνεται στην δημοσιότητα σήμερα η λίστα με τις χώρες που δεν θα επιτρέπονται ακόμα πτήσεις. Ικανοποίηση στου Μαξίμου για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Στην Βουλή το… ένα μετά το άλλο νομοσχέδια προς ψήφιση.
Παρά το γεγονός ότι η αίσθηση… κανονικότητας που σηματοδοτεί το αυριανό «άνοιγμα» του τουρισμού συνδέεται με νέα σενάρια ανασχηματισμού – τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη – η κυβέρνηση εντατικοποιεί το νομοθετικό της έργο. Έτσι, η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι «γεμάτη».
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει νομοσχέδια για φορολογικά ζητήματα, για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, για την ιθαγένεια, για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων κτλ. Επίσης, θα γίνουν εισηγήσεις για τις θέσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ και τους αντιπροέδρους του Ανώτατου Αναιρετικού και του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αλλά και τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Στην βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Στη Βουλή βρίσκεται, εξάλλου, από χθες το νομοσχέδιο για τις πορείες, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχο έχει τη διασφάλιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που προστατεύει και το ίδιο το Σύνταγμα, αλλά και τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας και είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές τόσο του άρθρου 11 του Συντάγματος όσο και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Να προστατεύεται, δηλαδή, η δημόσια ασφάλεια χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή μιας ορισμένης περιοχής και να διασφαλίζεται ισόρροπα η ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος των πολιτών για δημόσιες συναθροίσεις.
Η λίστα με τις χώρες εκτός Ε.Ε
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το «άνοιγμα» του τουρισμού, σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί η λίστα με τις τρίτες χώρες εκτός ΕΕ από τις οποίες θα επιτραπούν από αύριο οι πτήσεις σε ελληνικά αεροδρόμια. Διευκρινίζεται δε πως εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες για μια κοινή ευρωπαϊκή λίστα, τότε η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη δική της.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, προσανατολίζεται να μην επιτραπούν πτήσεις τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Ρωσία και άλλες χώρες με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από αυτά του μέσου όρου της ΕΕ.
Όλοι οι επισκέπτες θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά, έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι τους, φόρμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα travel.gov.gr, ούτως ώστε οι αρμόδιες Αρχές να γνωρίζουν το προφίλ του και να μπορούν, εκτιμώντας τους κινδύνους, να προχωρούν σε στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ σε κάθε πτήση που φτάνει στην Ελλάδα.
Για το ζήτημα υπήρξε, άλλωστε, ευρεία σύσκεψη χθες στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «η όλη διαδικασία είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Διευκρίνισε δε με νόημα πως «πρόκειται μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα, αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε».
Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως τον προορισμό με τη μεγαλύτερη αύξηση σε αναζητήσεις για κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων. Ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στη στρατηγική συμφωνία που υπογράφεται σήμερα για τη στήριξη του τουρισμού με τον γερμανικό όμιλο TUI στην Κω.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου