Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Μήλα Ντελίσιους - Πιλαφά Τριπόλεως (ΠΟΠ)

Ο Ηλίας Πιλαφάς γεννήθηκε το 1890 στη Κερασιά (Βλαχοκερασιά) Σκιρίτιδας.

Σε ηλικία 10 χρονών, στις 22 Φεβρουαρίου 1900 επιβιβάστηκε στο ποντοπόρο πλοίο MAASDAM, από το λιμάνι της Βουλώνης και στις 6 Μαρτίου φτάνει στη Νέα Υόρκη.

Εργάστηκε στο Σικάγο σε διάφορες δουλειές και στο Μόρρις του Ιλλινόις είχε το δικό του παντοπωλείο, ενώ όταν του έμενε χρόνος  εργαζόταν ως ηλεκτροτεχνίτης.

Το έτος 1920 βρισκόταν ακόμα στην Αμερική, όταν πήρε ένα γράμμα από το χωριό, πως η μητέρα του ήταν άρρωστη. Αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα το συντομότερο, να προλάβει τη μάνα του ζωντανή, αλλά και με την σκέψη να μην ξαναγυρίσει, μετά από 20 χρόνια στην ξενιτιά.

Πριν μπει στο πλοίο, στη Νέα Υόρκη, ο Πιλαφάς από ένα οπωροπωλείο του λιμανιού αγόρασε μήλα, της αμερικάνικης ποικιλίας golden russet, για να τρώει στο ταξίδι που θα διαρκούσε γύρω στις 25 μέρες. 

Και εκεί στις ατέλειωτες ώρες του ταξιδιού, του ήρθε η ιδέα να μεταφέρει τους σπόρους στη γενέτειρά του, να παράγει τα δικά του μήλα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου του 1920 έσπειρε τους σπόρους της μηλιάς, που έφερε μαζί του απ’ την Αμερική, στον κήπο, που βρίσκεται δίπλα στο πατρικό σπίτι στη Βλαχοκερασιά.

Απ’  όλους αυτούς τους σπόρους φύτρωσαν μονάχα 17 δεντράκια, και από τα 17 αυτά δεντράκια, λίγο αργότερα τον Ιούνιο, έπειτα από μια έντονη χαλαζοθύελλα, περισώθηκε μόνον ένα.

Ο Πιλαφάς το φρόντιζε επίμονα, και το 1928 έκανε τους πρώτους του καρπούς.

Αυτή ήταν η μητέρα – μηλιά.

 


Μήλα νόστιμα, μυρωδάτα και ζουμερά, εντελώς διαφορετικά από τα μήλα που έδωσαν τους σπόρους, που δημιουργήθηκαν από την ιδιαιτερότητα του Αρκαδικού ορεινού μικροκλίματος και την αυθεντική σκληρότητα των γηγενών δέντρων μηλιάς που προϋπήρχαν.

Το μήλο αυτό είναι μια νέα ποικιλία της οικογένειας Ντελίσιους, μοναδική στον κόσμο και η πρώτη ποικιλία μήλων που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και ίσως η μοναδική.

Ο Πιλαφάς ανέλαβε ο ίδιος, με δικά του έξοδα, την διάδοση της νέας ποικιλίας μήλων. Δημιουργεί την πρώτη δεντροκαλλιέργεια μηλιάς, όχι για να εκμεταλλευτεί την παραγωγή, αφού σχεδόν όλη τη σοδειά τη μοιράζει ή την στέλνει ως δείγμα σε όσους ενδιαφέρονται, αλλά περισσότερο για παραγωγή εμβολίων.

Χιλιάδες εμβόλια στάλθηκαν σε Ιδρύματα, σε Σχολεία, σε φυτώρια, Δημόσια και ιδιωτικά, σε ιδιώτες και δενδροκαλλιεργητές. Πάνω από πεντακόσιες αποστολές, χωρίς ο ίδιος να δεχθεί ούτε μία δραχμή, ούτε καν τα έξοδα των αποστολών…!

Υπολογίζεται ότι ο Πιλαφάς, για αποστολές εμβολίων και μήλων και για αφιλοκερδείς φιλοξενίες επισκεπτών, δαπάνησε ποσόν άνω των 300.000 δραχμών.

1934 – 1937 και 1939 Χρυσό βραβείο Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης.

1945 βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών.

1954, Χάλκινο Μετάλλιο γεωργικής αξίας του Βασιλέως Γεωργίου του Β’ 

Μετά από πολλούς αγώνες εκ μέρους του κατόρθωσε να αναγνωριστεί η μηλιά του Πιλαφά ως νέα, αυτοτελής και διακεκριμένη ποικιλία και της έδωσε τον επίσημο χαρακτηρισμό «Ποικιλία μηλέας Τριπόλεως – Ντελίσιους – Πιλαφά» 

Το 1962 αναγνωρίζεται η μηλιά του Πιλαφά ως νέα, αυτοτελής και διακεκριμένη ποικιλία με τον επίσημο χαρακτηρισμό «Ποικιλία μηλέας Τριπόλεως – Ντελίσιους – Πιλαφά» 

Το 1994 τα Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως αναγνωρίζονται ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως και καταχωρούνται στον Εθνικό κατάλογο. Και το 1997 έρχεται η αντίστοιχη αναγνώριση από την Ευρώπη. Τα μήλα Πιλαφά πλέον είναι και με τη βούλα Αρκαδικά προϊόντα και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας.


https://www.arcafroz.gr/mila-pilafa/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα